Ubuntu One - synchronizacja foldera z innego dysku w /media
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 12.04
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86
Ubuntu One - synchronizacja foldera z innego dysku w /media
Witam!
Próbuję zmusić usługę Ubuntu One do synchronizacji katalogu z innego dysku. Konkretniej mam podpięty dodatkowy dysk ATA i zamontowany na stałe w /media/Dane. Chciałbym, aby konkretne katalogi z niego zostały dodane do synchronizacji w Ubuntu One. Niestety próba ręcznego dodania tych katalogów kończy się informacją o tym, że katalogi muszą znajdować się w /home/nazwa_użytkownika. Próby stworzenia dowiązania czy to symbolicznego czy stałego spalają na panewce - próbowałem i dołączać do folderu Ubuntu One i kombinować z wrzucaniem i łączeniem z folderami w /home/nazwa_uzytkownika.
Ktoś już próbował czegoś takiego i udało się zmusić to to do współpracy?
Próbuję zmusić usługę Ubuntu One do synchronizacji katalogu z innego dysku. Konkretniej mam podpięty dodatkowy dysk ATA i zamontowany na stałe w /media/Dane. Chciałbym, aby konkretne katalogi z niego zostały dodane do synchronizacji w Ubuntu One. Niestety próba ręcznego dodania tych katalogów kończy się informacją o tym, że katalogi muszą znajdować się w /home/nazwa_użytkownika. Próby stworzenia dowiązania czy to symbolicznego czy stałego spalają na panewce - próbowałem i dołączać do folderu Ubuntu One i kombinować z wrzucaniem i łączeniem z folderami w /home/nazwa_uzytkownika.
Ktoś już próbował czegoś takiego i udało się zmusić to to do współpracy?
-
- Przebojowy Jelonek
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: Inne
- Architektura: x86_64
Re: Ubuntu One - synchronizacja foldera z innego dysku w /media
Linki symboliczne powinny wystarczyć, pokaż co za błąd się pojawia.
Hardlinki ze swej natury nie zadziałają.
Z resztą, najprościej było by zamontować ów dysk na stałe gdzieś w katalogu domowym
Hardlinki ze swej natury nie zadziałają.
Z resztą, najprościej było by zamontować ów dysk na stałe gdzieś w katalogu domowym

-
- Piegowaty Guziec
Błędu nie ma, po prostu się nie synchronizuje.
Widnieje informacja, że wszystkie katalogi są już zsynchronizowane. Obecnie mam link symboliczny w katalogu Ubuntu One do folderu /media/Dane/Dokumenty.
W sumie nie pomyślałem o tym...
Anyway wrzucam screen ze strukturą, wypisem ls -al w katalogu Ubuntu One oraz panelem Ubuntu One:

W sumie nie pomyślałem o tym...

Anyway wrzucam screen ze strukturą, wypisem ls -al w katalogu Ubuntu One oraz panelem Ubuntu One:
-
- Przebojowy Jelonek
Skoro nie ma błędów, to w takim razie Ubuntu One może nie obsługiwać symlinków (i pewnie też hardlinków). Wtedy nie poradzisz inaczej jak montowaniem.Błędu nie ma, po prostu się nie synchronizuje.Widnieje informacja, że wszystkie katalogi są już zsynchronizowane. Obecnie mam link symboliczny w katalogu Ubuntu One do folderu /media/Dane/Dokumenty.
Na przyszłość, nie wrzucaj wyników komend w postaci screena. Skopiuj co wypluło i wklej w tagach CODE.
- ethanak
- Wygnańcy
- Kontakt:
twierdzisz że ubuntu one nie obsługuje hardlinków... a czym się twoim zdaniem różni hardlink od pliku?
no, chyba że zrobiłeś hardlink do katalogu...
no, chyba że zrobiłeś hardlink do katalogu...
-
- Przebojowy Jelonek
Tym że jest referencją. Czyli w praktyce nie różni się niczym, choć dało by się to sprawdzić. Poza tym, hardlinki i tak tu by nie działałytwierdzisz że ubuntu one nie obsługuje hardlinków... a czym się twoim zdaniem różni hardlink od pliku?

Oj tam, się rozpędziłem.
Tak, udało mi się też podzielić przez zero. Jak widać, wszechświat nadal istnieje.no, chyba że zrobiłeś hardlink do katalogu...
- ethanak
- Wygnańcy
- Kontakt:
a. nie da się sprawdzić
b. ale ten wszechświat już nie jest taki sam
b. ale ten wszechświat już nie jest taki sam