Bałagan w partycjach
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 11.04
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86_64
- Kontakt:
Bałagan w partycjach
Witam.
Tak samo jak wstyd pokazać gościom bród w domu (przynajmniej niektórzy się wstydzą ;D ) tak samo mnie jest wstyd pokazać wam jak wygląda tablica partycji na moim dysku.
No ale trudno chyba nie mam innego wyjścia...
https://docs.google.com/file/d/0B9BiGYV ... sp=sharing
Problem w tym że mam zainstalowanego Windowsa 8 i partycja C musi być nienaruszona a Windows musi być zawsze zdolny do uruchomienia dzień i w nocy - praca, dlatego nie bardzo mogę pozwolić sobie na testowanie, chciałbym trochę posprzątać tablice partycji i zainstalować wreszcie z powrotem Ubuntu a ono własnie odmawia posłuszeństwa zawsze wywala się na partycjonowaniu, nie chce montować partycji Windowsa - wywala błędy.Próbowałem nie montować partycji Windows ale w tedy tylko się zawiesza bez wywalania błędu. Ubuntu ściągałem już 3 razy próbowałem z 2 pendrive instalować.
Nie mam doświadczenia z tym UEFI/EFI i za bardzo nie wiem które z tych partycji mogę wywalić w kosmos próbowałem różnych konfiguracji bios, czasem podczas instalacji wykrywa windowsa i chce sie instalować obok a czasem twierdzi że na dysku nie ma systemu.
Próbowałem z opcją Secure Boot on/off
Próbowałem ustawić dysk w bios na IDE i IHCE oraz jakąś trzecią opcje której nie pamiętam, coś intel chyba...
Tracę cierpliwość... Czy ktoś ma jakieś sugestie? Które partycje powinny zostać? Jakie muszą być podstawowe, jakie mogą być logiczne? czy muszę instalować gruba w MBR? Czy może nawet jest to niewskazane?
laptop DELL Inspiron 15R 7520-4378
3rd Generation Intel® Core™ i7-3632QM processor (6M Cache, up to 3.2 GHz)
16GB 2 DIMM (8GB x2) DDR3 1600Mhz
Mobile Intel® 7 Series Express Chipset (HM77)
AMD Radeon™ HD 7730M DDR3 2GB
15.6" FHD Anti-glare (1920x1080)
1000GB SATA hard drive (5400RPM)
Tak samo jak wstyd pokazać gościom bród w domu (przynajmniej niektórzy się wstydzą ;D ) tak samo mnie jest wstyd pokazać wam jak wygląda tablica partycji na moim dysku.
No ale trudno chyba nie mam innego wyjścia...
https://docs.google.com/file/d/0B9BiGYV ... sp=sharing
Problem w tym że mam zainstalowanego Windowsa 8 i partycja C musi być nienaruszona a Windows musi być zawsze zdolny do uruchomienia dzień i w nocy - praca, dlatego nie bardzo mogę pozwolić sobie na testowanie, chciałbym trochę posprzątać tablice partycji i zainstalować wreszcie z powrotem Ubuntu a ono własnie odmawia posłuszeństwa zawsze wywala się na partycjonowaniu, nie chce montować partycji Windowsa - wywala błędy.Próbowałem nie montować partycji Windows ale w tedy tylko się zawiesza bez wywalania błędu. Ubuntu ściągałem już 3 razy próbowałem z 2 pendrive instalować.
Nie mam doświadczenia z tym UEFI/EFI i za bardzo nie wiem które z tych partycji mogę wywalić w kosmos próbowałem różnych konfiguracji bios, czasem podczas instalacji wykrywa windowsa i chce sie instalować obok a czasem twierdzi że na dysku nie ma systemu.
Próbowałem z opcją Secure Boot on/off
Próbowałem ustawić dysk w bios na IDE i IHCE oraz jakąś trzecią opcje której nie pamiętam, coś intel chyba...
Tracę cierpliwość... Czy ktoś ma jakieś sugestie? Które partycje powinny zostać? Jakie muszą być podstawowe, jakie mogą być logiczne? czy muszę instalować gruba w MBR? Czy może nawet jest to niewskazane?
laptop DELL Inspiron 15R 7520-4378
3rd Generation Intel® Core™ i7-3632QM processor (6M Cache, up to 3.2 GHz)
16GB 2 DIMM (8GB x2) DDR3 1600Mhz
Mobile Intel® 7 Series Express Chipset (HM77)
AMD Radeon™ HD 7730M DDR3 2GB
15.6" FHD Anti-glare (1920x1080)
1000GB SATA hard drive (5400RPM)
-
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: Inne
- Kontakt:
Re: Bałagan w partycjach
Może napisz na których partycjach co gdzie masz
Można pousuwać niepotrzebne i dołączyć do tych na których coś masz, nie wiem po co tyle tych partycji na ciapałeś. 15gb swaapu to ci raczej nie potrzebne
Co do uefi/efi było tu na forum trochę o tym pisane.

Linux Mint 17 Mate 32bit jądro 3.15.0 RC8 + włączony Zram
Sprzęt; C2D e6750 2x2.66GHz 4Mb Cache, ram DDR2 2Gb 667mhz, Geforce 8600gt 256mb ddr3, dyski; 120Gb WD + 80Gb WD + 120Gb Hitachi 2,5cala Karta dźwiękowa Creatice Sound Blaster Live + przedni panel
Sprzęt; C2D e6750 2x2.66GHz 4Mb Cache, ram DDR2 2Gb 667mhz, Geforce 8600gt 256mb ddr3, dyski; 120Gb WD + 80Gb WD + 120Gb Hitachi 2,5cala Karta dźwiękowa Creatice Sound Blaster Live + przedni panel
-
- Przyjaciel
- Środowisko graficzne: Inne
Masz zrobioną kopie danych na zewnętrznym dysku z partycji, które chcesz usunąć? Bo od tego wypadało by zacząć.
Również byłoby dobrze, gdybyś napisał, jaki układ chciałbyś mieć na swoim dysku.
Odpal i wklej tutaj na forum wynik skryptu boot_info_script
Jak już struktura partycji na dysku będzie w porządku, to wówczas można się zająć instalacją Ubuntu. Tyle że, to będzie materiał na nowy wątek...
Również byłoby dobrze, gdybyś napisał, jaki układ chciałbyś mieć na swoim dysku.
Odpal i wklej tutaj na forum wynik skryptu boot_info_script
Jak już struktura partycji na dysku będzie w porządku, to wówczas można się zająć instalacją Ubuntu. Tyle że, to będzie materiał na nowy wątek...
O pomoc pytaj a forum, a nie przez PW.
- enedil
- Przebojowy Jelonek
- Środowisko graficzne: i3
- Kontakt:
Najłatwiej zrobić kopię zapasową Windowsa, potem używając LiveCD gParted lub Ubuntu wyczyścić cały dysk, następnie zainstalować Windowsa, a dopiero potem zrobić odpowiednie partycje dla Ubuntu. Wtedy nie miałbyś takiego bałaganu i 15 GB SWAP'u 

Dobrze jest, psiakrew, a kto powie, że nie, to go w mordę!
~moderatorzy
~moderatorzy
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 11.04
- Środowisko graficzne: GNOME
- Kontakt:
swap - mam bo gdzieś czytałem że powinno go być tyle samo co ram żeby można było wstrzymać komputer a ze mam 1 TB to zrobiłem 16 GB
a partycje co gdzie i jak? to mi dell taki burdel zrobił bo miałem od początku te sda1,2,3,4 potem sda5 - 950 GB i na koniec 13gb do przywracania systemu.
wiec sobie skróciłem sda5 do 200GB tam jest Win8 sda6 stworzyłem na dysk E - windows a pozostałe 3 partycje to po kolei zrobiłem swap, / i /home a przynajmniej tak chciałem żeby to wyglądało...
Partycja / albo swap musi być podstawowa?
a partycje co gdzie i jak? to mi dell taki burdel zrobił bo miałem od początku te sda1,2,3,4 potem sda5 - 950 GB i na koniec 13gb do przywracania systemu.
wiec sobie skróciłem sda5 do 200GB tam jest Win8 sda6 stworzyłem na dysk E - windows a pozostałe 3 partycje to po kolei zrobiłem swap, / i /home a przynajmniej tak chciałem żeby to wyglądało...
Partycja / albo swap musi być podstawowa?
- thalcave
- Przyjaciel
- Środowisko graficzne: Fluxbox
- Architektura: x86
Nie, nie musi. Linux nie ma żadnych wymagań co do rodzaju partycji.
To jest normalne, że producent laptopa robi już spore zamieszanie na tablicy partycji.
To jest normalne, że producent laptopa robi już spore zamieszanie na tablicy partycji.
GNU/Linux user
Na pytania na PW/e-mail nie udzielam odpowiedzi!
Szanujmy innych użytkowników!
Wesprzyj akcje: Temat rozwiązany -> dodajemy [solved]
Na pytania na PW/e-mail nie udzielam odpowiedzi!
Szanujmy innych użytkowników!
Wesprzyj akcje: Temat rozwiązany -> dodajemy [solved]