Jak wyczyścić powierzchnię dysku ?

Dyskusje o wszystkim co służy ochronie systemu i danych przed nieautoryzowanym dostępem.
misiek33
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 12.04
Architektura: x86

Jak wyczyścić powierzchnię dysku ?

Post autor: misiek33 »

Witam,
to moje 2 tygodnie z ubuntu. i mam kłopot. Chciałbym wyczyścić powierzchnię dysku ze starych danych, które istniały przed instalacją ubuntu i są pewnie na dysku, znalazłem program secure-delete i pobrałem, ale kompletnie nie wiem jak się do tego zabrać dalej, jest tam plecenie :
sfill - wipe all the space marked as empty on your hard drive,
tylko jak napisać komendę żeby działało i nie trwało wieki .....mam tylko 2 partycje dev/sda1 system ext4 punkt montowania / 230 gb i swap 2 gb
dzięki za pomoc
szogoon
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Środowisko graficzne: Unity

Re: Jak wyczyścić powierzchnię dysku ?

Post autor: szogoon »

Ten program aby był skuteczny musi przejść cały swój cykl. Jest to kilkukrotne nadpisanie tej przestrzeni, więc to musi trwać.
Nie wiem jak bardzo ważne tam miałeś dane, ale jeśli nie są to dane z pentagonu to może wystarczyłoby tylko zrobić dd if=/dev/urandom of=/dev/sdax, przy czym należy pamiętać żeby skopiować dane z tej partycji na bok i odmontować. No i oczywiście w miejsce x wstawić numer partycji.

--edyta--

No, a potem jeszcze mkfs :P i przywrócić skopiowane wcześniej dane.
misiek33
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

szogoon pisze:Ten program aby był skuteczny musi przejść cały swój cykl. Jest to kilkukrotne nadpisanie tej przestrzeni, więc to musi trwać.
Nie wiem jak bardzo ważne tam miałeś dane, ale jeśli nie są to dane z pentagonu to może wystarczyłoby tylko zrobić dd if=/dev/urandom of=/dev/sdax, przy czym należy pamiętać żeby skopiować dane z tej partycji na bok i odmontować. No i oczywiście w miejsce x wstawić numer partycji.

--edyta--

No, a potem jeszcze mkfs :P i przywrócić skopiowane wcześniej dane.

witaj,
jestem świeżym użytkownikiem więc nie bardzo kleję te komendy, nie chcę nic montować przenosić ...te dane nie były jakieś super istotne ale nie chcę żeby ktoś mógł je odczytać, są to dane pozostałość po win 7 , pod windowsem był program do czyszczenia powierzchni, prościutki, uczę się ubuntu ale jest tu napewno trudniej,,,,,,
chciałbym użyć ten program co podałem np. z 2 krotnym przebiegiem ( nie musi być to 35 krotne nadpisanie,,,,,,) proszę o komendę na mój dysk .

pozdrawiam,
Awatar użytkownika
rom
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Wersja Ubuntu: 14.04
Środowisko graficzne: Xfce

Post autor: rom »

Zakładam, że masz w komputerze jeden dysk twardy, który chcesz całkowicie nadpisać losowymi bitami.
Uruchom Live CD i zainstaluj wipe

Kod: Zaznacz cały

sudo apt-get install wipe
Być może nie trzeba będzie sudo, nie wiem.
Więcej informacji o wipe uzysaksz wpisując man wipe

Polecenie do wyczyszczenia dysku:

sudo wipe -s -Q 2 /dev/sda
-s - tryb cichy, wyświetli komunikaty błędów, jeśli się pojawią
-Q 2 - szybkie nadpisywanie i żądana liczba przebiegów
/dev/sda - główny dysk (czyli łącznie wszystkie partycje na nim)

edycja:
Ten program nie czyści pustej przestrzeni, pominie pliki skasowane "normalnie". I pozostawi metadane (np. czas utworzenia jaiegoś pliku) zapisane w systemach plików z journalingiem. Lepsze będzie dd, jak radzą powyżej.
Czyli dla całego twojego dysku

sudo dd if=/dev/urandom of=/dev/sda
Z nadmiaru obaw możesz drugi przebieg zrobić.
także = też
tak że = więc
Awatar użytkownika
ethanak
Wygnańcy
Środowisko graficzne: GNOME
Kontakt:

Post autor: ethanak »

a najprościej: utwórz jakiś katalog, zapchaj go z poziomu roota jakimiś losowymi danymi a jak się miejsce skończy usuń katalog wraz z zawartością. metoda chałupnicza, ale nie wymaga odmontowania partycji.
misiek33
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

rom pisze:Zakładam, że masz w komputerze jeden dysk twardy, który chcesz całkowicie nadpisać losowymi bitami.
Uruchom Live CD i zainstaluj wipe

sudo apt-get install wipe
Być może nie trzeba będzie sudo, nie wiem.
Więcej informacji o wipe uzysaksz wpisując man wipe

Polecenie do wyczyszczenia dysku:

sudo wipe -s -Q 2 /dev/sda
-s - tryb cichy, wyświetli komunikaty błędów, jeśli się pojawią
-Q 2 - szybkie nadpisywanie i żądana liczba przebiegów
/dev/sda - główny dysk (czyli łącznie wszystkie partycje na nim)

edycja:
Ten program nie czyści pustej przestrzeni, pominie pliki skasowane "normalnie". I pozostawi metadane (np. czas utworzenia jaiegoś pliku) zapisane w systemach plików z journalingiem. Lepsze będzie dd, jak radzą powyżej.
Czyli dla całego twojego dysku

sudo dd if=/dev/urandom of=/dev/sda
Z nadmiaru obaw możesz drugi przebieg zrobić.

tak mam jeden dysk, na którym siedzi ubuntu 12.04 jakie partycje napisałem w pierwszym poście, chodzi właśnie o nadpisanie powierzchni dysku losowymi danymi, czyli zamazanie tego co kiedyś było (windows i inne śmieci :), czy ta metoda z wipe bez live cd będzie odpowiednia ?

pozdrawiam
bear7
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Inne
Architektura: x86_64

Post autor: bear7 »

To ja może jeszcze tak zapytam. Czy ty chcesz wyczyścić dysk i następnie ponownie zainstalować Ubuntu? Czy też może pozostawić istniejący system i tą wolną przestrzeń poza systemem nadpisać tak, aby nie było możliwe dobranie się do wcześniejszych pozostałości? Bo rom dał Ci jeden przykład (dwie metody), a ethanak drugi. Różnica między nimi jest taka, że przykład roma usuwa wszystkie dane, razem z systemem.
O pomoc pytaj a forum, a nie przez PW.
misiek33
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

bear7 pisze:To ja może jeszcze tak zapytam. Czy ty chcesz wyczyścić dysk i następnie ponownie zainstalować Ubuntu? Czy też może pozostawić istniejący system i tą wolną przestrzeń poza systemem nadpisać tak, aby nie było możliwe dobranie się do wcześniejszych pozostałości? Bo rom dał Ci jeden przykład (dwie metody), a ethanak drugi. Różnica między nimi jest taka, że przykład roma usuwa wszystkie dane, razem z systemem.
Chcę zostawić istniejący system ubuntu z partycjami jak w pierwszym poście i nadpisać wolną przestrzeń aby niemożliwe było odczytanie danych istniejących.
ps,.

pod windowsem sprawa była prosta program np cc cleaner i opcja czyść wolną powierzchnię, wybór metody np. 1 lub 2, 7 czy 35 krotne nadpisanie,
Awatar użytkownika
socrates
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Wersja Ubuntu: inny OS
Architektura: x86_64

Post autor: socrates »

A ja mam wrazenie ze autor tematu ma zupelnie cos innego na mysli...
jak instalowales linuksa i zrobiles jedna partycje na caly system to ta partycja musiala byc sformatowana a co za tym idzie dysk zostal wyczyszczyny z wszelkich smieci. I wydaje mi sie ze o to Ci wlasnie chodzi...
Natomiast jezeli zainstalowales na szybko ubuntu aby pozbyc sie wszelkich danych i masz obawy ze ktos moglby je jeszcze jakos odkryc to pozostaje Ci jednak zrobic to co koledzy wyzej napisali.
Ostatnio zmieniony 03 kwie 2013, 16:33 przez socrates, łącznie zmieniany 1 raz.
Gentoo + XFCE
Awatar użytkownika
rom
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Wersja Ubuntu: 14.04

Post autor: rom »

Z pierwszego postu nie wynikało jasno (przynajmniej dla mnie), że posiadasz system, który chcesz zachować. Poniższe polecenie utworzy, a następnie usunie plik wypełniony zerami na całej wolnej przestrzeni w /.

sudo dd if=/dev/zero of=/tmp/plik-z-zerami; sudo rm /tmp/plik-z-zerami
Zamiast zero możesz użyć urandom.
Ze swap będzie więcej zabawy. Sprawdź, na której partycji znajduje się swap

sudo fdisk -l
Następnie odmontuj go i wyzeruj (podmień X na odpowiedni numer)

sudo swapoff /dev/sdaX
sudo dd if=/dev/zero of=/dev/sdaX
Potem zamontuj z powrotem

sudo swapon -a
także = też
tak że = więc
misiek33
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

rom pisze:Z pierwszego postu nie wynikało jasno (przynajmniej dla mnie), że posiadasz system, który chcesz zachować. Poniższe polecenie utworzy, a następnie usunie plik wypełniony zerami na całej wolnej przestrzeni w /.

sudo dd if=/dev/zero of=/tmp/plik-z-zerami; sudo rm /tmp/plik-z-zerami
Zamiast zero możesz użyć urandom.
Ze swap będzie więcej zabawy. Sprawdź, na której partycji znajduje się swap

sudo fdisk -l
Następnie odmontuj go i wyzeruj (podmień X na odpowiedni numer)

sudo swapoff /dev/sdaX
sudo dd if=/dev/zero of=/dev/sdaX
Potem zamontuj z powrotem

sudo swapon -a

Ok. może rzeczywiście niezbyt precyzyjnie napisałem.
jutro spróbuję zrobić tą metodą, swapem nie będę się zajmował to tylko 2 gb.
sj65
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Środowisko graficzne: Fluxbox

Post autor: sj65 »

viewtopic.php?f=213&t=155115
Polecam temat zapisany powyżej.

Pakiet secure-delete zawiera cztery programy: sfill, srm, sdmem, sswap.
Pierwszy służy do nadpisywania wolnego miejsca na dysku. Można go użyć z opcjami f, l, l, z.
I tak:

sudo sfill -iIflz / /home /var
nadpisze dwa razy wolne miejsce używając zer za drugim razem na partycjach / /home i /var. Bez opcji f bardzo długo pracuje ale działanie jest pewniejsze.
Można go użyć dwa razy z różnymi opcjami, co powinno wystarczyć.
Pozostałe jak wskazują ich nazwy służą do czyszczenia pamięci ram, swapu oraz bezpiecznego kasowania plików. Srm czasami dziwnie się zachowuje przy kasowaniu plików ukrytych ".plik". Potrafi wyjść z nakazanego katalogu co może być niebezpieczne.
    Debian dorobił się nakładki graficznej na ten program ale na 10.04 nie umiałem zainstalować.
    Można w menu kontekstowym Nautilusa dodać wpisy do szybkiego nadpisywania zerami wolnej powierzchni i kasowania plików (nautilus-actions).

Pozdrawiam
    misiek33
    Piegowaty Guziec
    Piegowaty Guziec

sj65 pisze:viewtopic.php?f=213&t=155115
    Polecam temat zapisany powyżej.

Pakiet secure-delete zawiera cztery programy: sfill, srm, sdmem, sswap.
    Pierwszy służy do nadpisywania wolnego miejsca na dysku. Można go użyć z opcjami f, l, l, z.
    I tak:

sudo sfill -iIflz / /home /var
    nadpisze dwa razy wolne miejsce używając zer za drugim razem na partycjach / /home i /var. Bez opcji f bardzo długo pracuje ale działanie jest pewniejsze.
    Można go użyć dwa razy z różnymi opcjami, co powinno wystarczyć.
    Pozostałe jak wskazują ich nazwy służą do czyszczenia pamięci ram, swapu oraz bezpiecznego kasowania plików. Srm czasami dziwnie się zachowuje przy kasowaniu plików ukrytych ".plik". Potrafi wyjść z nakazanego katalogu co może być niebezpieczne.
      Debian dorobił się nakładki graficznej na ten program ale na 10.04 nie umiałem zainstalować.
      Można w menu kontekstowym Nautilusa dodać wpisy do szybkiego nadpisywania zerami wolnej powierzchni i kasowania plików (nautilus-actions).

Pozdrawiam
      Wykorzystałem tą metodę, trwało to około 1,5 godziny,
      dzięki wszystkim za pomoc i pozdrawiam
      gesnet

Post autor: gesnet »

misiek33 pisze:Witam,
      to moje 2 tygodnie z ubuntu. i mam kłopot. Chciałbym wyczyścić powierzchnię dysku ze starych danych, które istniały przed instalacją ubuntu i są pewnie na dysku, znalazłem program secure-delete i pobrałem, ale kompletnie nie wiem jak się do tego zabrać dalej, jest tam plecenie :
      sfill - wipe all the space marked as empty on your hard drive,
      tylko jak napisać komendę żeby działało i nie trwało wieki .....mam tylko 2 partycje dev/sda1 system ext4 punkt montowania / 230 gb i swap 2 gb
      dzięki za pomoc
      Ile ludzi tyle pomysłów. Polecam LiveCD The Parted Magic OS http://partedmagic.com/doku.php
      Jest tam wszystko co potrzeba do dysku. Wiping, Formating, Removing, Mounting i wiele wiele więcej.
      ODPOWIEDZ

Wróć do „Bezpieczeństwo Ubuntu”