Witam!
Jestem w trakcie migracji i mam na swoim PC dwa systemy: Ubuntu 12.04 LTS i Windows 7 Professional x64.
Czy istnieją jakieś sprytne wirusy i inne, które potrafią ukrywać się na partycjach linuxowych i "przechodzić" do Win7 (bądź też ładować się z Ubuntu do RAM i w czasie restartu i włączeniu Windowsa wejść sobie na niego)?
Nie znam obecnie żadnego antywira dla Win, który widziałby partycje linuxowe i mógł je zbadać.
Czy wersja Avasta dla Linuxa, potrafi wykrywać windowsowe "syfy"?
Czy wirusy dla Windows mogą ukrywać się na partycjach Ubuntu?
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 13.04
- Środowisko graficzne: Unity
- Architektura: ARM
- raawek
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 14.04
- Środowisko graficzne: KDE Plasma
- Architektura: x86
Re: Czy wirusy dla Windows mogą ukrywać się na partycjach Ubuntu?
Nie wiem jak avastem, ale clam wykrywa windowsowskie wirusy. Niektórzy nawet mogą myśleć, że mają w ubuntu aktywnego wirusa, gdy clam pokaże komunikat o wykryciu. Jeżeli ma się tylko linuksa, to nie ma się czego obawiać, a jeżeli jeszcze windowsa na oddzielnej partycji, to warto go z pozycji linuksa zlikwidować, chyba jest nawet łatwiej, po prostu trzeba go usunąć. Tak mi się wydaje.
od lat nie widziałem wirusów, to pytanie z dziedziny s-fAlecClaire pisze:Witam!
Jestem w trakcie migracji i mam na swoim PC dwa systemy: Ubuntu 12.04 LTS i Windows 7 Professional x64.
Czy istnieją jakieś sprytne wirusy i inne, które potrafią ukrywać się na partycjach linuxowych i "przechodzić" do Win7 (bądź też ładować się z Ubuntu do RAM i w czasie restartu i włączeniu Windowsa wejść sobie na niego)?
Nie znam obecnie żadnego antywira dla Win, który widziałby partycje linuxowe i mógł je zbadać.
Czy wersja Avasta dla Linuxa, potrafi wykrywać windowsowe "syfy"?
- Firsten
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 18.04
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86_64
- Kontakt:
W niczym nie przeszkadza mieć dwa systemy, a już na pewno wirusy windowsowe nic nie są w stanie zrobić dla Linuksaraawek pisze:Nie wiem jak avastem, ale clam wykrywa windowsowskie wirusy. Niektórzy nawet mogą myśleć, że mają w ubuntu aktywnego wirusa, gdy clam pokaże komunikat o wykryciu. Jeżeli ma się tylko linuksa, to nie ma się czego obawiać, a jeżeli jeszcze windowsa na oddzielnej partycji, to warto go z pozycji linuksa zlikwidować, chyba jest nawet łatwiej, po prostu trzeba go usunąć. Tak mi się wydaje.