Błąd podczas uruchamiania systemu: Unable to find a medium containing a live file system

Wyłącznie system! Wątpliwości dotyczące aplikacji proszę umieszczać niżej, w odpowiednich forach.
Awatar użytkownika
minik971
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 13.04
Środowisko graficzne: Xfce
Architektura: x86
Kontakt:

Błąd podczas uruchamiania systemu: Unable to find a medium containing a live file system

Post autor: minik971 »

Witam,
Pobrałem obraz Ubuntu 12.04 x86, sprawdziłem sumy md5, wypaliłem na płytę DVD. Przymierzałem się do instalacji, jednak nie udało mi się to, ponieważ po załadowaniu się systemu (kropki) wyświetla się taki oto tekst:

Kod: Zaznacz cały

BusyBox v1.18.5 (Ubuntu 1:1.18.5-1ubuntu4) built-in shell (ash)
Enter 'help' for a list of built-in commands.

(initramfs) Unable to find a medium containing a live file system
I tyle... Dalej nic się nie dzieje.
Sprzęt:
AsRock P4V88+
Intel Pentium 4 HTT 3,3 GHz
1,5 GB RAM
Radeon 9250
HDD WD 80 GB

Co już zrobiłem:
- użyłem wyszukiwarki na forum,
- resetowałem bios,
- wyłączyłem USB Legacy Support,
- w SATA Operation Mode wybrałem non-raid (do wyboru mam tylko to i RAID).

Ponoć pomóc może AHCI, ale u mnie w BIOSie jest tylko to co napisałem wyżej, a domyślnie reszta jest na IDE... :cry:
Sprawdzałem także Ubuntu 10.10 z DVD i działa, włącza się bez błędów.
Z tego co wiem, nie ma nawet sensu próbować instalacji z pendrive, bo później i tak nie uda mi się włączyć systemu.

Proszę o pomoc...
Pozdrawiam
Xubuntu 13.04
Awatar użytkownika
enedil
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: i3
Architektura: x86_64
Kontakt:

Re: Błąd podczas uruchamiania systemu: Unable to find a medium containing a live file system

Post autor: enedil »

Jak wypaliłeś? Jednym z ważniejszych błędów jest wypakowanie pliku .iso do pliku. Nie wolno tego robić, trzeba użyć specjalnego programu. Możesz wypalić liveCD na pendrive używając np. YUMI albo UNetbootin.
Dobrze jest, psiakrew, a kto powie, że nie, to go w mordę!

~moderatorzy
Awatar użytkownika
minik971
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Kontakt:

Re: Błąd podczas uruchamiania systemu: Unable to find a medium containing a live file system

Ashampoo Burning Studio. Nie wypakowywałem iso, użyłem Nagraj obraz na płytę...
Mogę wypalić LiveUSB, ale wtedy nie zainstaluję GRUBa na pendrive. Poza tym, jeżeli to wina IDE/AHCI to jak pisałem, nie uruchomię systemu po instalacji...
Xubuntu 13.04
bear7
Przyjaciel
Przyjaciel
Środowisko graficzne: Inne

Post autor: bear7 »

Pojawia Ci się fioletowy obraz GRUB-a po starcie z płyty? Masz coś takiego: http://i.stack.imgur.com/mEnwp.png
Jak tak, to naciśnij F6, wybierz język i ponownie F6 i wybierz acpi=off. Następnie wybierz opcję wypróbuj lub zainstaluj Ubuntu.
O pomoc pytaj a forum, a nie przez PW.
Awatar użytkownika
minik971
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Kontakt:

Pojawia Ci się fioletowy obraz GRUB-a po starcie z płyty?
Tak.
Jak tak, to naciśnij F6, wybierz język i ponownie F6 i wybierz acpi=off. Następnie wybierz opcję wypróbuj lub zainstaluj Ubuntu.
Niestety nie pomaga. :|
Xubuntu 13.04
Awatar użytkownika
enedil
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Środowisko graficzne: i3
Kontakt:

Post autor: enedil »

Jeżeli zainstalujesz GRUB'a na pendrive, to do uruchomienia ubuntu będziesz musiał mieć włożony pendrive, co ie zawsze jest wygodne. Moim zdaniem najlepiej byłoby normalnie zainstalować z pendrive.
Dobrze jest, psiakrew, a kto powie, że nie, to go w mordę!

~moderatorzy
bear7
Przyjaciel
Przyjaciel
Środowisko graficzne: Inne

Post autor: bear7 »

@minik971
Wejdź w ustawienia BIOS-u i poszukaj ustawień, które mogą się zwać SATA Configuration i zmień wartość z IDE na AHCI. Możesz też spróbować z opcją nomodeset w opcjach F6.
O pomoc pytaj a forum, a nie przez PW.
Awatar użytkownika
minik971
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Kontakt:

Wejdź w ustawienia BIOS-u i poszukaj ustawień, które mogą się zwać SATA Configuration i zmień wartość z IDE na AHCI
Jak niestety pisałem wyżej, mam tylko SATA Operation Mode i opcje RAID i non-raid. Zmiana nic nie daje...
nomodeset - również ten sam błąd.

Ze strony supporu AsRock:
Question (Q&A-45|179): My motherboard is AM2XLI-eSATA2. How do I install Windows® XP on SATA HDD in AHCI mode?(8/18/2006)
Answer:You need to make a SATA driver diskette before you start the OS installation. Please refer to the following steps:

Enter "SATA Operation Mode" in BIOS setup to set the option to [RAID].
Insert the ASRock Support CD into your optical drive to boot your system.
During POST at the beginning of system boot-up, press key, and then a window for boot devices selection appears. Please select CDROM as the boot device.
When you see the message on the screen, "Do you want to generate Serial ATA driver diskette [YN]?", press .
Then you will see these messages,
Please insert a diskette into the floppy drive.
WARNING! Formatting the floppy diskette will lose ALL data in it!
Start to format and copy files [YN]?
Please insert a floppy diskette into the floppy drive, and press .
The system will start to format the floppy diskette and copy SATA drivers into the floppy diskette.
Restart and enter "SATA Operation Mode" in BIOS setup to set the option to [AHCI].
At the beginning of Windows® setup, press F6 to install a third-party SCSI or RAID driver. When prompted, insert a floppy disk containing the ULi® RAID driver. After reading the floppy disk, the driver will be presented. Select the driver to install according to the mode you choose and the OS you install.
Ja mam dysk ATA... I nie posiadam stacji dyskietek :D

-- 25 cze 2013, o 09:03 --

Wybaczcie, że piszę posta pod postem. Z telefonu, złączę później.
Nadal szukam rozwiązania i chyba tutaj coś znalazłem: http://askubuntu.com/questions/277611/i ... ile-system
Tylko czy ktoś by mi mógł to opisać po polsku? :)
Xubuntu 13.04
ODPOWIEDZ

Wróć do „Instalacja, aktualizacja i konfiguracja Ubuntu”