Ubuntu 10.04 nie startuje z bootowalnego CD i DVD

Jeśli już na pewno nie da się umieścić posta wyżej.
diablo-82
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Ubuntu 10.04 nie startuje z bootowalnego CD i DVD

Post autor: diablo-82 »

Witam wszystkich. Na wstępie dodam, że z linuxem nie mam nic wspólnego i nigdy nie miałem okazji nawet na minutę na nim pracować, zawsze windows. Posiadam stary komputer PC, którego chcę przerobić na HTPC czyli centrum multimedialne. Do tego HTPC chcę zainstalować program XBMC. Bardzo mi zależy aby po przyciśnięciu przycisku "power" na obudowie od razu odpalił się dany program czyli XBMC. Gdzieś czytałem, że jest to możliwe ale tylko na linuksie, więc go próbuję zainstalować na swoim PC ale mi to nie wychodzi.
Ubuntu 10.04, choćby nie wiem skąd bym pobierał (sumy kontrolne md5 zawsze się zgadzają) to po wypaleniu na płytę (CD czy DVD) i po zbootowaniu jej w kompie zawsze występuje ten sam błąd: "isolinux: disk error20, AX = 4200, drive 9F". Odnoszę wrażenie, że chodzi tu o grafikę jaką posiadam, ale to tylko moje przepuszczenie.

Postanowiłem zainstalować nowszą wersję tego ubuntu (Ubuntu 12.04 DVD i386) i ta wersja startuje ale po pewnym czasie wyskakuje jakiś error i nie mogę dalej zainstalować.

Jak powinienem zainstalować tego linuxa na swoim PC? Dodam, ze instalka odbywa się na czystym HDD.

Pomocy, bo męczę się już drugi dzień i pobrałem już kilkanaście plików "iso" tego systemu.

Mój sprzęt to:
- płyta główna - MSI KT4V
- proc - Athlon XP 3000+ (333MHz)
- RAM - DDR 512 (jedna kość 333MHz)
- grafika - nVidia GeForce 4 Ti4200 128MB (AGP x8)
- HDD (na system) barracuda 40 GB + WD Caviar 120GB ( na dane)
- napędy - DVD i CD
Awatar użytkownika
RizOne
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 12.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86
Kontakt:

Re: Ubuntu 10.04 nie startuje z bootowalnego CD i DVD

Post autor: RizOne »

A podczas instalacji 12.04 to jaki jest to błąd?
no tak to w życiu bywa
bear7
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Inne
Architektura: x86_64

Post autor: bear7 »

diablo-82 pisze: Ubuntu 10.04, choćby nie wiem skąd bym pobierał (sumy kontrolne md5 zawsze się zgadzają) to po wypaleniu na płytę (CD czy DVD) i po zbootowaniu jej w kompie zawsze występuje ten sam błąd: "isolinux: disk error20, AX = 4200, drive 9F". Odnoszę wrażenie, że chodzi tu o grafikę jaką posiadam, ale to tylko moje przepuszczenie.
Gdy zapytasz google o ten błąd, to raczej jasno da Ci do zrozumienia, że twoje przypuszczanie są złe - gdzie nie spojrzysz, tam jest informacja, że nośnik (CD/DVD) został źle nagrany. Moja rada, spróbuj wypalić na płycie od innego producenta albo innym programem, albo na innym komputerze.
diablo-82 pisze: Postanowiłem zainstalować nowszą wersję tego ubuntu (Ubuntu 12.04 DVD i386) i ta wersja startuje ale po pewnym czasie wyskakuje jakiś error i nie mogę dalej zainstalować.
Wybacz, ale na podstawie powyższego opisu, ani forumowa szklana kula, ani forumowa wróżka, nie będzie w stanie Ci pomóc - zamiast używać "jakiś error", podaj konkretny komunikat. Wówczas może uda się coś zrobić...

Dwa możliwe obejścia:
1) zamiast marnować kolejną płytkę CD/DVD, może warto spróbować z pendrivem;
2) może spróbujesz z instalacją przy wykorzystaniu alternatywnego instalatora - tzw. alternate.

Instalację 10.04 raczej bym już odradzał - za miesiąc kończy się oficjalne wsparcie. Zawsze można pomyśleć o instalacji któregoś z wydań z domyślnym alternatywnym środowiskiem graficznym.
O pomoc pytaj a forum, a nie przez PW.
Awatar użytkownika
xxx666xxx
Wygnańcy
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Inne
Architektura: x86_64

Post autor: xxx666xxx »

A to nie lepiej zainstalować po prostu dystrybucje XBMCBuntu ??? : http://xbmc.org/download/ od razu po starcie kompa masz odtwarzacz XBMC gotowy do akcji :]

W twoim przypadku polecam : http://mirrors.xbmc.org/releases/XBMCbu ... NVIDIA.iso
Laptop: Toshiba Satellite P75 / Intel i7 / 16GB DDR3 / 1TB SATA3 / Intel HD 4600 <= Debian 7.5 Wheezy MATE amd64.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ostatnia deska ratunku”