Wydajność pracy systemu - jak ustawić partycję ?
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 13.04
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86
Wydajność pracy systemu - jak ustawić partycję ?
Witam,
Od niedawna jestem szczęśliwym użytkownikiem Ubuntu. Do tej pory miałem zainstalowane win8 i ubuntu, ale postanowiłem wyrzucić windowsa i zainstalować tylko linuxa. I tutaj pojawia się pytanie jak najlepiej ustawić partycję dysku, żeby system chodził najwydajniej. Zależy mi na szybkości działania programów, dużo operuje na plikach. Dysk ma wielkość 250 GB, komputer 4 GB RAM nie służy do archiwizacji danych. Nie mam filmów i dużych plików. Dodatkowo komputer będzie wykorzystywany jako internetowy serwer Apache z dość dużym natężeniem pracy PHP i MYSQL.
Przeszukałem forum, ale nie znalazłem odpowiedniego tematu, więc postanowiłem napisać nowy. Z góry dzięki za pomoc.
Od niedawna jestem szczęśliwym użytkownikiem Ubuntu. Do tej pory miałem zainstalowane win8 i ubuntu, ale postanowiłem wyrzucić windowsa i zainstalować tylko linuxa. I tutaj pojawia się pytanie jak najlepiej ustawić partycję dysku, żeby system chodził najwydajniej. Zależy mi na szybkości działania programów, dużo operuje na plikach. Dysk ma wielkość 250 GB, komputer 4 GB RAM nie służy do archiwizacji danych. Nie mam filmów i dużych plików. Dodatkowo komputer będzie wykorzystywany jako internetowy serwer Apache z dość dużym natężeniem pracy PHP i MYSQL.
Przeszukałem forum, ale nie znalazłem odpowiedniego tematu, więc postanowiłem napisać nowy. Z góry dzięki za pomoc.
- Tomfoc
- Gibki Gibbon
- Wersja Ubuntu: 22.04
- Architektura: x86_64
Re: Wydajność pracy systemu - jak ustawić partycję ?
Jeżeli te setne części sekundy są dla Ciebie ważne, to proponuję poczytać o systemach plikowych - ext4, xfs, jfs, btrfs itp.
- ethanak
- Wygnańcy
- Wersja Ubuntu: 12.04
- Kontakt:
Kolega pisał wyraźnie "nie mam filmów" - czyli xfs raczej nie znajdzie tu zastosowania, a parę razy się na nim przejechałem po awarii systemu (xfs potrafi zgubić kawałek pliku i się do tego nie przyznać).
Co do "dużego obciążenia przez PHP i MySQL" proponowałbym zwiększenie pamięci przynajmniej do 8 GB, da to większego kopa niż jakiekolwiek najbardziej egzotyczne systemy plików.
Co do "dużego obciążenia przez PHP i MySQL" proponowałbym zwiększenie pamięci przynajmniej do 8 GB, da to większego kopa niż jakiekolwiek najbardziej egzotyczne systemy plików.
- Tomfoc
- Gibki Gibbon
- Wersja Ubuntu: 22.04
Święte słowa @ethanak, lecz kolega pisał o ustawianiu partycji, nie o przyspieszaniu kompa.
-- 10 cze 2013, o 11:14 --
Proponując pogłębienie wiedzy o systemach plikowych miałem na myśli np. coś takiego: http://oldpapyrus.wordpress.com/2012/06 ... rformance/
-- 10 cze 2013, o 11:14 --
Proponując pogłębienie wiedzy o systemach plikowych miałem na myśli np. coś takiego: http://oldpapyrus.wordpress.com/2012/06 ... rformance/
- ethanak
- Wygnańcy
- Kontakt:
Tyle że ustawianie partycji tak aby 'było jak najwydajniej' to takie trochę szukanie magicznego magnesu, co potrafi oddzielić groch od popiołu bo Kopciuszek ma czas tylko do dwunastej.
Teoretycznie partycje powinny być tak zorganizowane aby zminimalizować czas dostępu do danych (w tym przypadku zminimalizować czas potrzebny na mechaniczne przestawienie głowicy na inną ścieżkę). Niestety - to taka bardzo teoretyczna teoria - przestawienie głowicy w obrębie partycji (i znajdującego się na niej systemu plików) jest tak częste (szczególnie w zastosowaniach o których kolega pisze) - że w praktyce wpływ ustawienia partycji na pojedynczym dysku jest pomijalny.
Dlatego rozwiązania trzeba szukać w innych miejscach. O ile wyszukane i wycyzelowane ustawienie partycji (na pojedynczym dysku - nie mówię to u macierzach) przyspieszy działanie serwera średnio o 0.001% (wartość z powietrza), o tyle nawet niewielkie zwiększenie RAM przyniesie mierzalne rezultaty.
A szczególnie w przypadku, jeśli (jak się domyślam, chyba że kolegę wątkotwórcę źle zrozumiałem) maszynka ma służyć jednocześnie jako stacja robocza i serwer.
-- 10 cze 2013 11:24 --
A z sugerowanym pogłębieniem wiedzy jak najbardziej się zgadzam
Teoretycznie partycje powinny być tak zorganizowane aby zminimalizować czas dostępu do danych (w tym przypadku zminimalizować czas potrzebny na mechaniczne przestawienie głowicy na inną ścieżkę). Niestety - to taka bardzo teoretyczna teoria - przestawienie głowicy w obrębie partycji (i znajdującego się na niej systemu plików) jest tak częste (szczególnie w zastosowaniach o których kolega pisze) - że w praktyce wpływ ustawienia partycji na pojedynczym dysku jest pomijalny.
Dlatego rozwiązania trzeba szukać w innych miejscach. O ile wyszukane i wycyzelowane ustawienie partycji (na pojedynczym dysku - nie mówię to u macierzach) przyspieszy działanie serwera średnio o 0.001% (wartość z powietrza), o tyle nawet niewielkie zwiększenie RAM przyniesie mierzalne rezultaty.
A szczególnie w przypadku, jeśli (jak się domyślam, chyba że kolegę wątkotwórcę źle zrozumiałem) maszynka ma służyć jednocześnie jako stacja robocza i serwer.
-- 10 cze 2013 11:24 --
A z sugerowanym pogłębieniem wiedzy jak najbardziej się zgadzam

-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 13.04
Może jakaś podpowiedź w końcu ?:)Podzielić równo na pół, na połowie Ubuntu, druga połowa w NTFS czy FAT 32 ? Ile dać na SWAPA ? - ogólnie jestem zielony w tym temacie stąd moje pytanie.
- rob006
- Wytworny Kaczor
- Środowisko graficzne: Unity
- Kontakt:
Jeśli chcesz się pozbyć Windy, to zapomnij o NTFS czy FAT, zastosuj domyślny system plików (ext4 bodajże). Daj ze 20 GB na / a resztę na /home, możesz też wykroić ze 4 GB na swap (chyba że nie chcesz się bawić w hibernację - wtedy 1 GB powinien wystarczyć). Poza tym google twoim przyjacielem - tematów o partycjonowaniu powstało już milion, nie ma potrzeby dokładania kolejnego.