Ubuntu nie łączy się z siecią

Wyłącznie system! Wątpliwości dotyczące aplikacji proszę umieszczać niżej, w odpowiednich forach.
wisnia1892
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 11.10
Architektura: x86_64
Kontakt:

Ubuntu nie łączy się z siecią

Post autor: wisnia1892 »

Jest to mój pierwszy post na forum, więc proszę o wyrozumiałość.
Pobrałem ubuntu wersje 11.04 Niebieńska Nimfa, zainstalowałem obok windows 8(na system od Microsoftu poświęciłem 50gb, a na ubuntu 200gb). Problemem jest internet, po prostu ubuntu z nim się nie łączy. Biorę opcję "Połącz z ukrytą siecią bezprzewodową" wpisuje wszystko, po czym przez długi czas się łączy zaraz prosi znów o podanie hasła łączy prosi i tak w kółko. Jest to na pewno wina tego że nie mam zwykłej karty sieciowej tylko "sticka" na usb firmy natec( http://scr.hu/0b5c/vipga ). Dodam że ten sam system instaluje na netbooku i jest wszystko w jak najlepszym porządku.

PS. Pobrałem sterownik na linuxa ze strony producenta karty bezprzedowej, jednak gdy klikam na "install.sh" to otwiera mi się plik tekstowy w programie gedit
Awatar użytkownika
linuxozaurus
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon
Wersja Ubuntu: 20.04
Środowisko graficzne: GNOME

Re: Ubuntu nie łączy się z siecią

Post autor: linuxozaurus »

Niebiańska nimfa nie ma wsparcia zainstaluj nowszy system Ubuntu 12.04 LTS lub 12.10.

A co co skryptu instalacyjne go musisz ustawić we właściwościach pliku atrybut wykonywalności i uruchomić skrypt jako root.
witam
Linuxozaurus
Santo Subito Ioannes Paulus II "wolne oprogramowanie dla wolnych ludzi"
Lenowo IdeaPad L340 17API z Windows 11 Windows Dual Boot Linux Mint Cinamon in secure boot end user mode.

🇺🇦Sława Ukrajini!🇺🇦
Vercevales
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 14.04
Środowisko graficzne: Unity

Re: Ubuntu nie łączy się z siecią

Post autor: Vercevales »

Aby tego dokonać uruchom konsolę/terminal i przejdź do folderu w którym znajduje się install.sh
cd - idzie do wskazanego katalogu np

Kod: Zaznacz cały

cd /home/kowalski/Pobrane
wpisując sprawdzisz co masz w tym folderze. Gdy będziesz już w folderze zawierającym install.sh wpisz:

Kod: Zaznacz cały

sudo ./install.sh
ODPOWIEDZ

Wróć do „Instalacja, aktualizacja i konfiguracja Ubuntu”