Witajcie,
po długiej nieobecności postanowiłem zainstalować Ubunt na moim ostatnim nabytku, czyli HP Envy 4 1010-ew. Pierwsze problemy pojawiły się już na początku instalacji, gdzie podczas wyboru partycji instalacja kończyła się błędem. Udało mi się to naprawić po przez zmianę typu dysku na dynamiczny.
Po zainstalowaniu systemu okazało się, że nie startuje mi w żaden sposób Grub, więc postanowiłem go przywrócić jak po zainstalowaniu Windowsa. Niestety nie przyniosło to żadnego rezultatu.
Pilnie potrzebuję mieć postawiony system Unixowy, więc liczę na Waszą pomoc, jak uruchomić Grub'a?
-- 14 kwi 2013 16:35 --
A nie jest tak, że system jest bootowany z dysku SSD, który jest tutaj wbudowany?
HP Envy 4 a grub
-
- Przebojowy Jelonek
- Wersja Ubuntu: 16.04
- Środowisko graficzne: Unity
- Architektura: x86_64
- Kontakt:
Re: HP Envy 4 a grub
A nie jest to problem UEFI?
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 10.04
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86_64
- Kontakt:
Re: HP Envy 4 a grub
Nie, to raczej nie jest to. W BIOSie mam opcję, gdzie wybieram pomiędzy Legacy Support, a UEFI. Jeśli pozostawię UEFI, to nawet Windows mi nie startuje.
-- 20 kwi 2013 13:44 --
Witam,
w dalszym ciągu walczę z tym Grybem, mimo ponownej instalacji całej dystrybucji, jak i kilkukrotnej reinstalacji Gruba komputer dalej uruchamia się z pominięciem gruba i uruchamia od razu system Windows.
Grub jest instalowany na sda, natomiast sda1 (partycja systemowa Windows) oznaczona jest jako boot. Czy spróbować zainstalować gruba na sda1?
-- 20 kwi 2013 13:44 --
Witam,
w dalszym ciągu walczę z tym Grybem, mimo ponownej instalacji całej dystrybucji, jak i kilkukrotnej reinstalacji Gruba komputer dalej uruchamia się z pominięciem gruba i uruchamia od razu system Windows.
Grub jest instalowany na sda, natomiast sda1 (partycja systemowa Windows) oznaczona jest jako boot. Czy spróbować zainstalować gruba na sda1?