jak dostać się do routera w sieci LAN z internetu

Instalacja i konfiguracja oprogramowania sieciowego.
movie66
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 9.10
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64

jak dostać się do routera w sieci LAN z internetu

Post autor: movie66 »

witam

mam router postawiony na UBUNTU 10.04 za roterem jest kilka innych routerów które służą za acespointy (czyli do sieci wpięte są od strony lanu - wan jest niepodpięty).
przekierowując port 8080 np. na 1 router czyli na 192.168.1.200:80 nie mogę się dostać do niego z internetu. z lanu oczywiście nie ma problemu. przekierowanie na pewno działa a router się nie odzywa. jeden z nich pokazuje tylko swoją nazwę w belce przeglądarki i nic więcej. może router rozpoznaje że pakiet przyszedł z zewnątrz i nie odpowiada traktując to jak włamanie - bo przecież pakiet wchodzi od strony lanu. Może ktoś wie jak sobie z tym poradzić. był bym bardzo wdzięczny bo nigdzie nie mogę nic na ten temat znależć. z góry bardzo dziękuję za pomoc
pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 04 mar 2013, 09:49 przez movie66, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
ekitowski
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 8.10
Kontakt:

Re: jak dostać się do routera w sieci LAN z internetu

Post autor: ekitowski »

Co to są za routery - więcej danych - możesz na nich odpalać tunele - VPN-y? W jakim trybie działają - ale jak nie mają wpiętego WAN-u to raczej jako transparentne AP lub bridge - i tu nie powinno być problemu. Podaj jakąś adresację tej sieci to może coś wymyślimy.
movie66
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

witam
są to różne routery i AP . np. jeden z nich to http://www.tp-link.com.pl/products/deta ... TL-WR941ND
nie odpalam żadnych tuneli VPN. działają w normalnym trybie routera a akces pointy pracują jako acess pointy. adresacja 192.168.15.241 do 250.
po sieci wewnętrznej odzywają się normalnie na 80 porcie. przekierowując z internetu np. port 8080 na 192.168.15.241:80 nie odpowiadają a niektóre przesyłają tylko nazwę do górnej belki przeglądarki

dzięki za zainteresowanie
pozdrawiam
Awatar użytkownika
ekitowski
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 8.10
Kontakt:

Post autor: ekitowski »

A masz dobrze ustawiony "Remote Access" na tych routerach?
Tu do poczytania:
http://www.ireneuszpolec.net/?p=1367
movie66
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

witam
problem w tym że ja nie wchodzę do tych routerów od strony WAN -ja je wykorzystuję jako akcess pointy - czyli wan jest niepodpięty , podpięty jest tylko LAN. konfiguracja sieci jest taka
internet TP.sa-> modem -> router ubuntu -> switch -> router tplink wpięty od strony lan - nie wan.
ze switcha dostęp jest do tplinka natomiast z zewnątrz już nie

pozdrawiam
ODPOWIEDZ

Wróć do „Sieci, serwery, Internet”