Przesunięty obraz w Kubuntu

Tematy specyficzne dla poszczególnych window managerów: KDE, GNOME, XFCE, Fluxbox, Blackbox, IceWM, WindowMaker, itd. - wszystko tutaj.
6914248
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 10.10
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86

Przesunięty obraz w Kubuntu

Post autor: 6914248 »

Mam Kubuntu 12.04 32bit. W tej chwili zainstalowałem komuś 12.04.2 64bit i powstały problemy. Z Kubuntu zawsze miałem same problemy, ale 12.04 LTS to jedyny wręcz system z tej rodziny, którego można używać. Ale i tak mi się najbardziej podoba i nie zrezygnuje z niego. Jedynym problemem w tej wersji jest to, że obraz w niektórych elementach jest przesunięty w dół. Pokazuje to rysunek. Oprócz tego kiedy włączam pulpit z widocznymi ikonami, one znikają, z boku pojawia się pasek ściągający jakby było ich dużo (a nie jest) i po ściąganiu i tak ich nie widać... Tak się dzieje zaraz po uruchomieniu systemu. Raz jest dobrze, raz jest tak. U siebie to jakoś naprawiłem. Powyłączałem niektóre upiększenia itp. Prawdopodobnie coś kolidowało. I przestało się tak dziać. Na innym sprzęcie dzieje się tak średnio pół na pół. Ja mam stacjonarny Pentium 4 2,8x2GHz, GeForce FX 5500, 1GB RAM DDR, tamten komputer to laptop Intel Centrino 2 2.4x2GHz (widziany jako Intel Core 2 Duo), GeForce 9300M, 4GM RAM.

Jeśli ktoś się na to natknął, bardzo proszę o pomoc, bo już mam dość...
Zdjęcie-0150.jpg
(387.93 KiB) Nie pobierany
Awatar użytkownika
enedil
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: i3
Architektura: x86_64
Kontakt:

Re: Przesunięty obraz w Kubuntu

Post autor: enedil »

Niestety nie wiem, czemu się tak dzieje, ale skoro koniecznie chcesz KDE, to zainstaluj Debiana 'wheezy' (stable) lub 'jessie' (testing). Oba są o niebo stabilniejsze i w moim odczuciu chodzą szybciej.
Dobrze jest, psiakrew, a kto powie, że nie, to go w mordę!

~moderatorzy
6914248
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Dziękuje za odpowiedź. Wiele dobrego słyszałem o Debianie... Skoro to może być poważna, bezawaryjna konkurencja dla Kubuntu, może w końcu go wypróbuje... W każdej wersji Kubuntu, może oprócz tej 12 po skonfigurowaniu, jest coś nie tak, co wyklucza jego użytkowanie... Mi chodzi teraz nawet stabilnie. Mam drobne problemy graficzne w środowisku, a np. gry chodzą fatalnie, ale moja karta jest bardzo słaba... Kubuntu to pierwszy Linux jakiego postanowiłem używać na stałe na niego zamieniłem Windę, ale jak Debian będzie tak samo atrakcyjny, będę musiał go zamienić.

Witam ponownie,
muszę zapytać, bo nie mogę uwierzyć... moja architektura procesora to i386, chcę ściągnąć wersję DVD Debiana Wheezy 7 stąd:
http://www.debian.org/releases/stable/debian-installer/
i na stronie mam wiele jakichś plików do ściągnięcia i 3 obrazy DVD:
http://cdimage.debian.org/debian-cd/7.0.0/i386/iso-dvd/

Czy mam rozumieć, że ten system jest na 3 DVD czy to są takie same obrazy czy jakaś pomyłka?
marcin1982
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon

Post autor: marcin1982 »

Ściągnij pierwszy obraz DVD - jest wystarczający do instalacji.
Awatar użytkownika
enedil
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Kontakt:

Jeśli chcesz tylko KDE, to pobierz stąd:
Przez HTTP
http://cdimage.debian.org/debian-cd/cur ... esktop.iso
Przez torrenty
http://cdimage.debian.org/debian-cd/cur ... so.torrent
Tu jest tylko 1,3, a nie 3,6 GB, więc pójdzie szybciej.

~moderatorzy
6914248
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Dziękuje za odpowiedzi. Chciałbym mieć w nim środowisko KDE. Więc rozumiem, że między płytami jest różnica środowisk?

Jeśli mniej zajmuje, to znaczy, że brakuje pewnie sterowników, kodeków, dodatkowych pakietów itp. Jeśli to i tak będzie na jednym nośniku, myślę, że lepiej będzie mieć wszystko zamiast pobierać z sieci. Jeśli będę potrzebował uruchomić system bez dostępu do internetu, nie będzie problemu...
Awatar użytkownika
enedil
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Kontakt:

Na pierwszej płycie DVD są wszystkie środowiska graficzne razem z instalatorem, oprócz tego są tam dodatkowe pakiety, takie jak np. GIMP, które nie są potrzebne do instalacji. Na pierwszej płycie CD jest tylko wybrane środowisko z instalatorem. Na obu są wszystkie sterowniki. Co do kodeków, to w żadnym Debianie zaraz po instalacji ich nie uświadczysz, bo Debian składa się z tylko wolnego oprogramowania. Tutaj daję Ci link do tematu z rozwiązaniem rozwiązaniem jak zainstalować kodeki.http://forum.dobreprogramy.pl/kodeki-au ... 42223.html
Pozdrawiam, enedil

~moderatorzy
6914248
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Dziękuje bardzo za odpowiedź. Z instalacją kodeków i innych programów nie mam problemów :)

Pozdrawiam serdecznie,
Dawid.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Środowiska graficzne”