[Solved] 2 języki w systemie - jak przełączać miedzy nimi skutecznie?

Wyłącznie system! Wątpliwości dotyczące aplikacji proszę umieszczać niżej, w odpowiednich forach.
Awatar użytkownika
Rocky2
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 24.04
Środowisko graficzne: Cinnamon
Architektura: x86_64
Kontakt:

[Solved] 2 języki w systemie - jak przełączać miedzy nimi skutecznie?

Post autor: Rocky2 »

Nie chcę/nie powinienem (?) zakładać nowego wątku. Mam 12.04.

Mam system/wszystko po angielsku, bo tak chciałem. Po jakimś czasie mam potrzebę aby mieć program po polsku. Konkretnie chodzi o ten wbudowany w Gnome do zarządzania dyskami. Nie gParted, ten drugi.
Zainstalowałem j. polski i poustawiałem wszystko lecz dalej (po restarcie) jest angielski.
W takiej sytuacji programem Bleach z uprawnieniami root wyrzuciłem wszystkie języki oprócz polskiego i posprzątałem cały system. Najpierw ubuTweak potem Bleach z uprawnieniami root. Po restarcie dalej jest angielski. :( Jak to możliwe, że po odinstalowaniu angielskiego on dalej jest :confused:

Nie wiem już co zrobić. Proszę o poradę co zrobić aby był j. polski ?

Pytanie 2:
jak załatwię to co tu mam po polsku to wrócę z powrotem do angielskiego z tym, że wydaje mi się, że instalator automatycznie ciągnie wszystkie wersje :shock: angielskiego tzn. usa, brytyjski, ang. zimbabwe, austarlijski i jeszcze wiele innych. Nie potrzebne mi to wszystko.

Chciałbym tylko jedną wersję angielskiego amerykańskiego. Jak to zainstalować aby nie pobierał wszystkich wersji ?
Ostatnio zmieniony 20 lut 2013, 06:03 przez Rocky2, łącznie zmieniany 3 razy.
Awatar użytkownika
Adlatus
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Wersja Ubuntu: 18.04
Środowisko graficzne: GNOME

Re: ubuntu polskie czy angielskie

Post autor: Adlatus »

Rocky2 pisze:Mam system/wszystko po angielsku, bo tak chciałem. Po jakimś czasie mam potrzebą aby mieć program po polsku. Konkretnie chodzi o ten wbudowany w Gnome do zarządzania dyskami. Nie gParted, ten drugi.

Kod: Zaznacz cały

LANG=pl_PL.UTF-8 gparted
Rocky2 pisze:Zainstalowałem j. polski i poustawiałem wszystko lecz dalej (po restarcie) jest angielski.
co poustawiałeś i gdzie? zmianę języka konta zrobisz najłatwiej przed zalogowaniem
Rocky2 pisze:W takiej sytuacji programem Bleach z uprawnieniami root wyrzuciłem wszystkie języki oprócz polskiego i posprzątałem cały system.
spokojnie, nie szalej, językami zarządzasz poprzez „Ustawienia systemu” - „Języki”
Rocky2 pisze:Pytanie 2:
jeden wątek - jedno pytanie
Rocky2 pisze:jak załatwię to co tu mam po polsku to wrócę z powrotem do angielskiego z tym, że wydaje mi się, że instalator automatycznie ciągnie wszystkie wersje :shock: angielskiego tzn. usa, brytyjski, ang. zimbabwe, austarlijski i jeszcze wiele innych. Nie potrzebne mi to wszystko.
te języki są spakowane razem i instalowane jako angielski, nie znam sposobu na rozdzielenie paczki z językiem
Awatar użytkownika
Rocky2
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Kontakt:

2 języki w systemie - jak przełączać miedzy nimi skutecznie ?

To nie jest gParted. Pisałem wcześniej. gParted nie jest wbudowany w Gnome, a ten do zrządzania hdd jest.

Aczkolwiek może aby łatwiej było sie porozumieć uściślę pytanie: jak po zainstalowaniu przełączać skutecznie między językami :confused:

W tzw. panelu sterowania jest tam oddzielny moduł do języków - wiem - ale jak tam ustawię j. polski to nic to nie daje :(
Po restarcie dalej jest angielski.

Przed zalogowaniem - na tym fioletowym tle - nigdzie nie widzę opcji wyboru języka. Jest tylko wybór układu klawiatury i jest "pl" czyli ok. I wybór użytkownika/konta.

Wcześniej myślałem, że jednak angielski gdzieś siedzi i dlatego Bleach'em z uprawnieiami root posprzątałem wszystko co się dało w całym systemie. Po tym zdarzeniu i pomimo wcześniejszego odinstalowania wszystkich innych języków dalej jest po angielsku.
Awatar użytkownika
Adlatus
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Wersja Ubuntu: 18.04

Re: 2 języki w systemie - jak przełączać miedzy nimi skutecznie ?

Post autor: Adlatus »

Rocky2 pisze:To nie jest gParted. Pisałem wcześniej. gParted nie jest wbudowany w Gnome, a ten do zrządzania hdd jest.
To wpisz zamiast „gparted” nazwę paczki którą chcesz uruchomić w innym języku
Rocky2 pisze:Aczkolwiek może aby łatwiej było sie porozumieć uściślę pytanie: jak po zainstalowaniu przełączać skutecznie między językami :confused:
zdecyduj się, raz chcesz zmienić język jednemu programowi a teraz dla całego systemu,
Rocky2 pisze:W tzw. panelu sterowania jest tam oddzielny moduł do języków - wiem - ale jak tam ustawię j. polski to nic to nie daje :(
moja wina nie sprawdziłem, w poprzednich wersjach Ubuntu język można było zmieniać przed zalogowaniem, w nowszych zmieniasz język poprzez „Ustawienia systemu” - „Konta użytkowników” - „Język”
Greengo
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 12.10

Re: 2 języki w systemie - jak przełączać miedzy nimi skutecznie?

Post autor: Greengo »

Ale kolego, zanim postujemy czytamy manuale, pomoc i dokumentacje. Oto sposób :

sudo -i

apt-get install lightdm-gtk-greeter

gedit /etc/lightdm/lightdm-gtk-greeter-ubuntu.conf
Tam odszukaj i zmień "show-language-selector=true", zapisz i zamknij

gedit /etc/lightdm/lightdm.conf
Tam odszukaj i zmień greeter-session=lightdm-gtk-greeter, zapisz zamknij
Reboot systemu i już jest opcja wybierania języka
bear7
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Inne

Post autor: bear7 »

Rocky2 pisze:To nie jest gParted. Pisałem wcześniej. gParted nie jest wbudowany w Gnome, a ten do zrządzania hdd jest.
W 12.04 ten program chyba jeszcze się nazywa się:

palimpsest
ale już od 12.10:

gnome-disks
W tzw. panelu sterowania jest tam oddzielny moduł do języków - wiem - ale jak tam ustawię j. polski to nic to nie daje
Chcesz mieć język angielski, to przeciągnij "english" na pierwsze miejsce i daj "zastosuj dla całego systemu" i prze-loguj użytkownika.
Chcesz mieć język polski, to przeciągnij "polski" na pierwsze miejsce i daj "apply system-wide" i prze-loguj użytkownika.

Jeżeli dostęp do któregokolwiek z dodatkowych języków chcesz mieć okazyjnie, to utwórz dodatkowe konto i ustaw w nim inny język (tylko nie ustawiaj "zastosuj dla całego systemu").
O pomoc pytaj a forum, a nie przez PW.
Greengo
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 12.10

Post autor: Greengo »

Lub mój sposób z posta up aby mieć wybór przy logowaniu użytkownika na samym starcie
Awatar użytkownika
Rocky2
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Kontakt:

Adlatus pisze:
To wpisz zamiast „gparted” nazwę paczki którą chcesz uruchomić w innym języku

moja wina nie sprawdziłem, w poprzednich wersjach Ubuntu język można było zmieniać przed zalogowaniem, w nowszych zmieniasz język poprzez „Ustawienia systemu” - „Konta użytkowników” - „Język”
Dobra - Panowie - przed chwilą znalazłem. :-D

Program do dysków o który mnie interesował nazywa się "Disc Utilyty" lub po polsku "Narzędzie do obsługi dysków". Ale pewnie doinstalowanie i zmiana języka w całym systemie jest prostsza niż zmiana języka tylko jednego programu. Wtrącając uwagę o tym programie niepotrzebnie sam namieszałem Wam w pytaniu. Tu moja wina.

Powyższa porada jest błędna. Mój rozmówca nie zrozumiał o co mi chodziło dlatego w 2 wypowiedzi uściśliłem - zmieniłem tytuł wypowiedzi. Nie chodziło mi jak zainstalować dodatkowy język tylko jak między nimi przełączać skutecznie ?

Odnalazłem, że: zmiana języka w zakładce "Język" w "Ustawieniach Systemu" nie skutkuje zmianą języka systemu. Aby uaktywnić wcześniej zainstalowany język należy na górnym pasku, na prawo od zegara kliknąć "Konta Użytkowników" i dopiero tam jest przełącznik języka który zadziałał bezproblemowo. Oczywiście można tam wejść także przez "Ustawienia Systemu" -> na samym dole "Konta Użytkowników".
Sprawa rozwiązana.

Dziękuję Wam za pomoc. :)
Ostatnio zmieniony 20 lut 2013, 05:59 przez Rocky2, łącznie zmieniany 9 razy.
bear7
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Inne

Post autor: bear7 »

Rocky2 pisze: Dobra - Panowie - przed chwilą doszedłem. :-D
;-)

Jak problem rozwiązany, to wstaw [Solved] w tytule (na początku) w pierwszym poście.
O pomoc pytaj a forum, a nie przez PW.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Instalacja, aktualizacja i konfiguracja Ubuntu”