Witam.
Temat przerobiłem już dla sterowników bublebee oraz próby instalacji i konfiguracji sterowników od nVidii - ale chyba nie do końca właściwie bo nie rozwiązałem swojego problemu. A problem polega na tym, że do swojego "nowego" komputera na płycie ASRock ALive w którym miałem zintegrowana grafikę dokupiłem kartę na PCIExpres. Nadmienię, że w BIOSie nie ma możliwości wyłączenia zintegrowanej karty graficznej ale jedynie możliwość wyboru, która z kart ma być priorytetowo uruchamiana. Po ustawieniu jako podstawowa kartę tą na magistrali PCIExpres nie mogę uzyskać rozdzielczości większych niż 800x600 (podczas próby uruchomienia komputera z płyty w trybie live, wogóle nie mam obrazu - monitor wyłącza się po wyborze uruchomienia dystrybucji w trybie live). Obecnie mam zainstalowane Ubuntu 12.04 i stare metody konfiguracji "X -configure" nie mogę przeprowadzić gdyż nie można zakończyć procesu który nie istnieje "/etc/init.d/gdm stop".
Nie wiem jak sobie z tym poradzić więc proszę o pomoc albo wskazanie właściwych wątków na forum.
Konfiguracja drugiej karty graficznej - niska rozdzielczośc ekranu lub brak obrazu