Po zaktualizowaniu do wersji 13.04 nie działa wifi

Wyłącznie system! Wątpliwości dotyczące aplikacji proszę umieszczać niżej, w odpowiednich forach.
jureek
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 13.04

Po zaktualizowaniu do wersji 13.04 nie działa wifi

Post autor: jureek »

Zachciało mi się wczoraj zrobić aktualizację na moim netbooku lenovo ideapad s206 i jestem wściekły bo po restarcie komputer nie mógł się połączyć z moim domowym wifi. Wygląda to tak, że miele przez jakiś czas próbując się połączyć, a potem pokazuje się komunikat "rozłączono - tryb offline". Na dojazdy do pracy mam jeszcze modem GSM, więc spróbowałem się połączyć z internetem w ten sposób i to zadziałało, tylko wifi nie działa. Nie znam się na linuxie i nie wiem, co robić, a netbook bez internetu jest dla mnie bezużyteczny. Zastanawiam się, czy nie zainstalować poprzedniej wersji 12.10, ale nie wiem, czy to się w ogóle da, jeśli mam na dysku wersję wyższą i czy nie znikną mi dokumenty i obrazki, które mam na dysku.
marcin1982
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon

Re: Po zaktualizowaniu do wersji 13.04 nie działa wifi

Post autor: marcin1982 »

Podaj wyniki poleceń z konsoli:

Kod: Zaznacz cały

lspci -k

uname -r
jureek
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

jerzy@jerzy-Lenovo-IdeaPad-S206:~$ lspci -k
00:00.0 Host bridge: Advanced Micro Devices [AMD] Family 14h Processor Root Complex
  	Subsystem: Lenovo Device 397b
00:01.0 VGA compatible controller: Advanced Micro Devices [AMD] nee ATI Wrestler [Radeon HD 7340]
	Kernel driver in use: radeon
00:01.1 Audio device: Advanced Micro Devices [AMD] nee ATI Wrestler HDMI Audio [Radeon HD 6250/6310]
	Kernel driver in use: snd_hda_intel
00:11.0 SATA controller: Advanced Micro Devices [AMD] nee ATI SB7x0/SB8x0/SB9x0 SATA Controller [AHCI mode]
	Kernel driver in use: ahci
00:12.0 USB controller: Advanced Micro Devices [AMD] nee ATI SB7x0/SB8x0/SB9x0 USB OHCI0 Controller
	Kernel driver in use: ohci_hcd
00:12.2 USB controller: Advanced Micro Devices [AMD] nee ATI SB7x0/SB8x0/SB9x0 USB EHCI Controller
	Kernel driver in use: ehci-pci
00:13.0 USB controller: Advanced Micro Devices [AMD] nee ATI SB7x0/SB8x0/SB9x0 USB OHCI0 Controller
	Kernel driver in use: ohci_hcd
00:13.2 USB controller: Advanced Micro Devices [AMD] nee ATI SB7x0/SB8x0/SB9x0 USB EHCI Controller
	Kernel driver in use: ehci-pci
00:14.0 SMBus: Advanced Micro Devices [AMD] nee ATI SBx00 SMBus Controller (rev 42)
	Kernel driver in use: piix4_smbus
00:14.2 Audio device: Advanced Micro Devices [AMD] nee ATI SBx00 Azalia (Intel HDA) (rev 40)
	Kernel driver in use: snd_hda_intel
00:14.3 ISA bridge: Advanced Micro Devices [AMD] nee ATI SB7x0/SB8x0/SB9x0 LPC host controller (rev 40)
00:14.4 PCI bridge: Advanced Micro Devices [AMD] nee ATI SBx00 PCI to PCI Bridge (rev 40)
00:15.0 PCI bridge: Advanced Micro Devices [AMD] nee ATI SB700/SB800/SB900 PCI to PCI bridge (PCIE port 0)
	Kernel driver in use: pcieport
00:15.1 PCI bridge: Advanced Micro Devices [AMD] nee ATI SB700/SB800/SB900 PCI to PCI bridge (PCIE port 1)
	Kernel driver in use: pcieport
00:18.0 Host bridge: Advanced Micro Devices [AMD] Family 12h/14h Processor Function 0 (rev 43)
00:18.1 Host bridge: Advanced Micro Devices [AMD] Family 12h/14h Processor Function 1
00:18.2 Host bridge: Advanced Micro Devices [AMD] Family 12h/14h Processor Function 2
00:18.3 Host bridge: Advanced Micro Devices [AMD] Family 12h/14h Processor Function 3
	Kernel driver in use: k10temp
00:18.4 Host bridge: Advanced Micro Devices [AMD] Family 12h/14h Processor Function 4
00:18.5 Host bridge: Advanced Micro Devices [AMD] Family 12h/14h Processor Function 6
00:18.6 Host bridge: Advanced Micro Devices [AMD] Family 12h/14h Processor Function 5
00:18.7 Host bridge: Advanced Micro Devices [AMD] Family 12h/14h Processor Function 7
02:00.0 USB controller: Fresco Logic FL1009 USB 3.0 Host Controller (rev 02)
	Kernel driver in use: xhci_hcd
03:00.0 Network controller: Broadcom Corporation BCM4313 802.11b/g/n Wireless LAN Controller (rev 01)
	Subsystem: Broadcom Corporation Device 0587
	Kernel driver in use: wl

jerzy@jerzy-Lenovo-IdeaPad-S206:~$ uname -r
3.8.0-19-generic
//bear7: Wyniki poleceń umieszczaj w znacznikach CODE.
marcin1982
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon

Post autor: marcin1982 »

jureek
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Niestety, nie zadziałało.
Z pierwszego linka nie mogłem skorzystać, bo nie było programu Additional Drivers, a z drugiego linka po wykonaniu komendy install bcmwl-kernel-source nie było nic do instalowania.
Być może mało dokładnie opisałem mój problem, to nie jest tak, że ja nie widzę sieci, jakie są w pobliżu. Ja widzę tę listę, gdy chcę się jednak połączyć z moją siecią domową, miele około minuty, po czym widzę komunikat, że "rozłączono - tryb offline". Może to nie jest kwestia sterowników, lecz na przykład dodatkowych zabezpieczeń w nowej wersji, które blokują mi to połączenie?
Awatar użytkownika
MonaLu
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Inne
Architektura: x86_64

Post autor: MonaLu »

Hej, nie powiem, żebym była specjalistą, bo linuksa tylko używam, ale czasem jak coś nie działa, to lubię po chłopsku podłubać i czasem coś wydłubię. ;) I tak po chłopsku, to bym jeszcze sprawdziła, czy nie łączy się w ogóle z wifi, czy tylko z Twoją (u mnie czasem trzeba zresetować boksa, albo uruchomić boksa i kompa razem). Raz po aktualizacji dystrybucji, przytrafiło mi się, że nie łapał wifi, dopóki nie podłączyłam mu kabla, a potem już łapał normalnie, potem podczas aktualizacji mógł zapytać o pliki config, które zostały zmienione i może źle odpowiedziałeś, a w końcu coś się mogło zmienić w konfiguracji i tak jak w innym aktualnym wątku, masz niewłaściwie skonfigurowane. A potem to możesz poszperać, albo ktoś Ci podpowie jeśli istnieje automagiczna formuła, która wyświetli Ci w terminalu czemu nie dzwoni. O, np. tutaj masz przykłady, wpisujesz w terminalu i szukasz błędu w tym, co wyskoczy.

Życzę przyjemnej zabawy,
Specjalistka od automagicznej samonaprawy komputera ;)
PS Jak nie zrozumiesz, co Ci powie terminal, to zawsze możesz wrócić, na sprecyzowany problem łatwiej znaleźć rozwiązanie. :)
Specjalistka od automagicznej samonaprawy sprzętu. ;)

#Bywają takie chwile w życiu człowieka, kiedy żadne radio nie gra jego ulubionej piosenki.
Awatar użytkownika
Jarni
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Kontakt:

Post autor: Jarni »

Spróbuj:

sudo apt-get install build-essential linux-headers-generic
i następnie

sudo apt-get install --reinstall bcmwl-kernel-source
- Tylko nadal nie wiemy, co tu robił ten gość z siekierą?
- Pewnie sie-kierował czymś!
--LU #553776
jureek
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

No to zabieram się za dłubanie. Zaczynam od ustawień połączeń sieciowych.
W zakładce "Ogólne" mam zahaczone automatyczne łączenie, gdy jest dostępna i wszyscy użytkownicy mogą się z nią łączyć. Niezahaczone mam automatyczne łączenie z VPN, cokolwiek by to miało oznaczać.
Kolejna zakładka "Wi-Fi". SSID jest takie jak mam ustawione na boksie, tryb Ad-hoc, pasmo automatycznie, kanał domyślne. BSSID, Adres MAC urządzenia i sklonowany adres MAC mam puste, a MTU automatycznie.
W zakładce zabezpieczenia mam WPA i WPA2 Personal i prawidłowe hasło. W zakładce Ustawienia IPv4 mam metodę "automatycznie (DHCP)" i resztę pól pustą, podobnie w zakładce IPv6 - metoda "automatycznie" i reszta pól pusta.
Mam coś nie tak w tych ustawieniach, bo szczerze mówiąc, to oprócz pola z hasłem, to jeśli chodzi o resztę pól to nie mam zielonego pojęcia, co tam trzeba wpisać, do tej pory działało, aż mi się nie zachciało 13.04.

P.S. Kabla niestety podłączyć nie mogę, bo ten netbook nie ma w ogóle gniazdka na kabel sieciowy, a czy tylko z moją wifi nie chce się łączyć, będę mógł sprawdzić jutro, gdy będę u mamy. Zobaczymy, czy z jej wifi też nie chce się połączyć.

-- 28 kwi 2013, o 00:34 --

Spróbowałem tych dwóch poleceń Jarniego (dziękuję), ale niestety nie pomogło.
Awatar użytkownika
MonaLu
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk

Aha, no gratuluję sobie, piszę "tutaj" i nie daję linka! :
http://www.nibyblog.pl/wszystkie-przyda ... ie-66.html

U mnie adres MAC jest wpisany i nie mam zabezpieczeń, reszta jak u Ciebie. Może te komendy coś Ci konkretniejszego dadzą.

#Bywają takie chwile w życiu człowieka, kiedy żadne radio nie gra jego ulubionej piosenki.
Awatar użytkownika
Jarni
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Kontakt:

Te moje komendy mają szansę zadziałać wtedy i tylko wtedy, gdy jest aktywne połączenie z siecią. Znam tę kartę jak zły szeląg, i moim zdaniem po aktualizacji nie działa w sposób właściwy jej sterownik. Są sprzęty, na których instalacja sterownika bcmwl wymaga wcześniejszego zainstalowania nagłówków kernela i kompilatora. Standardowa instalacja Ubuntu nie zawiera w sobie tych komponentów.
--LU #553776
Awatar użytkownika
MonaLu
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk

Ale terminal zareaguje na komendę próbą połączenia z siecią, po czym wyjawi nam błąd! Nie?

Awatar użytkownika
Jarni
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Kontakt:

MonaLu pisze:Ale terminal zareaguje na komendę próbą połączenia z siecią, po czym wyjawi nam błąd! Nie?
Nie. apt-get powie, że nie może pobrać pakietów, apt-get nie jest od diagnozowania problemów.
--LU #553776
jureek
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Gdy wykonywałem polecenia podpowiedziane przez Jarniego, miałem połączenie z siecią za pomocą karty GSM, widziałem, że pobierane są pakiety, ale po restarcie nadal nie mogłem się połączyć z wifi.
Awatar użytkownika
linuxozaurus
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon
Wersja Ubuntu: 20.04
Środowisko graficzne: GNOME

Post autor: linuxozaurus »

Spróbuj przeinstalować sterownik lub użyć innego otwarto źródłowego np bcma. Uwaga będziesz musiał edytować pliki z blacklist ( lista modułów jądra których ma nie ładować. )
witam
Linuxozaurus
Santo Subito Ioannes Paulus II "wolne oprogramowanie dla wolnych ludzi"
Lenowo IdeaPad L340 17API z Windows 11 Windows Dual Boot Linux Mint Cinamon in secure boot end user mode.

🇺🇦Sława Ukrajini!🇺🇦
Awatar użytkownika
valdi74
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Wersja Ubuntu: 24.04
Środowisko graficzne: KDE Plasma

Post autor: valdi74 »

Spróbuj jeszcze usunąć swoją sieć w ustawieniach połączeń sieciowych. Mnie się takie coś przytrafia od czasu do czasu i wtedy takie działanie pomaga. Nie wiem dlaczego tak się dzieje. Po usunięciu swojego połączenia będziesz musiał jeszcze raz wpisać hasło. Jeśli nie pomoże, to spróbuj wywołać polecenie dmesg po nieudanej próbie. Na końcu powinno coś więcej być napisane na temat powodu nieudanego łączenia.
Qui vit sans folie, n'est pas si sage qu'on croit
Orald
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 16.04
Środowisko graficzne: Unity

Post autor: Orald »

Miałem to samo. U mnie pomogło banalne wyjęcie i włożenie karty wifi z usb.
Awatar użytkownika
MonaLu
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk

Jarni pisze:
MonaLu pisze:Ale terminal zareaguje na komendę próbą połączenia z siecią, po czym wyjawi nam błąd! Nie?
Nie. apt-get powie, że nie może pobrać pakietów, apt-get nie jest od diagnozowania problemów.
Ale ja nie podaję linków do apt-get..!

Awatar użytkownika
linuxozaurus
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon
Wersja Ubuntu: 20.04
Środowisko graficzne: GNOME

Post autor: linuxozaurus »

Czasami pomaga zrestartowanie rutera. Ja parę razy miałam ten numer. Niekiedy pomaga zwykły restart komputera.

Ze starszych wersji Ubuntu (10.10) pomagało podpięcie kabla sieciowego do sieciówki. podobnie było z reinstalacją sterowników broadcoma.
witam
Linuxozaurus
Santo Subito Ioannes Paulus II "wolne oprogramowanie dla wolnych ludzi"
Lenowo IdeaPad L340 17API z Windows 11 Windows Dual Boot Linux Mint Cinamon in secure boot end user mode.

🇺🇦Sława Ukrajini!🇺🇦
ODPOWIEDZ

Wróć do „Instalacja, aktualizacja i konfiguracja Ubuntu”