Piszczenie dysku, bad sectory, niepokojące wyniki Health w HD Tune - co z dyskiem?
-
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 16.04
- Środowisko graficzne: Unity
- Architektura: x86
Piszczenie dysku, bad sectory, niepokojące wyniki Health w HD Tune - co z dyskiem?
Witam. W moim nieszczęsnym laptopie z którym mam same problemy znowu coś się popsuło... mianowicie mam problem z dyskiem.
1. Przy ładowaniu systemu (Ubuntu\Windows) dysk piszczy
2. Na Ubuntu nie mogę nic zainstalować (błąd wejścia\wyjścia przy czytaniu listy pakietów)
3. Przy każdym uruchomieniu (Ubuntu\Windows) sprawdzany jest dysk pod kątem błędów
4. HD Tune sypie tym ( http://i42.tinypic.com/30s8uj8.png ; http://i39.tinypic.com/2udw8pg.png )
Co mam z tym dyskiem zrobić? Czytałem o użyciu MHDD, ale wiem że nie będę umiał się nim posługiwać. Nie wiem czy jest to uszkodzenie fizyczne czy programowe. Poza tym przy 20 minutach skanowania pojawiło się ~25 bad sectorów. W zakładce Health 3 pozycje są zaznaczone na żółto. Nie znam się na tym, proszę o pomoc.
1. Przy ładowaniu systemu (Ubuntu\Windows) dysk piszczy
2. Na Ubuntu nie mogę nic zainstalować (błąd wejścia\wyjścia przy czytaniu listy pakietów)
3. Przy każdym uruchomieniu (Ubuntu\Windows) sprawdzany jest dysk pod kątem błędów
4. HD Tune sypie tym ( http://i42.tinypic.com/30s8uj8.png ; http://i39.tinypic.com/2udw8pg.png )
Co mam z tym dyskiem zrobić? Czytałem o użyciu MHDD, ale wiem że nie będę umiał się nim posługiwać. Nie wiem czy jest to uszkodzenie fizyczne czy programowe. Poza tym przy 20 minutach skanowania pojawiło się ~25 bad sectorów. W zakładce Health 3 pozycje są zaznaczone na żółto. Nie znam się na tym, proszę o pomoc.
Samsung N102SP: Intel Atom D2000 1,6Ghz, 2GB RAM, Intel GMA 3600 - 51lite 3.3 (WinXP fork)
HP Compaq 6910p: Intel Core 2 Duo 2,0Ghz, 2GB RAM, Intel Mobile GM965 - Ubuntu 16.04 LTS
----------------------
HP Compaq 6910p: Intel Core 2 Duo 2,0Ghz, 2GB RAM, Intel Mobile GM965 - Ubuntu 16.04 LTS
----------------------
- ka_o_3991
- Przyjaciel
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: Xfce
- Architektura: x86_64
Re: Piszczenie dysku, bad sectory, niepokojące wyniki Health w HD Tune - co z dyskiem?
Hm, nie dodałeś tych wspomnianych załączników
Ale przeskanuj dysk przy pomocy badblocks, jeśli bad sectorów nie jest dużo to możesz uratować go kombinacją badblocks + fsck (więcej np. tutaj http://crunchbang.org/forums/viewtopic.php?id=22818 ), ale jeśli jest ich sporo albo przybywa - zrób backup potrzebnych danych i generalnie szykuj się na wymianę dysku.
(to znaczy - backup danych zrób i tak, lepiej go mieć przed kombinowaniem z dyskiem
)

Ale przeskanuj dysk przy pomocy badblocks, jeśli bad sectorów nie jest dużo to możesz uratować go kombinacją badblocks + fsck (więcej np. tutaj http://crunchbang.org/forums/viewtopic.php?id=22818 ), ale jeśli jest ich sporo albo przybywa - zrób backup potrzebnych danych i generalnie szykuj się na wymianę dysku.
(to znaczy - backup danych zrób i tak, lepiej go mieć przed kombinowaniem z dyskiem

-
- Sędziwy Jeż
Re: Piszczenie dysku, bad sectory, niepokojące wyniki Health w HD Tune - co z dyskiem?
Załączniki się nie załadowały, wrzuciłem na tinypic.
Backup jest niepotrzebny, na dysku same śmiecie :d
Backup jest niepotrzebny, na dysku same śmiecie :d
Samsung N102SP: Intel Atom D2000 1,6Ghz, 2GB RAM, Intel GMA 3600 - 51lite 3.3 (WinXP fork)
----------------------
----------------------
- ethanak
- Wygnańcy
- Wersja Ubuntu: 12.04
- Środowisko graficzne: GNOME
- Kontakt:
ja sobie też takie coś zlekceważyłem... odzyskałem jakieś 80 procent tego co było na dysku i czego nie uznałem za stosowne backupować.
szkoda tylko tych 20 procent, bo tam były prawdziwe unikaty
szkoda tylko tych 20 procent, bo tam były prawdziwe unikaty

-
- Sędziwy Jeż
Generalnie z systemu praktycznie nie da się korzystać, co chwila się coś tnie na kilkanaście sekund, nawet przeglądarka przy ładowaniu strony.
----------------------
----------------------
- ethanak
- Wygnańcy
- Wersja Ubuntu: 12.04
- Środowisko graficzne: GNOME
- Kontakt:
dysk do wymiany i to szybko.
możesz mieć szczęście że dysk pozwala na odczyt a nie na zapis - wtedy sobie przekopiujesz wszystko co trzeba.
możesz mieć szczęście że dysk pozwala na odczyt a nie na zapis - wtedy sobie przekopiujesz wszystko co trzeba.
-
- Sędziwy Jeż
Nowy dysk zamówiony. Dzięki za pomoc.
----------------------
----------------------