Czesc,
posiadam VPS, na ktorym mam ubuntu 12.10. Podpialem pod ten serwer domene. Poza tym mam 2 subdomeny. Gdy chce wejsc na adres sub.domena.pl to wszystko dziala, ale gdy wchodze na http://www.sub.domena.pl (dodaje www) to przekierowuje mnie na domena.pl Podobno jest to wynikiem braku konfiguracji DNS'ów.
Znalazlem poradnik https://help.ubuntu.com/12.10/servergui ... ation.html Przerobilem juz go wiele razy, ale dalej mi nie dziala tak jakbym sobie tego zyczyl.
Jak mam uzupelnic Reverse Zone File? W poradniku jest taka linia 1.168.192.in-addr.arpa. A u mnie jaka powinna byc? Jak to mozna ustalic?
Pozdrawiam,
Konfiguracja serwera - co zrobić, aby wejść na subdomene z www?
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 11.10
- Środowisko graficzne: Xfce
- Architektura: x86
Konfiguracja serwera - co zrobić, aby wejść na subdomene z www?
Ostatnio zmieniony 08 kwie 2013, 23:28 przez bear7, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Zmiana tytułu tematu na treściwy
Powód: Zmiana tytułu tematu na treściwy
- tristan
- Wytworny Kaczor
- Wersja Ubuntu: 22.10
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86_64
Re: Konfiguracja DNS'ow
No więc ja spróbuję konstruktywnie dla odmiany. A więc w połączeniu z serwerem WWW są dwie rzeczy o których tu wspomniano, DNS, który rozwiązuje nazwy i serwer WWW, który serwuje przeglądarce co trzeba. Ponieważ nie podałeś prawdziwych danych, to niestety musisz sprawdzić sam, co jest nie tak.
Po pierwsze, potrzebne ci nazwy muszą wskazywać na właściwy adres IP albo na nazwę (być aliasem).
Jeżeli tu jest wszystko OK (ostatecznie dostajemy adres IP właściwego serwera (choć tak jak w przykładzie z Kaczką może to być pośrednio), to zaglądamy do konfiguracji serwera WWW. Zakładam, że masz tam Apacza, to musisz znaleźć coś w stylu:
Jak widać, tutaj zastosowano ServerAlias http://www.b7.pl żeby apaczi reagował na http://www.b7.pl tak samo jak na samo b7.pl.
Co do odwrotnych DNSów (ad-arpa) to najprawdobniej nie ty nimi adminujesz, a Twój dostawca. Tematem warto się zainteresować, jak chcesz hostować pocztę, bo wtedy bez zgodności prostego z odwrotnym ani rusz.
Po pierwsze, potrzebne ci nazwy muszą wskazywać na właściwy adres IP albo na nazwę (być aliasem).
Kod: Zaznacz cały
tristan@lenek:~$ host b7.pl
b7.pl has address 46.29.21.62
[...]
tristan@lenek:~$ host www.b7.pl
www.b7.pl has address 46.29.21.62
tristan@lenek:~$ host kaczka.b7.pl
kaczka.b7.pl is an alias for paola.b7.pl.
paola.b7.pl has address 83.19.33.115
Kod: Zaznacz cały
<VirtualHost 83.19.33.115>
ServerAdmin niechce@spamu.pl
DocumentRoot /home/tristan/public_html/b7.pl/
ServerName b7.pl
ServerAlias www.b7.pl
CustomLog /var/log/apache2/b7.pl-access.log common
ErrorLog /var/log/apache2/b7.pl-error.log
</VirtualHost>
Co do odwrotnych DNSów (ad-arpa) to najprawdobniej nie ty nimi adminujesz, a Twój dostawca. Tematem warto się zainteresować, jak chcesz hostować pocztę, bo wtedy bez zgodności prostego z odwrotnym ani rusz.
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 11.10
- Środowisko graficzne: Xfce
- Architektura: x86
Re: Konfiguracja serwera - co zrobić, aby wejść na subdomene z www?
Dziekuje. Pomogles mi bardzo 

- sibul
- Wytworny Kaczor
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: Inne
- Architektura: x86_64
Re: Konfiguracja serwera - co zrobić, aby wejść na subdomene z www?
Warto również podkreślić, że często spotykanym problemem jest nieodpowiednie przekierowanie domeny w DNS.
Najlepiej przekierować cały wildcard coś w stylu: *.domena.pl na adres IP serwera, wówczas można ustawiać sobie www.domena.pl / domena.pl oraz dodatkowe wirtualne hosty dla subdomen www.sub.domena.pl sub.domena.pl
Najlepiej przekierować cały wildcard coś w stylu: *.domena.pl na adres IP serwera, wówczas można ustawiać sobie www.domena.pl / domena.pl oraz dodatkowe wirtualne hosty dla subdomen www.sub.domena.pl sub.domena.pl