Po aktualizacji systemu Unity się nie ładuje
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 12.10
- Środowisko graficzne: Unity
- Architektura: x86_64
Po aktualizacji systemu Unity się nie ładuje
Witam.
Dzisiaj system powiadomił mnie o aktualizacjach. Zainstalowałem je (ta jak zawsze to robię). Po zainstalowaniu aktualizacji trzeba było uruchomić ponownie system. Tak zrobiłem i po ponownym uruchomieniu ukazała się tylko sama tapeta i myszka(kursor). Jestem początkującym użytkownikiem Linuxa. Nie wiem co się mogło stać. Unity przestało się ładować po aktualizacji. Na próbę doinstalowałem Cinnamona, ale on też nie chce się ładować. Ładuje się tylko GNOME Classic. Próbowałem resetować ustawienia Unity, wyłączać i włączać plugin Unity - niestety bez efektu. Co mogło się stać i jak rozwiązać ten problem?
Dzisiaj system powiadomił mnie o aktualizacjach. Zainstalowałem je (ta jak zawsze to robię). Po zainstalowaniu aktualizacji trzeba było uruchomić ponownie system. Tak zrobiłem i po ponownym uruchomieniu ukazała się tylko sama tapeta i myszka(kursor). Jestem początkującym użytkownikiem Linuxa. Nie wiem co się mogło stać. Unity przestało się ładować po aktualizacji. Na próbę doinstalowałem Cinnamona, ale on też nie chce się ładować. Ładuje się tylko GNOME Classic. Próbowałem resetować ustawienia Unity, wyłączać i włączać plugin Unity - niestety bez efektu. Co mogło się stać i jak rozwiązać ten problem?
-
- Przyjaciel
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: Inne
Re: Po aktualizacji systemu Unity się nie ładuje
Możesz jeszcze napisać, które to wydanie Ubuntu oraz jaka karta graficzna drzemie w twoim komputerze?
O pomoc pytaj a forum, a nie przez PW.
-
- Piegowaty Guziec
Ubuntu 12.10 64-bit, a karta to Radeon 6770. (sterowniki do grafiki najnowsze ze strony producenta)
edit:
Zainstalowałem system od nowa. Wszystko było dobrze dopóki nie zainstalowałem oficjalnych sterowników od AMD. Znowu Unity przestało się ładować i wszystko dodatkowo muliło (np. przesuwanie okna terminala trwało bardzo długo). Wychodzi na to, że problem jest związany ze sterownikami.
edit2:
Na pewnej stronie przeczytałem komentarz pewnej osoby i również po wczorajszej (27.02.2013) aktualizacji poznikały panele górny i boczny z tym, że ta osoba używała testowej wersji Ubuntu 13.04 i ma kartę Nvidii. Możliwe, że jest jakaś wadliwa aktualizacja jakiegoś komponentu systemu.
edit:
Zainstalowałem system od nowa. Wszystko było dobrze dopóki nie zainstalowałem oficjalnych sterowników od AMD. Znowu Unity przestało się ładować i wszystko dodatkowo muliło (np. przesuwanie okna terminala trwało bardzo długo). Wychodzi na to, że problem jest związany ze sterownikami.
edit2:
Na pewnej stronie przeczytałem komentarz pewnej osoby i również po wczorajszej (27.02.2013) aktualizacji poznikały panele górny i boczny z tym, że ta osoba używała testowej wersji Ubuntu 13.04 i ma kartę Nvidii. Możliwe, że jest jakaś wadliwa aktualizacja jakiegoś komponentu systemu.
W moim przypadku pojawia sie podobnym problem i chetnie poznalbym odpowiedz dlaczego wlasnie tak sie dzieje po aktualizacji systemu poprzez narzedzie wbudowane do tej czynnosci. Jestem pewny, ze ten problem ma zwiazek tylko i wylacznie ze sterownikami od karty graficznej. Posiadam takze sterowniki do karty producenta (geforce gt 320M), i po kazdej aktualizacji systemu potrzebuje je przeinstalowac co naprawia ten problem do kolejnej akutazliacji systemu i tak w kolo. Tak wiec czy sterowniki producenta po aktualizacji systeu ulegaja dezaktualizacji? Czy moze aby permanentnie naprawic ten problem zalecacie zainstalowanie sterownikow, ktore oferuje nam system?
-
- Przyjaciel
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: Inne
shadowman333 pisze:Ubuntu 12.10 64-bit, a karta to Radeon 6770. (sterowniki do grafiki najnowsze ze strony producenta)
Nie wiem, co dokładnie macie na myśli poprzez sterowniki producenta, ale jeżeli pobrane zostały bezpośrednio ze strony ATI, czy też NVidii, to pora porzucić pewne stare przyzwyczajenia z "jedynego słusznego systemu" i zacząć korzystać z dobroci, jakie dają repozytoria.swistak91 pisze:Posiadam takze sterowniki do karty producenta (geforce gt 320M), i po kazdej aktualizacji systemu potrzebuje je przeinstalowac co naprawia ten problem do kolejnej akutazliacji systemu i tak w kolo. Tak wiec czy sterowniki producenta po aktualizacji systeu ulegaja dezaktualizacji? Czy moze aby permanentnie naprawic ten problem zalecacie zainstalowanie sterownikow, ktore oferuje nam system?
@shadowman333
W twoim wypadku (o ile się nie mylę, bo ATI nie mam), po instalacji systemu powinieneś wykonać:
Kod: Zaznacz cały
sudo apt-add-repository ppa:andrikos/ppa
sudo apt-get update
sudo apt-get install linux-source linux-headers-generic fglrx-updates
@swistak91
Inny producent, inna karta, inna procedura = inny wątek. Załóż osobny wątek i pokaż wyniki polecenia:
lspci -k | egrep -iA2 'vga'
Wersja 13.04 jest w fazie testów - wadliwe aktualizacje mogą się zdarzać...shadowman333 pisze: Na pewnej stronie przeczytałem komentarz pewnej osoby i również po wczorajszej (27.02.2013) aktualizacji poznikały panele górny i boczny z tym, że ta osoba używała testowej wersji Ubuntu 13.04 i ma kartę Nvidii. Możliwe, że jest jakaś wadliwa aktualizacja jakiegoś komponentu systemu.
O pomoc pytaj a forum, a nie przez PW.
-
- Piegowaty Guziec
Mam na myśli zamknięte sterowniki pobrane ze strony AMD. Używam ich ponieważ są bardziej wydajne (szczególnie jeśli chodzi o flash), karta pobiera mniej energii, mniej się grzeje i ciszej pracują wentylatory.bear7 pisze:Nie wiem, co dokładnie macie na myśli poprzez sterowniki producenta
Nie wiem, czy dobrze myślę, ale jeżeli te komendy instalują sterowniki z repozytoriów, to pamiętam, że wydajność na nich była gorsza niż na tych, które były na stronie AMD (te z repozytoriów były starsze i powodowały zacinanie się kursora myszy podczas ładowania flasha).bear7 pisze:W twoim wypadku (o ile się nie mylę, bo ATI nie mam), po instalacji systemu powinieneś wykonać:Kod: Zaznacz cały
sudo apt-add-repository ppa:andrikos/ppa
sudo apt-get update
sudo apt-get install linux-source linux-headers-generic fglrx-updates
Tak, tylko dziwne, że w tym samym dniu po aktualizacji stało się to samo, co u mnie.bear7 pisze:Wersja 13.04 jest w fazie testów - wadliwe aktualizacje mogą się zdarzać...