Jest to mój pierwszy post na forum, więc proszę o wyrozumiałość.
Pobrałem ubuntu wersje 11.04 Niebieńska Nimfa, zainstalowałem obok windows 8(na system od Microsoftu poświęciłem 50gb, a na ubuntu 200gb). Problemem jest internet, po prostu ubuntu z nim się nie łączy. Biorę opcję "Połącz z ukrytą siecią bezprzewodową" wpisuje wszystko, po czym przez długi czas się łączy zaraz prosi znów o podanie hasła łączy prosi i tak w kółko. Jest to na pewno wina tego że nie mam zwykłej karty sieciowej tylko "sticka" na usb firmy natec( http://scr.hu/0b5c/vipga ). Dodam że ten sam system instaluje na netbooku i jest wszystko w jak najlepszym porządku.
PS. Pobrałem sterownik na linuxa ze strony producenta karty bezprzedowej, jednak gdy klikam na "install.sh" to otwiera mi się plik tekstowy w programie gedit
Ubuntu nie łączy się z siecią
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 11.10
- Architektura: x86_64
- Kontakt:
- linuxozaurus
- Gibki Gibbon
- Wersja Ubuntu: 20.04
- Środowisko graficzne: GNOME
Re: Ubuntu nie łączy się z siecią
Niebiańska nimfa nie ma wsparcia zainstaluj nowszy system Ubuntu 12.04 LTS lub 12.10.
A co co skryptu instalacyjne go musisz ustawić we właściwościach pliku atrybut wykonywalności i uruchomić skrypt jako root.
A co co skryptu instalacyjne go musisz ustawić we właściwościach pliku atrybut wykonywalności i uruchomić skrypt jako root.
witam
Linuxozaurus
Santo Subito Ioannes Paulus II "wolne oprogramowanie dla wolnych ludzi"
Lenowo IdeaPad L340 17API z Windows 11 Windows Dual Boot Linux Mint Cinamon in secure boot end user mode.
Sława Ukrajini!
Linuxozaurus
Santo Subito Ioannes Paulus II "wolne oprogramowanie dla wolnych ludzi"
Lenowo IdeaPad L340 17API z Windows 11 Windows Dual Boot Linux Mint Cinamon in secure boot end user mode.
-
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 14.04
- Środowisko graficzne: Unity
Re: Ubuntu nie łączy się z siecią
Aby tego dokonać uruchom konsolę/terminal i przejdź do folderu w którym znajduje się install.sh
cd - idzie do wskazanego katalogu np
wpisując
sprawdzisz co masz w tym folderze. Gdy będziesz już w folderze zawierającym install.sh wpisz:
cd - idzie do wskazanego katalogu np
Kod: Zaznacz cały
cd /home/kowalski/Pobrane
ls
sudo ./install.sh