Jak zastąpić Nautilius jako domyślny manager
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 13.10
- Środowisko graficzne: Xfce
- Architektura: x86
Jak zastąpić Nautilius jako domyślny manager
Witam. Nie mogę się przyzwyczaić do nowego Nautiliusa i chciałbym go zmienić na coś przyjemniejszego dla mojego oka - np. na Nemo. Tylko nie wiem jak go w Unity ustawić jako domyślny program... Jak to zamienić?
Z idiotą nie wygrasz, bo sprowadzi cię do swojego poziomu i pokona doświadczeniem.
- Tomfoc
- Gibki Gibbon
- Wersja Ubuntu: 22.04
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86_64
Re: Jak zastąpić Nautilius jako domyślny manager
Jeżeli odpowiadał ci poprzedni nautilus, to bardzo łatwo możesz tego nowego zastąpić tym starszym. Na dodatek ten starszy będzie miał kilka fajnych dodatkowych opcji. Aby to zrobić musisz wykonać następujące czynności:
1. Dodać repozytorium poleceniem: sudo add-apt-repository ppa:webupd8team/experiments
2. Poprosić apta aby się zapoznał z nowym repo poleceniem: sudo apt-get update
3. Poprosić apta aby zechciał zaktualizować distro poleceniem: sudo apt-get dist-upgrade
4. Zrestartować system
Po ponownym uruchomieniu kompa masz starego nautilusa z dodatkowymi elementami. Przetestowałem to na swoim Ubuntu 13.04 - jest OK.
1. Dodać repozytorium poleceniem: sudo add-apt-repository ppa:webupd8team/experiments
2. Poprosić apta aby się zapoznał z nowym repo poleceniem: sudo apt-get update
3. Poprosić apta aby zechciał zaktualizować distro poleceniem: sudo apt-get dist-upgrade
4. Zrestartować system
Po ponownym uruchomieniu kompa masz starego nautilusa z dodatkowymi elementami. Przetestowałem to na swoim Ubuntu 13.04 - jest OK.