Mam problem z płytą główną Gigabyte GA-990XA-UD3. Nie mogę uzyskać połączenia z siecią zarówno pod wbudowaną kartą sieciową, jak i na innych, wpinanych przez PCI (próbowałem kilka różnych Realteków i Intela PRO/100S, karty są sprawne i działają na innych komputerach bez problemu). Zaktualizowałem BIOS do najnowszej wersji, próbowałem drugiego złącza PCI, wreszcie wpiąłem pod samo złącze PCI kartę dźwiękową i działa ona bez zarzutu. Sprawdzane były kable i inne wejścia na routerze-switchu. Korzystałem z różnych dystrybucji z różnymi kernelami, od 3.2 do 3.8 z dzisiejszego Ubuntu 13.04. System wykrywa karty i ładuje odpowiednie moduły oraz orientuje się, że ma wpięty kabel, ale na tym koniec, nie jest w stanie uzyskać połączenia z routerem. W tym samym czasie inne komputery wpięte do tego samego routera nie napotykają problemów z połączeniem, zarówno przewodowo, jak i przez WiFi.
ROZWIĄZANIE:
Gigabyte zaszalało i zepsuło w starych UEFI obsługę IOMMU, tak więc domyślnie go… wyłączyli. Trzeba mieć najnowszą wersję i włączyć samemu, to będzie działać. Raczej.
[ROZW.] Gigabyte GA-990XA-UD3 nie łączy z siecią na różnych kartach sieciowych
- Althorion
- Przyjaciel
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: KDE Plasma
- Architektura: x86_64
[ROZW.] Gigabyte GA-990XA-UD3 nie łączy z siecią na różnych kartach sieciowych
„Jam częścią tej siły, która wiecznie zła pragnąc, wiecznie dobro czyni.”