Nowy system, nowy styl życia, ale jak zacząc?

Wyłącznie system! Wątpliwości dotyczące aplikacji proszę umieszczać niżej, w odpowiednich forach.
Awatar użytkownika
BloodyMike
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Nowy system, nowy styl życia, ale jak zacząc?

Post autor: BloodyMike »

Witam,
jestem nowym forumowiczem, więc proszę mnie nie traktować zbyt surowo. Ubuntu zainteresował mnie niedawno. Chciałbym postawić go równolegle z WinXP, ale... nie wiem który. Słyszałem o tym, że podobnie do produktu Microsofta niektóre wersje nie są do końca... udane(?). Więc proszę Was szanowni koledzy/koleżanki o jakiś godny polecenia model i środowisko graficzne. Uprzedzam, że mój PC to nie bestia (procek-1,8GHz, HDD-120Gb, RAM-2,5Gb).

Tutorialik na temat stawiania systemu sobie jakiś znajdę albo nowy system powstanie metodą prób i błędów ;-)
Awatar użytkownika
qnebra
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 16.04
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86_64
Kontakt:

Re: Nowy system, nowy styl życia, ale jak zacząc?

Post autor: qnebra »

No rzeczywiście. Nie pograsz sobie na tym, ale najważniejsze by się Pasjans nie ciął. W twoim wypadku najlepszy będzie wybór środowiska XFCE, obecnego na przykład w Xubuntu. Ma ono dość dobry wygląd i nadaje się na takie komputery jak twój. Jeżeli chcesz, możesz wypróbować Ubuntu w jego "podstawowej" wersji, ale nie ręczę za prędkość działania systemu.

W trakcie instalacji systemu czytaj uważnie wszystkie komunikaty, a sam instalator wykryje ci Windows XP i zaproponuje rozwiązanie do wyboru. Wybierz takie które ci zostawi Windows w spokoju.
laptop: Lenovo G565/ CPU: AMD Athlon II P 340/ RAM: 4GB/ GPU: AMD Radeon Mobility 5470
ODPOWIEDZ

Wróć do „Instalacja, aktualizacja i konfiguracja Ubuntu”