Dwa dyski, dwa ubuntu

Wyłącznie system! Wątpliwości dotyczące aplikacji proszę umieszczać niżej, w odpowiednich forach.
Awatar użytkownika
BlueMan
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 14.04
Środowisko graficzne: Xfce
Architektura: x86_64
Kontakt:

Dwa dyski, dwa ubuntu

Post autor: BlueMan »

Hej,

Mam takie pytanie czysto teoretyczne (a może sprawdzę to kiedyś w praktyce :D)

W pracy mam 1 dysk twardy, na którym jest Ubuntu i Windows.
Z racji że jest on dość wolny, to zastanawiam się nad przytarganiem do pracy dysku SSD.

Najchętniej to włożyłbym do kompa mój dysk SSD, zainstalował na nim Ubuntu, gruba tak jak do tej pory zainstalowałbym na tym głównym dysku kompa.
Czy grub poprawnie się zainstaluje i wykryje 2x wersje Ubuntu i Windowsa?
Czy po wyjęciu dodatkowego dysku SSD grub będzie poprawnie będzie się uruchamiał i wyświetlał dostępne systemu? Jak rozumiem wyświetli wszystki 3 systemy, ale próba bootowania systemu który był na SSD zakończy się niepowodzeniem, ale pozostałe 2 systemu będą działać prawidłowo?

Jeśli to co piszę powyżej nie da się tak łatwo wcielić w życie to co proponujecie, aby zachować możliwie największą "kompatybilność domyślną" komputera?
namok
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Wersja Ubuntu: 16.04
Środowisko graficzne: Unity
Kontakt:

Re: Dwa dyski, dwa ubuntu

Post autor: namok »

Jeśli dostęp do partycji z systemami będzie po UUID a nie numerach to wszystko powinno działać po wyjęci drugiego dysku. Jeśli nic nie popsujesz w windzie(bootloader) to grub (a w zasadzie os-prober) powinien wykryć wszystkie zainstalowane systemy.
Laos
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Wersja Ubuntu: 24.04
Środowisko graficzne: Xfce

Post autor: Laos »

A nie lepiej po prostu w biosie wskazywać z którego dysku ma najpierw startować ?
Ubek308
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Wersja Ubuntu: 11.04
Środowisko graficzne: GNOME

Post autor: Ubek308 »

Jesli sie da i przy dwoch dyskach - moze zadzialac.
Gdyby linux byl na trzecim/czwartym - robi sie weselej.
Awatar użytkownika
latirro
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 12.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86
Kontakt:

Post autor: latirro »

ja w swojej konfiguracji mam rowniez dwa dyski, jeden staly z windowsem, a drugi w wyjmowanej kieszeni z ubuntu. Gruba wgralem na wyjmowany dysk i po jego odlaczeniu windows startuje jakby nigdy nic, a po podlaczeniu moge wybrac windowsa lub ubuntu.
W twoim przypadku zostawil bym gruba na oryginalnym dysku bez zmian, a na twoim zainstalowal na nowo system z ssd ustawionym jako glowny dysk i osobnym grubem ktory pozwoli wybrac sposrod wszystkich trzech systemow. W razie potrzeby komputer bedzie umozliwial prace z obojetnie ktorym dyskiem pojedynczo bez wprowadzania zadnych zmian
ODPOWIEDZ

Wróć do „Instalacja, aktualizacja i konfiguracja Ubuntu”