Ubuntu 12.10 Nvidia/Intel Optimus Instalacja Sterowników dla Karty Nvidia

Karty graficzne, dźwiękowe, tv, monitory etc.
deathsoulhc
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 8.04
Środowisko graficzne: GNOME

Ubuntu 12.10 Nvidia/Intel Optimus Instalacja Sterowników dla Karty Nvidia

Post autor: deathsoulhc »

Witam,

Jestem posiadaczem laptopa marki Samsung model RF511 mam ogromny problem z kartą graficzną która działa w technologii Optimus i jest połączeniem kart Intel/Nvidia. Niestety nie mogę ustawić karty Nvidia jako domyślnej. Przerobiłem z milion tutoriali w języku angielskim. Niestety żaden nie dał konkretnego efektu. Czy jest szansa że ktoś pomoże mi rozwikłać problem?

Dziwny jest również wynik lspci/grep VGA

Kod: Zaznacz cały

00:02.0 VGA compatible controller: Intel Corporation 2nd Generation Core Processor Family Integrated Graphics Controller (rev 09)
Z góry dziękuję za wszelką pomoc. Obiecuję pełną współpracę.

Pozdrawiam
Mariusz
Ostatnio zmieniony 25 mar 2013, 19:37 przez deathsoulhc, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
yacup
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Wersja Ubuntu: 20.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64

Re: Ubuntu 12.10 Nvidia/Intel Optimus Instalacja Sterowników dla Karty Nvidia

Post autor: yacup »

I niestety tak na razie pozostanie. Problem z technologią Optimus jest na razie połowicznie rozwiązany przez projekt Bumblebee.
Można uruchamiać program "na karcie" nVidii za pomocą polecenia "optirun [nazwa programu]".
Nie ma na razie możliwości (i myślę, że nie będzie) wyłączenia karty graficznej Intela na starcie i jednoczesne włączenie Nvidii jako domyślnej.
Jedyne co można zrobić to uruchamiać bardziej zaawansowane graficznie programy na grafice nVidia (ja np. przy pomocy optirun uruchamiam GIMPa, Operę wtedy gdy chce obejrzeć jakieś filmiki online, Openszota, VLC do dużych mkv ... do reszty wystarczy intel). W mojej ocenie jest to dobre rozwiązanie; laptop nie grzeje się i zużywa za dużo energii wtedy kiedy nie trzeba.
Instalacja bumblebee jest opisana chyba w tysiącu miejscach, pogoogluj na ten temat
ODPOWIEDZ

Wróć do „Multimedia - karty graficzne, dźwiękowe, telewizyjne, drukarki, skanery”