Reinstalacja 13.04 na 12.04

Tutaj można zadać pytanie, jeśli Linuksa widzi się pierwszy raz w życiu ;)
007arek
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 12.04
Środowisko graficzne: Unity

Reinstalacja 13.04 na 12.04

Post autor: 007arek »

Witam
Chciałbym reinstalować Ubuntu z wersji 13.04 do 12.04 LTS. Wcześniej miałem wersje 12.04 ale ostatnio mi się coś zepsuło więc próbowałem upgradować do nowszej wersji ale to też nic nie pomogło.
W każdym razie po pierwsze chciałem się dowiedzieć jak reinstalować system aby została stara partycja /home? Nie za bardzo wiem jak przejść przez proces instalacji. Posiadam dwa dyski na pierwszym jest zainstalowany Windows 7 a na drugim nie działające ubuntu 13.4- a na nim /; swap i /home.
Po włożeniu płyty z starym Ubuntu mam opcje aby zastąpić 13.04 wersją 12.04 LTS z ostrzeżeniem że stracę dokumenty i opcja użyj innego rozwiązania- domyślam się że mam wybrać tę drugą opcję, ale co dalej?
Tam gdzie był zainstalowany system ustawić punk montowania / i zaznaczyć z opcją formatowania, a tam gdzie były dokumenty to tylko ustawić punk montowania na /home?
Co zrobić z opcją Device for boot loader? Mam opcje:
/dev/sda
/dev/sda1 ext4- system
/dev/sda2 swap
/dev/sda3 ext4- home
i dysk z windows.
Czy po tym etapie instalacji jeszcze coś mam pamiętać, aby zrobić? Czy po reinstalacji zostaną te programy co miałem zainstalowane?
bear7
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Inne
Architektura: x86_64

Re: Reinstalacja 13.04 na 12.04

Post autor: bear7 »

W Ubuntu, nie ma procesu reinstalacji/re-aktualizacji: z numeracją możesz iść w górę, ale nie w dół.
Tam gdzie był zainstalowany system ustawić punk montowania / i zaznaczyć z opcją formatowania, a tam gdzie były dokumenty to tylko ustawić punk montowania na /home?
Jak sam napisałeś, jeżeli masz /home na oddzielnej partycji, to podczas instalacji 12.04 sformatuj tylko /, a /home nadaj tylko punkt montowania BEZ formatowania. Później, nadaj nowemu użytkownikowi taką samą nazwę. Nie wiem, czy czasami nie będziesz musiał zresetować ustawień Unity i Compiza. Jakby taka potrzeba zaszła, to czy na forum czy też w sieci, trochę poradników na ten temat jest. Pamiętaj tylko, że inne polecenia są dla 12.04, a inne dla 12.10 i 13.04.
O pomoc pytaj a forum, a nie przez PW.
007arek
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 12.04
Środowisko graficzne: Unity

Re: Reinstalacja 13.04 na 12.04

Post autor: 007arek »

Zainstalowałem wersję 12.04 jeszcze raz z zachowaniem /home i mam problem bo nie mogę się zalogować chociaż podałem identyczne hasło i nazwę użytkownika. Imię i nazwisko użytkownika oraz nazwę komputera podałem inne, ponieważ już nie pamiętam.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Przedszkole Linuksa”