Synaptic, proces zaczął usuwać wszystko.

Tylko tematy nie mieszczące się powyżej.
titleDe
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Synaptic, proces zaczął usuwać wszystko.

Post autor: titleDe »

Po wielu próbach udało się zainstalować Eagle.
Teraz pojawił się kolejny problem mianowicie:
Chciałem odinstalować jakiś program, tak więc przy użyciu Synaptic zaznaczyłem go do usunięcia, nacisnąłem zastosuj i nagle uruchomił się proces w któym kolejno usuwane były programy jak leci (w tym międzyinnymi Eagle).
Nie mogłem anulować procesu, więc odłączyłem zasilanie.
W programach znajdują się one nadal ale są nieaktywne, przy ich nazwach znajduje się w szarym okienku znak zapytania, po kliknięciu nic się nie dzieje.
Usuneło mi np. przegląderke Firefox tak jak była na górnym pasku tak jej nie ma, nie jest również aktywna w panelu programów, wcześniej wspomniany Eagle, kilka innych programów.
Nie działa również komenda dpkg, nie mogę zainstalować nic ponownie, w terminalu wyświetłą mi: dpkg: baza danych stanu jest zablokowana przez inny proces.
Nie mogę też zainstalować żadnego programu w Centrum oprogramowania, albo wyświetla mi błąd lub zwyczajnie proces ma 0% i nic się nie dzieje.
Co mogę zrobić, trwało to zaledwie kilka sekund?
Jak mogę przywrócić stan przed usuwaniem, przywrócić wszystko do poprzedniego stanu?
norvoles
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Inne
Architektura: x86_64

Re: Synaptic, proces zaczął usuwać wszystko.

Post autor: norvoles »

Jak mogę przywrócić stan przed usuwaniem, przywrócić wszystko do poprzedniego stanu?
Przejrzyj logi dpkg/apt, tam będzie napisane jakie pakiety zostały usunięte. Logi znajdują się w katalogu /var/log.

Coś mi się nie chce wierzyć, że Synaptic sam tak po prostu zaczął wywalać wszystkie pakiety...
Nie działa również komenda dpkg, nie mogę zainstalować nic ponownie, w terminalu wyświetłą mi: dpkg: baza danych stanu jest zablokowana przez inny proces.
Wykonaj:

Kod: Zaznacz cały

sudo fuser -cuk /var/lib/dpkg/lock; sudo rm -f /var/lib/dpkg/lock
i sprawdź co się stanie.
titleDe
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Może robię coś źle ale nie mogę wejść w dpkg/apt.
Po wykonaniu:

sudo fuser -cuk /var/lib/dpkg/lock; sudo rm -f /var/lib/dpkg/lock
Natychmiastowo wyskakuje czarny ekran z ogromem białych napisów, nie można z tego wyjść, więc pozostaje jedynie restart komputera.
Używając komendy zaproponowanej we wcześniejszym wątku, mam następujący wynik:

dpkg --configure -a
dpkg: problemy z zależnościami uniemożliwiają skonfigurowanie libfontconfig1:
 libfontconfig1 zależy od fontconfig-config (= 2.10.2-0ubuntu2); jednakże:
  Wersją fontconfig-config w systemie jest 2.8.0-2ubuntu1.
dpkg: błąd przetwarzania libfontconfig1 (--configure):
 problemy z zależnościami - pozostawiony nieskonfigurowany
Wystąpiły błędy podczas przetwarzania:
 libfontconfig1
Po próbie zainstalowania eagle mam:

sudo dpkg -i eagle_6.4.0-1_i386.deb
dpkg: błąd przetwarzania eagle_6.4.0-1_i386.deb (--install):
 brak dostępu do archiwum: Nie ma takiego pliku ani katalogu
Wystąpiły błędy podczas przetwarzania:
 eagle_6.4.0-1_i386.deb
Chcąc zainstalować program z Centrum programów, np firefox otrzymuje:

System pakietów jest uszkodzony
Proszę sprawdzić, czy używane są repozytoria osób trzecich. Jeśli tak, to proszę je wyłączyć, ponieważ są częstym źródłem problemów.
Następnie proszę uruchomić następujące polecenie w terminalu: apt-get install -f
szczegóły:
libc6-dev libnih1 libc-dev-bin libfontconfig1 libc6-i686
Po wykonaniu polecenia:

apt-get install -f
E: Nie udało się otworzyć pliku blokady /var/lib/dpkg/lock - open (13: Brak dostępu)
E: Nie udało się zablokować katalogu administracyjnego (/var/lib/dpkg/), czy jesteś rootem?
Dodatkowo zniknęły wcześniejsze nieaktywne programy, nie ma już ich w zakładce programy.

Czy w ubuntu jest jakiś system awaryjny, powracający do stanu przed tym wszystkim, jak w windows?

//bear7: Wyniki poleceń umieszczaj pomiędzy znacznikami CODE.
Awatar użytkownika
enedil
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Środowisko graficzne: i3
Kontakt:

Post autor: enedil »

Wszystko Ci się pokopało. Jeżeli masz wydzieloną partycję na /home to najlepiej zainstalować jeszcze raz Ubuntu (moim zdaniem). Trzeba pamiętać, aby usunąć konfigurację programów z katalogu /home (wszystkie ukryte pliki i foldery).
Dobrze jest, psiakrew, a kto powie, że nie, to go w mordę!

~moderatorzy
bear7
Przyjaciel
Przyjaciel

Post autor: bear7 »

A ja mam pytanie? Dalej siedzisz na Ubuntu 10.04, czy zaktualizować do wydania, które ma wsparcie (12.04, 12.10, 13.04)? Jak siedzisz dalej na 10.04, to nie tylko marnujesz swój czas, ale także nasz. Wydanie jest już niewspierane i kropka. Instalacja paczek na tym wydaniu to zabawa w Don Kichota (tutaj sprawdzisz, dlaczego takie porównanie): polegniesz na zależnościach...

Zatem napisz, o które wydanie chodzi lub chociaż uzupełnij profil na forum.
O pomoc pytaj a forum, a nie przez PW.
titleDe
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Przecież nie korzystam ze starszej wersji Ubuntu jaką jest 10.04 dlatego bo mam takie upodobanie :)
Używam oprogramowania jakim jest "LinuxCNC", niestety jest on dedykowany wyłącznie na tą wersję i jeśli mógłbym zrobić coś aby funkcjonował na najnowszej wersji Ubuntu zrobiłbym to.
Mam nadzieje, że rozwiałem wszelkie wątpliwości i liczę na to, że uzyskam wsparcie przy próbach instalacji kolejnych programów.
bear7
Przyjaciel
Przyjaciel

Post autor: bear7 »

Przecież nie korzystam ze starszej wersji Ubuntu jaką jest 10.04 dlatego bo mam takie upodobanie
Używam oprogramowania jakim jest "LinuxCNC", niestety jest on dedykowany wyłącznie na tą wersję
Wątpię, aby na tym forum kogoś obchodziło to, jakie masz upodobania. Ważne jest to, że Ubuntu 10.04 jest już bez wsparcia i nic z tym nie zrobisz. Cokolwiek byś nie próbował, tam napotkasz problemy. Żadnych paczek z repozytoriów nie zainstalujesz, bo są wyłączone. Możesz szukać i pobierać ręcznie paczki deb, ale tutaj życzę powodzenia z zależnościami.
jeśli mógłbym zrobić coś aby funkcjonował na najnowszej wersji Ubuntu zrobiłbym to.
Może zacznij od przeczytania informacji na stronie http://wiki.linuxcnc.org/cgi-bin/wiki.pl?Released_2.5.X. Nie korzystam z tego pakietu, ale widzę tam ciekawą informację:
April 1, 2012: LinuxCNC 2.5.0 released

LinuxCNC 2.5.0 has been released. Debian packages are available from the regular servers, for Ubuntu Hardy (32-bit and 64-bit, sim and realtime), Lucid (32-bit sim and realtime, 64-bit sim only), and Precise (32-bit and 64-bit, sim only). The source code is available via git, from the regular server.
Widać, że jednak coś robią. Jak potrzebujesz więcej informacji, to może zaglądnij i pytaj tutaj: http://www.linuxcnc.org/index.php/english/forum/index
Mam nadzieje, że rozwiałem wszelkie wątpliwości i liczę na to, że uzyskam wsparcie przy próbach instalacji kolejnych programów.
Naszych wątpliwości nie musisz rozwiewać, bo my wiemy, w czym jest problem. Ty natomiast - nie bardzo...
O pomoc pytaj a forum, a nie przez PW.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Inne”