Unable to find a medium containing a live file system, nie działa *ubuntu i gparted

Wyłącznie system! Wątpliwości dotyczące aplikacji proszę umieszczać niżej, w odpowiednich forach.
ubuntu_start
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Unable to find a medium containing a live file system, nie działa *ubuntu i gparted

Post autor: ubuntu_start »

Witam

Na wstępie zaznaczam, że Google i ubuntu.pl przeszukałem, niektóre rady zastosowałem i nic.

Teraz przechodzę do problemu. Na komputerze o podzespołach(Athlon3000+ 1.8GHZ, 512RAM, Radeon 4350, dysk ATA) próbowałem odpalić livecd/zainstalować lubuntu 13.04 i livecd xubuntu 12.04. Pojawił się błąd: Unable to find a medium containing a live file system. Następnie gparted też się nie uruchomił, ale nie wyskoczył błąd tylko zapętlenie pewnej linii.

Dodatkowo:

1) Płyty są dobrze nagrane.
2) Opcja nomodeset i acpi=off nic nie dały.
3) Nie znalazłem opcji usb legacy, ani ahci w płycie głównej. Przypominam, że dysk to ATA.
4) Poodpinałem urządzenia USB.
5) Próbowałem na samej nagrywarce odpalić live i to samo.
6) Zworki na nagrywarce(ATA) i dysku są ustawione na mode select czy coś podobnego tak, że dysk jest master, a nagrywarka slave. Po próbie zmiany nagrywarki na master błąd się powtarza. Złącza na taśmie też są prawidłowo: czarny-dysk szary-napęd.

Proszę o pomoc co mógłbym dalej zrobić.

Pozdrawiam
namok
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Wersja Ubuntu: 16.04
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86_64
Kontakt:

Re: Unable to find a medium containing a live file system, nie działa *ubuntu i gparted

Post autor: namok »

Skoro twierdzisz że płyty są dobrze nagrane to sprawdź czy inny komputer z nich wystartuje.
ubuntu_start
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Re: Unable to find a medium containing a live file system, nie działa *ubuntu i gparted

Napisałem, że płyty są dobrze nagrane, ponieważ to sprawdziłem...
Dodam, że mam drugi port ATA na płycie, po przepięciu nic nie pomogło.
bear7
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Inne

Post autor: bear7 »

Szklanej kuli na forum nie ma i z fusów wróżyć też nikt nie potrafi. Napisałeś:
ubuntu_start pisze: 1) Płyty są dobrze nagrane.
Dla wielu informacja "Nagranie obrazu pomyślnie ukończone" oznacza, że płyta jest nagrana dobrze. Zapewniam Cię, że nie zawsze jest to prawda. Zatem, jeżeli chcesz uzyskać pomoc, to odpowiadaj pełnym zdaniem, gdyż ta odpowiedź:
ubuntu_start pisze:Napisałem, że płyty są dobrze nagrane, ponieważ to sprawdziłem...
dalej nie tłumaczy, skąd wiesz, że są dobrze nagrane. Ja do pytania namoka:
namok pisze:Skoro twierdzisz że płyty są dobrze nagrane to sprawdź czy inny komputer z nich wystartuje.
Dorzucę kolejne... Sprawdziłeś sumy kontrolne przed wypaleniem obrazów?
ubuntu_start pisze: 2) Opcja nomodeset i acpi=off nic nie dały.
Próbowałeś, oprócz powyższych opcji, zaznaczyć również noapic? Możesz jeszcze spróbować dodać, do parametrów startowych kernela, parametr irqpoll. Nie wiem tylko, czy pozwoli to na instalację systemu...

Co to jest za płyta główna i jaki BIOS w tym siedzi? Masz dostęp do pendriva? Pozwala ten blaszak startować z pamięci USB?
O pomoc pytaj a forum, a nie przez PW.
ubuntu_start
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

bear7 pisze: Dla wielu informacja "Nagranie obrazu pomyślnie ukończone" oznacza, że płyta jest nagrana dobrze. Zapewniam Cię, że nie zawsze jest to prawda. Zatem, jeżeli chcesz uzyskać pomoc, to odpowiadaj pełnym zdaniem, gdyż ta odpowiedź:

Dorzucę kolejne... Sprawdziłeś sumy kontrolne przed wypaleniem obrazów?

Próbowałeś, oprócz powyższych opcji, zaznaczyć również noapic? Możesz jeszcze spróbować dodać, do parametrów startowych kernela, parametr irqpoll. Nie wiem tylko, czy pozwoli to na instalację systemu...

Co to jest za płyta główna i jaki BIOS w tym siedzi? Masz dostęp do pendriva? Pozwala ten blaszak startować z pamięci USB?
1) Płyty odpalają na innym PC, więc nie sprawdzałem sum kontrolnych.
2) Nie zaznaczałem noapic, przy okazji mógłbyś powiedzieć co robię te opcje ukryte pod F6? I czy mam uruchamiać je wszystkie jednocześnie tzn. acpi=off, noapic, nomodeset.
3) Płyta Gigabyte GA-K8NF-9, a BIOS to nie wiem o co pytasz(wersja?)
4) Mam pendriva, ale nie wiem czy można z niego bootować. Mam nagrać na niego iso i sprawdzić?

Dodam, że przy xubuntu nie wyświetla się menu tylko ekran ładowania i później błąd.

EDIT
1) noapic nie działa
2) Mam opcje w BIOSIE: IDE/SATA Raid function enabled/disabled, jak myślicie to może pomóc?
bear7
Przyjaciel
Przyjaciel
Środowisko graficzne: Inne

Post autor: bear7 »

ubuntu_start pisze: 2) Mam opcje w BIOSIE: IDE/SATA Raid function enabled/disabled, jak myślicie to może pomóc?
Nie zaszkodzi sprawdzić.
ubuntu_start pisze: 4) Mam pendriva, ale nie wiem czy można z niego bootować. Mam nagrać na niego iso i sprawdzić?
Jak z płytami jest problem, to może warto spróbować.
O pomoc pytaj a forum, a nie przez PW.
ubuntu_start
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

bear7 pisze:
ubuntu_start pisze: 2) Mam opcje w BIOSIE: IDE/SATA Raid function enabled/disabled, jak myślicie to może pomóc?
Nie zaszkodzi sprawdzić.
ubuntu_start pisze: 4) Mam pendriva, ale nie wiem czy można z niego bootować. Mam nagrać na niego iso i sprawdzić?
Jak z płytami jest problem, to może warto spróbować.
Czy pendrive z obrazem linuxa musi być pusty, czy mogę mieć tam dane?
Awatar użytkownika
enedil
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Środowisko graficzne: i3
Kontakt:

Post autor: enedil »

Linuks musi być na osobnej partycji. Ja do nagrywania ISO na pendrive używam zwykle UNetbootin.
Dobrze jest, psiakrew, a kto powie, że nie, to go w mordę!

~moderatorzy
ubuntu_start
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

enedil pisze:Linuks musi być na osobnej partycji. Ja do nagrywania ISO na pendrive używam zwykle UNetbootin.
Czyli musiałbym podzielić pendrive na 2 partycje.
namok
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Wersja Ubuntu: 16.04
Środowisko graficzne: Unity
Kontakt:

Post autor: namok »

ubuntu_start pisze:
enedil pisze:Linuks musi być na osobnej partycji. Ja do nagrywania ISO na pendrive używam zwykle UNetbootin.
Czyli musiałbym podzielić pendrive na 2 partycje.
Przenieś dane z pena na dysk abyś potem nie narzekał że straciłeś cenne dane.
ubuntu_start
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Nie mam na razie jak sprawdzić tego z pendrivem.

Czy macie może jeszcze jakieś pomysły? Może jest inna lekka dystrybucja, która różni się od *ubuntu sposobem startowania?

Co w wypadku, gdybym wyciągnął ten dysk, przełożył do innego komputera tam zainstalował system, a później dysk przepiał do tego komputera na którym nie startuje? Czy nie wystąpiłyby problemy z sterownikami czy rozpoznawaniem sprzętu?
marcin1982
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon

Post autor: marcin1982 »

Co w wypadku, gdybym wyciągnął ten dysk, przełożył do innego komputera tam zainstalował system, a później dysk przepiał do tego komputera na którym nie startuje? Czy nie wystąpiłyby problemy z sterownikami czy rozpoznawaniem sprzętu?
Nie będzie problemów. Tym bardziej nie będzie problemów jeśli zainstalujesz system podstawowy (bez serwera X i środowiska graficznego) z płyty Ubuntu minimal cd. Na temat instalacji reszty doczytaj na wiki Ubuntu.
ubuntu_start
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

OK to spróbuje, może się uda. Dzięki za posty!
ODPOWIEDZ

Wróć do „Instalacja, aktualizacja i konfiguracja Ubuntu”