Linux - jakie procki i grafika (generalnie)

Porady sprzętowo-handlowe
krzysiek89sz
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 12.04
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86
Kontakt:

Linux - jakie procki i grafika (generalnie)

Post autor: krzysiek89sz »

Witam,

mam około 2500-3500 PLN na kompa stację i zastanawiam się w co pójść. Głównie chodzi mi o procesor i kartę graficzną. Ewentualnie proszę o rady co można fajnego włożyć, żeby życie sobie usprawnić.

Ogólne opinie:
- o kartach graficznych mówi się, że jak na linux, to NVIDIA. Jednak AMD są znacznie tańsze, czy coś im brakuje? Czy aż tak znacznie gorsze wsparcie mają?
- o procesorach nie mam pojęcia co się mówi. Czy na linux nie będzie się marnowała i7, albo może AMD X8 FX-8350?
Proszę o opinię, rady i podzielenie się własnym doświadczeniem i wiedzą za co z góry dziękuję :-)

Na kompie będą chodzić programy MES (a więc czysto obliczeniowe). Na co dzień będę korzystał z linuxa, ale będzie też Windows - włączany tylko do gier (na Linux też będą gry uruchamiane z Humble Bundle :) ).
Awatar użytkownika
Jusko
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64
Kontakt:

Re: Linux - jakie procki i grafika (generalnie)

Post autor: Jusko »

Ad.1: Tak, AMD aż tak znacznie gorsze wsparcie mają (grafika). Z dedykowanych brałbym NVidia, jak integra to tylko Intel, bo też ma świetne wsparcie (może nawet lepsze niż NVidia). Przerobiłem 2 maszyny z 2 generacjami ATi - nigdy więcej. Podobno dziś jest nieco lepiej, ale po forum można poznać, że nadal tematy w stylu "Zainstalowałem sterownik grafiki - padły mi X'y" jest czymś "normalnym". Powiem poważnie - jak chciałbym komuś dopiec i zrobić na złość, to poleciłbym mu grafikę AMD i Linuksa.

Ad.2: Za czasów Visty powiedziałbym, że Windows nie pozwoli procesorowi wybrać się na wakacje, bo zawsze wymyśli dla niego jakieś durne zadanie :-) Dziś podobno pod W8 jest lepiej. Ogólnie Linux lepiej zarządza zasobami i nie jest taki pazerny na wymagania sprzętowe, więc procesor będzie należycie wykorzystany i nie męczony niepotrzebnie, jeśli nie jest to wymagane.
Awatar użytkownika
zibiboniek1
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Środowisko graficzne: Inne

Post autor: zibiboniek1 »

na pewno nvidia ma lepsze wsparcie na 100% chociażby dłuższe, o amd słyszałem że najnowsze karty są nawet nieźle wspierane z tym że na krótką metę(zapewniają krótkie wsparcie żeby zmusić cię do częstej wymiany grafiki)
krzysiek89sz
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 12.04
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86
Kontakt:

Post autor: krzysiek89sz »

Czyli z tego co polecacie, to grafika nvidia, a procesory obojętnie jakie :-)
Ostatnio zmieniony 17 lut 2013, 12:09 przez krzysiek89sz, łącznie zmieniany 1 raz.
bear7
Przyjaciel
Przyjaciel
Środowisko graficzne: Inne

Post autor: bear7 »

A tak trochę poza tematem... dlaczego na linuxie jak się włączy jakąś nawet cienką grę, to zamula procesor a nawet tą samą na windows, to w miarę? Obraz jest renderowany przez zwykły procesor, czy co...?
Na Forum panuje zasada:jeden temat = jeden problemZastosuj się do tej zasady i opisz w osobnych tematach niezwiązane ze sobą wątki z Twojej wiadomościW razie wątpliwości/zastrzeżeń odnośnie powyższej informacji skontaktuj się z moderatorem, który ją wstawił.
Przed zadaniem pytania należy użyć funkcji SZUKAJW razie wątpliwości/zastrzeżeń odnośnie powyższej informacji skontaktuj się z moderatorem, który ją wstawił.
O pomoc pytaj a forum, a nie przez PW.
Awatar użytkownika
Shevchenko1987
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Wersja Ubuntu: 24.04
Kontakt:

Post autor: Shevchenko1987 »

Jusko pisze:Przerobiłem 2 maszyny z 2 generacjami ATi - nigdy więcej. Podobno dziś jest nieco lepiej, ale po forum można poznać, że nadal tematy w stylu "Zainstalowałem sterownik grafiki - padły mi X'y" jest czymś "normalnym". Powiem poważnie - jak chciałbym komuś dopiec i zrobić na złość, to poleciłbym mu grafikę AMD i Linuksa.
Bez przesady. Sterowniki instalują się normalnie. X'y wstają bez problemu. Korzystam to wiem ;-) Takie przypadki dzieją się głównie na laptopach wyposażonych w dwie karty graficzne, ale i Nvidia ze swoim Optimusem wypada tutaj tak samo źle i nie powiesz mi, że jest inaczej, bo nie jest :razz:
Jeśli wybierasz Ubuntu to tylko LTS!
Awatar użytkownika
andres88pl
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 13.04

Post autor: andres88pl »

Polecam procesory Intela choć AMD nie są złe to w wydajności im nie dorównują. Kup procesor 3 generacji 22nm np; Intel Core i5 3570K 3,40 GHz BOX czterordzeniowy lub jak wolisz 2 rdzeniowy tańszy Intel_Core_i3_3225_3_30_GHz_BOX lub najlepszy z nich przyszłościowy Intel Core i7 3770K 3,50 GHz BOX ale to już cena około 1200 zł. i5 to cena 800 zł a i3 koło 500 zł. Wybór należy do Ciebie ale jak na podstawowe użytkowanie Linuxa wystarczy i5 nie pchałbym się w wydatek na i7. Pomyśl o zmianie chłodzenia procesora ze standardowego na lepsze i dobrą pastę np. Noctua . Kup dysk ssd , dobrą pamięć np kingston z dożywotnią gwarancją ( wystarczy 4gb) zainwestuj w dobry markowy zasilacz np chieftec , corsair , antec lub ocz dobrą obudowę z solidnej blachy np cooler master i nie zapomnij o dobrej płycie głownej. Z kart graficznych polecam Nvidia koniecznie z pamięcią ddr5. pozdrawiam
ODPOWIEDZ

Wróć do „Co kupić?”