Ubuntu się zawiesza podczas normalnej pracy

Tutaj można zadać pytanie, jeśli Linuksa widzi się pierwszy raz w życiu ;)
TrupekChelm
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 12.04
Architektura: x86

Ubuntu się zawiesza podczas normalnej pracy

Post autor: TrupekChelm »

Witam. Jestem nowym użytkownikiem. Na moim pc zainstaowałem 12.04 LTS Precise Pangolin 32-bitowy, przedtem używałem tylko windowsa. Postanowiłem wypróbować dystrybucję Linuxa. Instalacja poszła bez problemowo, podstawowa konfiguracja też (uaktualnienia, podstawowe sterowniki). Podczas swobodnego serfowania, słuchania muzyki (rhythmbox), korzystania z kadu, system się zawiesza co przejawia się tym, iż albo od razu wszystko "staje" i tylko po ruchach kursorem po ekranie i próbach kliknięcia w "krzyżyki", wyłączanie systemu, memu, gadu mogę się zorientować, że nic nie działa, albo poprzez "pocięcie" okienek programowych na pulpicie, dziwnych zmian koloru pulpitu do biało-czarnych pasków-co i tak skutkuję ponownym restartem systemu używając "reseta". Takie zawieszanie systemu odbywa się czasem raz na dzień, a czasem co 15 minut i jest dosyć uciążliwe. Chciałbym dalej kontynuować używanie tego systemu więc zwracam się do was z prośbą o pomoc bym nie był zmuszony do szukania innego systemu gdy ten mi kompletnie odpowiada. Pozdrawiam i z góry dzięki za jakąkolwiek pomoc i sugestie.

Pamięć: 1,9 GiB
Procesor: AMD Athlon(tm) X2 245 Processor × 2
Dysk: 490,1 GB
Grafika: zintegrowana
Sonic92
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 14.04
Architektura: x86_64

Re: Ubuntu się zawiesza podczas normalnej pracy

Post autor: Sonic92 »

Spróbuj zmienić sterowniki karty graficznej.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Przedszkole Linuksa”