VOIP/SIP (NIE Skype) - Temat ogólny - Warto się w to ładować?

Forumowy magiel: pogaduchy o wszystkim i o niczym.
Awatar użytkownika
Hwiparam
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Openbox
Architektura: x86_64

VOIP/SIP (NIE Skype) - Temat ogólny - Warto się w to ładować?

Post autor: Hwiparam »

Jak pogaduchy to pogaduchy, mam nadzieję, że wątek nie wyleci z hukiem :mrgreen:
Otóż zastanawiam się ostatnio nad korzystaniem z VOIP, gdzie bynajmniej nie mam na myśli Skajpaja, tylko coś na SIP, a o ile wiem na tej zasadzie działa np. voipdiscount.com. Też nie chodzi mi o sprawy techniczne, bo tu akurat sobie dam radę, pytanie mam odnośnie wyboru ewentualnego operatora (jestem zielony w temacie) i czy w ogóle ma to sens :roll: Specjalnych wymagań nie mam, używałbym tego jako zamiennika klasycznego telefonu (czyli do dzwonienia z kompa, w odległej przyszłości może zainwestuję w jakieś fizyczne ustrojstwo do obsługi VOIP).
A tak bardziej konkretnie, to mnie taka kwestia nurtuje , czy istnieje jakiś klient SIP działający w przeglądarce, na zasadzie: wchodzę na stronę, loguje się na swoje konto i dzwonię? Chodzi mi o to, żebym mógł używać tego np. w robocie (ogólnie mówiąc: na nieswoim kompie) bez instalacji żadnych aplikacji (czyli tylko potrzebny mikrofon i słuchawki)?
Temat zakładam, ponieważ możliwe, że czeka mnie dłuższy wyjazd za granicę i upatruję w SIP w pewnym sensie alternatywę dla roamingu/połączeń międzynarodowych. Bo z tego co widzę w ofercie, to ceny na większość europejskich państw wydają się spoko. No i ciekawi mnie oferta darmowych minut na stacjonarne :roll:

Czy ktoś na forum w tym temacie "siedzi" i mnie jako-tako naprowadzi?
Ubuntu: "Nie możesz używać tej samej wersji OS przez 12 lat i cały czas otrzymywać do niej aktualizacje oraz wsparcie!"
Arch Linux: "Hahahahaha Rolling Release robi brrrrrr!!!"

Miej wygooglane, a będzie ci dane ;)
Awatar użytkownika
jacekalex
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon
Środowisko graficzne: MATE

Re: VOIP/SIP (NIE Skype) - Temat ogólny - Warto się w to ładować?

Post autor: jacekalex »

Musi być w przeglądarce?

Bo do Linuxa kiedyś był Twinkle (i jest dalej), Linphone, Ekiga, i kilka innych programów.
Nawet działały, chociaż Skype zjadał je na śniadanie jakością głosu.
Obecnie prędkość łącz internetowych rośnie, także protokół SIP powinien działać coraz lepiej.

W przeglądarce?
Raczej komunikatory powiązane z portalami, Google-talk, FBchat, itp.
Przeważnie bazują na XMPP.

W protokole XMPP (Jabber) też są połączenia głosowe i nawet video, ale niewiele serwerów ma włączone te usługi.

Pozdro
:craz:
Problemy rozwiązujemy na forum nie na PW -> Niech inni na tym skorzystają.
Komputer jest jak klimatyzacja - gdy otworzysz okna, robi się bezużyteczny...
Linux User #499936
Inny OS: Gentoo Linux :)
Awatar użytkownika
Hwiparam
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Środowisko graficzne: Openbox

Post autor: Hwiparam »

Że na Linuksa są i jakie, to wiem :P Chodziło mi o użytkowanie na "obcym" sprzęcie, bo nie wiem, skąd i gdzie będę potrzebował zadzwonić :P A nie wszędzie targam ze sobą laptopa. Pozostaje jeszcze telefon+Wifi, tu też się ogarnę (TiVi na przykład) :P Tylko właśnie takiego webowego klienta/bramki nie udało mi się jeszcze znależć w :goog:, ale nic to, będę szukał dalej.
Ubuntu: "Nie możesz używać tej samej wersji OS przez 12 lat i cały czas otrzymywać do niej aktualizacje oraz wsparcie!"
Arch Linux: "Hahahahaha Rolling Release robi brrrrrr!!!"

Miej wygooglane, a będzie ci dane ;)
Awatar użytkownika
rom
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Wersja Ubuntu: 14.04
Środowisko graficzne: Xfce
Architektura: x86

Post autor: rom »

Ostatnio natknąłem się otwartoźródłowy komunikator jitsi.
https://jitsi.org/Main/Features
W czasie instalacji dociąga jre 6.
Nie podzielę się wrażeniami bo nie mam konta w żadnym z obsługiwanych protokołów.
także = też
tak że = więc
sewen
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

Post autor: sewen »

W przeglądarce i na Androidzie masz Google+ Hangouts wystarczy zalogowac sie na Gmaila
Jeden z otwartozrodlowych programow to Linphone http://www.linphone.org/eng/download/packages/ jest w sklepie Googla na Androida
jeśli wierzysz we wszystko co przeczytasz przestań czytac
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pogaduchy”