ubuntu i wirtualna maszyna (windows 7) z tym samym numerem IP

Instalacja i konfiguracja oprogramowania sieciowego.
jewgin
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 12.04
Architektura: x86_64

ubuntu i wirtualna maszyna (windows 7) z tym samym numerem IP

Post autor: jewgin »

Witam wszystkich

ponieważ jestem nowym użytkownikiem VirtualBoxa, chciałbym Was prosić o pomoc pomoc w skonfigurowaniu sieci na wirtualnej maszynie. Od razu zaznaczę, że prosiłbym o łopatologiczne wyjaśnienie, o ile to będzie możliwe.
A teraz czas na problem, przed jakim stanąłem. Ponieważ do pracy potrzebuję programów, z których jedne są w wersji linuxowej a drugie w wersji windowsowej uznałem, że najlepszym rozwiązaniem będzie instalacja wirtualnych okienek (Win7) na posiadanym już Ubuntu. I tak też zrobiłem. Ale pojawił się problem z siecią, otóż jeśli do połączenia z siecią wybieram opcje mostkowania, to sieć na guest działa bardzo ładnie, ale jest małe ale, dostaje ona IP przydzielone przez DHCP, a mi zależy na tym aby IP było statyczne (przez IP jest wweryfikacja oprogramowania) i to takie jakie jest przypisane do mojego kompa. A dodatkowo muszę mieć to samo IP dla maszyny linuxowej.
Czy istnienie rozwiązanie mojego problemu?

Będę wdzięczny za wskazówki.
Awatar użytkownika
ethanak
Wygnańcy
Wersja Ubuntu: 12.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86
Kontakt:

Re: ubuntu i wirtualna maszyna (windows 7) z tym samym numerem IP

Post autor: ethanak »

dwie maszyny na tym samym ip to raczej zły pomysł.
ja bym przed odpaleniem vboxa zmienił adres gospodarza na jakiś inny (choćby 192.168.0.0), a w systemie gościa wpisał na sztywno właściwy IP.
Nie wiem czy nat tutaj nie pomoże - ale nie wiem na jakiej zasadzie odbywa się weryfikacja (ip połączenia czy rzeczywisty ip maszyny).
Awatar użytkownika
ekitowski
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 8.10
Środowisko graficzne: GNOME
Kontakt:

Re: ubuntu i wirtualna maszyna (windows 7) z tym samym numerem IP

Post autor: ekitowski »

ethanak pisze: przez ethanak » 04 mar 2013 17:21
...ja bym przed odpaleniem vboxa zmienił adres gospodarza na jakiś inny (choćby 192.168.0.0)...
Na tym adresie to raczej nie będzie działać - bo to raczej jest adres sieci - przy masce 24. W sumie ciekawa sprawa - linuks jest podpięty do routera - a na tym routerze masz pewno NAT, i możliwe że publiczne IP. Jeżeli tak - to jedyna opcja jaką ja widzę - to przy pracy na wirtualce przekierowanie odpowiednich portów na routerze na jej IP . Bo nie ma opcji coby dwa hosty działały jednocześnie na jednym IP.
Pozdrawiam
ODPOWIEDZ

Wróć do „Sieci, serwery, Internet”