"sudo" w autostarcie przy poleceniach z terminala
- Zeely
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: 13.04
- Środowisko graficzne: Unity
- Architektura: x86_64
- Kontakt:
"sudo" w autostarcie przy poleceniach z terminala
Chciałbym by dana funkcja została wykonana tuż po starcie systemu jednak potrzebuje ona uprawnień administratora i tutaj pojawia się mój problem. Jak dodać do autostartu polecenie które zostanie przyjęte przez system jeżeli wymaga ono hasła administratora w terminalu?
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 12.04
- Architektura: x86
Re: "sudo" w autostarcie przy poleceniach z terminala
Jeżeli nie ma problemu z angielskim to można poczytać:
http://askubuntu.com/questions/814/how- ... n-start-up
Tytuł twojego postu trochę zagmatwany
Pzdr
http://askubuntu.com/questions/814/how- ... n-start-up
Tytuł twojego postu trochę zagmatwany
Pzdr
- jacekalex
- Gibki Gibbon
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: MATE
Kod: Zaznacz cały
sudo -l
.....
(root) NOPASSWD: /sbin/halt, (root) /sbin/shutdown, (root) /sbin/reboot
.....
http://www.gentoo.org/doc/pl/sudo-guide.xml
man visudo
man sudoers

Problemy rozwiązujemy na forum nie na PW -> Niech inni na tym skorzystają.
Komputer jest jak klimatyzacja - gdy otworzysz okna, robi się bezużyteczny...
Linux User #499936
Inny OS: Gentoo Linux
Linux User #499936

- ethanak
- Wygnańcy
- Środowisko graficzne: GNOME
- Kontakt:
jeśli przy starcie systemu to najprościej dopisać do /etc/rc.local i żadne sudo niepotrzebne - po co komplikować prostą sprawę?
- jacekalex
- Gibki Gibbon
Niekoniecznie prostą, jeśli trzeba np odpalić program graficzny z uprawnieniami innego pacjenta, zwłaszcza, jak się wywaliło do jaila np Skypa albo Tlena.ethanak pisze:jeśli przy starcie systemu to najprościej dopisać do /etc/rc.local i żadne sudo niepotrzebne - po co komplikować prostą sprawę?
Bo jak wtedy w autostarcie walić:
sudo -u pierdelek echo pacjent hasełko | skype --pipelogin &
Dokładnie wg tego przepisu:
viewtopic.php?f=213&t=140161#p811338
Pozdrawiam

Linux User #499936
Linux User #499936

- Zeely
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: 13.04
- Kontakt:
Jak w tym pliku wpisać np. "sudo hcitool cc XX:XX:XX:XX:XX" by działało? W autostarcie wpisuje to zawsze jako polecenie lecz "sudo" tam nie działa...ethanak pisze:jeśli przy starcie systemu to najprościej dopisać do /etc/rc.local i żadne sudo niepotrzebne - po co komplikować prostą sprawę?
- ethanak
- Wygnańcy
- Kontakt:
A czytać potrafisz ze zrozumieniem? Jeśli tak, to wróć do mojego posta i czytaj do skutku. Jeśli po piątym przeczytaniu jeszcze nie będziesz wiedział - zainstaluj Windowsa.Zeely pisze: Jak w tym pliku wpisać np. "sudo hcitool cc XX:XX:XX:XX:XX" by działało? W autostarcie wpisuje to zawsze jako polecenie lecz "sudo" tam nie działa...
Następny czytelnik teoretyk się znalazł... Wróć uprzejmie do pierwszego posta w wątku i uważnie przeczytaj, jaki kolega wątkotwórca ma problem ze szczególnym uwzględnieniem okreśenia chwili, w której polecenie ma sie wykonać.jacekalex pisze: Niekoniecznie prostą, jeśli trzeba np odpalić program graficzny z uprawnieniami innego pacjenta, zwłaszcza, jak się wywaliło do jaila np Skypa albo Tlena.
- jacekalex
- Gibki Gibbon
Skrypt wstaje z uprawnieniami roota, tam sudo do niczego nie potrzebujesz.
Wystarczy wkleić do tego skryptu przed linią zawierającą exit.
Nawet, jak w tym przypadku nie jest konieczne, to jak ktoś używa sudo, lepiej, żeby je poznał w stopniu podstawowym, zamiast co chwila latać na forum.
Poleceń, które czasem trzeba odpalić z uprawnieniami roota wcale nie brakuje,
żeby wspomnieć choćby halt czy reboot, kiedy cudowny automagiczny "klikacz" w Gnome-shell czy Unity się zesra pewnego pięknego poranka.
U mnie miałem niedawno taki numer, zdechł gnome-power-manager, i kompa moglem wyłączyć tylko z terminala.
Wtedy ustawiłem sudoers i aliansy dla halt, poweroff, shutdown i reboot, a knefel na obudowie ustawiłem nie w klikalnym cudzie z Gnome, tylko w
I choć dziwnym trafem, po aktualizacji gtk "ułatwiaczo-utrudniacz" się naprawił, to już jest psu na budę potrzebny, bo mnie i rodzince już nie. 
Sudo to po prostu jest troszkę zbyt ważny element systemu Ubuntu, żeby ktoś mógł go nie znać choćby w zarysie, jeśli używa go codziennie.
Także twoja uwaga jest troszkę nietrafiona, czy raczej jest snajperskim trafieniem w komin od stodoły.
Pozdrawiam

/etc/rc.local
Wystarczy wkleić
hcitool cc XX:XX:XX:XX:XX
Nie teoretyk, tylko praktyk.ethanak pisze:Następny czytelnik teoretyk się znalazł... Wróć uprzejmie do pierwszego posta w wątku i uważnie przeczytaj, jaki kolega wątkotwórca ma problem ze szczególnym uwzględnieniem okreśenia chwili, w której polecenie ma sie wykonać.
Nawet, jak w tym przypadku nie jest konieczne, to jak ktoś używa sudo, lepiej, żeby je poznał w stopniu podstawowym, zamiast co chwila latać na forum.
Poleceń, które czasem trzeba odpalić z uprawnieniami roota wcale nie brakuje,
żeby wspomnieć choćby halt czy reboot, kiedy cudowny automagiczny "klikacz" w Gnome-shell czy Unity się zesra pewnego pięknego poranka.
U mnie miałem niedawno taki numer, zdechł gnome-power-manager, i kompa moglem wyłączyć tylko z terminala.
Wtedy ustawiłem sudoers i aliansy dla halt, poweroff, shutdown i reboot, a knefel na obudowie ustawiłem nie w klikalnym cudzie z Gnome, tylko w
/etc/acpi/default.sh

Sudo to po prostu jest troszkę zbyt ważny element systemu Ubuntu, żeby ktoś mógł go nie znać choćby w zarysie, jeśli używa go codziennie.
Także twoja uwaga jest troszkę nietrafiona, czy raczej jest snajperskim trafieniem w komin od stodoły.

Pozdrawiam

Linux User #499936
Linux User #499936

- ethanak
- Wygnańcy
- Kontakt:
@jacekalex:
a) programów graficznych nie odpalasz przy starcie systemu z prostego powodu - mianowicie nie masz żadnego displaya gdzie możesz go wyświetlić. Nie wdając się w dyskusję: owszem, odpalam programy graficzne przy starcie systemu (to są akurat moje wypociny z webkitem) - ale do tego mam odpowiednio wcześniej uruchamiany Xvfb i x11vnc. I nie przez sudo tylko su.
b) możesz wyjaśnić, dlaczego w Twoim przykładzie uruchamiasz echo z użytkownika pierdelek, ale skype już nie? Nie znam się na skype więc może tak trzeba...
a) programów graficznych nie odpalasz przy starcie systemu z prostego powodu - mianowicie nie masz żadnego displaya gdzie możesz go wyświetlić. Nie wdając się w dyskusję: owszem, odpalam programy graficzne przy starcie systemu (to są akurat moje wypociny z webkitem) - ale do tego mam odpowiednio wcześniej uruchamiany Xvfb i x11vnc. I nie przez sudo tylko su.
b) możesz wyjaśnić, dlaczego w Twoim przykładzie uruchamiasz echo z użytkownika pierdelek, ale skype już nie? Nie znam się na skype więc może tak trzeba...
- jacekalex
- Gibki Gibbon
Nie uruchamiam echo z uprawnieniami, mam skrypta, ktory odpala skype, i idzie to:
Tak to jest, jak się pokazuje przykład poglądowy. 
Programów graficznych przy starcie rzeczywiście nie, ale środowiska graficzne też mają swoje autostarty, a ja nie zagłębiałem się szczegółowo w to, który autostart jest tutaj potrzebny.
W dodatku start systemu to dla kogoś, kto zna Linuxa, i wie, że środowisko graficzne jest usługą systemową sprawa prosta, ale dla kogoś, kto myśli start systemu, a widzi kolorowe okienko z XP, już niekoniecznie.
Wśród użyszkodników różnych wersji WIn$ wiedza, że środowisko graficzne nie jest całym systemem, ale usługą systemową, nie jest zbyt powszechna nawet wśród wykładowców informatyki, nie mówiąc o studentach.
Dodając ryzyko rozmaitych skrótów myślowych,
i czasami rzeczników prasowych, co tłumaczą, co Pan XXX miał na myśli, kiedy powiedział to, co powiedział, nigdy nie można mieć pewności, co ma na myśli człowiek, który słabo "czai bazę" w poruszanym temacie.
Pozdrawiam

sudo -u pierdelek runskype.sh

Programów graficznych przy starcie rzeczywiście nie, ale środowiska graficzne też mają swoje autostarty, a ja nie zagłębiałem się szczegółowo w to, który autostart jest tutaj potrzebny.
W dodatku start systemu to dla kogoś, kto zna Linuxa, i wie, że środowisko graficzne jest usługą systemową sprawa prosta, ale dla kogoś, kto myśli start systemu, a widzi kolorowe okienko z XP, już niekoniecznie.
Wśród użyszkodników różnych wersji WIn$ wiedza, że środowisko graficzne nie jest całym systemem, ale usługą systemową, nie jest zbyt powszechna nawet wśród wykładowców informatyki, nie mówiąc o studentach.

Dodając ryzyko rozmaitych skrótów myślowych,
i czasami rzeczników prasowych, co tłumaczą, co Pan XXX miał na myśli, kiedy powiedział to, co powiedział, nigdy nie można mieć pewności, co ma na myśli człowiek, który słabo "czai bazę" w poruszanym temacie.
Pozdrawiam

Linux User #499936
Linux User #499936

- BPS
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 12.10
Istnieje polecenie
które wyświetli graficzne okno dialogowe z zapytaniem o hasło roota, tak jest przynajmniej u mnie na 12.10 z Gnome Classic.

gksudo NazwaProgramu

- ethanak
- Wygnańcy
- Kontakt:
Zajefajnie się sprawdza przy starcie systemu...