Modyfikacja łaty lub użycie modułu od jądra 2.6.x do 3.5.0

Wyłącznie system! Wątpliwości dotyczące aplikacji proszę umieszczać niżej, w odpowiednich forach.
xpascal
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 12.04
Środowisko graficzne: Inne
Architektura: x86_64

Modyfikacja łaty lub użycie modułu od jądra 2.6.x do 3.5.0

Post autor: xpascal »

Mam problemy z 12.04 związane z touchpadem Synaptics, natomiast w SuSE SLED sprzęt ten działa świetnie. Czy ktoś z Was zna sposób na użycie sterownika psmouse pochodzącego ze SLED w Ubuntu (tam jest jądro 2.6.x) w jądrze 3.5.0-34-generic? Obecnie SuSE jest jedyną testowaną przeze mnie dystrybucją, w której ten clickpad działa poprawnie. Problem ten zgłaszano wielokrotnie i łatano go za pomocą obiektów dkms. Ten bug ma ponad 3 lata i nadal nie został naprawiony w głównej gałęzi Ubuntu, rozwiązał go za to SuSE i RedHat/Oracle, ale nie chcę tych dystrybucji na desktopie.
Opcja nr 2 - czy ktoś potrafi dostosować łatkę stąd, post 124 do tego, by się skompilowała poprawnie dla jądra 3.5.0-34-generic?
Awatar użytkownika
luk1don
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Wersja Ubuntu: inny OS
Architektura: x86

Re: Modyfikacja łaty lub użycie modułu od jądra 2.6.x do 3.5.0

Post autor: luk1don »

Tego próbowałeś?
http://www.theorangenotebook.com/2012/0 ... ckpad.html
Mam na myśli tamte skrypty, bo repozytorium podobno nie trzeba dodawać, gdyż zostało to naprawione. Możesz przecież zainstalować jakiś nowszy kernel albo dystrybucję nowszą niż 12.04. Dopiero na końcu zabawa z patchami.
Awatar użytkownika
jacekalex
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon
Środowisko graficzne: MATE

Post autor: jacekalex »

@xpascal
Przeczytałeś linkowany wątek?

Bo tam jest jedno rozwiązanie:
http://ubuntuforums.org/showthread.php? ... st12246443
I ktoś poniżej pisze, że pomogło na jaju 3.2.x.
Problemy rozwiązujemy na forum nie na PW -> Niech inni na tym skorzystają.
Komputer jest jak klimatyzacja - gdy otworzysz okna, robi się bezużyteczny...
Linux User #499936
Inny OS: Gentoo Linux :)
xpascal
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

Oczywiście, że przeczytałem. Ci ludzie, którym zadziałało mają inną wersję lapka z nowszym clickpadem Synaptics (to już sprawdziłem, pisałem do nich PW). Ten sam patch kompiluje się też na 3.5.0, ale niestety nie działa, tzn. jest prawoklik, ale kursor skacze. Obszar clickpada, gdzie są przyciski, nadal powoduje przesuwanie kursora, a nie powinien. Problem polega na tym, że przy przesuwania palca po clickpadzie w dół, po dojściu do obszaru przycisków, kursor nie ma prawa dalej się ruszać w dół. Naciśnięcie przycisku powoduje radykalny skok kursora, najczęściej w lewy dolny róg ekranu.
Moduł psmouse i driver synaptics stosowany w SuSE reaguje poprawnie na parametry AreaBottomEdge, BottomEdge, RightButtonAreaTop i innych. W 3.5.0(+ omawiany patch) ustawienie BottomEdge powoduje wyłączenie z działania obszaru poniżej podziału (czyli prawoklik nie działa), a AreaBottom Edge jest ignorowane. RightButtonAreaTop rzeczywiście oznacza miejsce na przycisk prawokliku, ale nie powoduje wyłączenia przesuwania kursora na przycisku.
Ten bug w Debianie i Ubuntu pojawia się, znika, znowu się pojawia, a dotyczy całej serii biznesowych laptopów HP oraz kilku modeli Della. W SuSE działa dobrze i odkąd patrzyłem, nigdy ten bug się nie pojawił. Stąd pomysł użycia jądra z innej dystrybucji - bo tam działa i ktoś najwyraźniej pilnuje zgodności z certyfikowanym przecież sprzętem.
Omawiany skrypcik z theorange... daje taki oto efekt "property Synaptics Right Button Area doesn't exist, you need to specify its type and format", także coś znowu jest nie tak z obsługą parametrów.
Nadal szukam rozwiązania, bo z tym nie radzi sobie nawet komercyjne wsparcie (zgłaszałem buga chyba z 5 razy i jedyne co mi proponowano to proto=exps czy imps, ale wyłączało to obsługę gestów w clickpadzie).
Awatar użytkownika
luk1don
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Architektura: x86

Post autor: luk1don »

xpascal pisze: Moduł psmouse i driver synaptics stosowany w SuSE reaguje poprawnie na parametry AreaBottomEdge, BottomEdge, RightButtonAreaTop i innych. W 3.5.0(+ omawiany patch) ustawienie BottomEdge powoduje wyłączenie z działania obszaru poniżej podziału (czyli prawoklik nie działa), a AreaBottom Edge jest ignorowane. RightButtonAreaTop rzeczywiście oznacza miejsce na przycisk prawokliku, ale nie powoduje wyłączenia przesuwania kursora na przycisku.
...
W SuSE działa dobrze i odkąd patrzyłem, nigdy ten bug się nie pojawił. Stąd pomysł użycia jądra z innej dystrybucji - bo tam działa i ktoś najwyraźniej pilnuje zgodności z certyfikowanym przecież sprzętem.
Nie jestem przekonany, że kwestia kernela rozwiąże wszystko, ale poszukaj źródeł susowego kernela, na którym to działa i skompiluj.
Szukaj coś w stylu jaki ma Ubuntu np. dla raringa: http://kernel.ubuntu.com/git?p=ubuntu/u ... ;a=summary
O znalazłem:
http://kernel.opensuse.org/cgit/kernel-source

Sklonuj drzewo np. master i to jakoś skompiluj.
xpascal
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

Niestety ten patch nie działa z narzędziem synclient, SuSE używa innej wersji sterowników. Szczerze to najlepiej by było, gdyby udało się przenieść do 12.04 kernel 2.6.x od wydania 10.04 + patch dkms + narzędzia synclient + compat-wireless. Czy znacie sposób użycia kernela 2.6.x z 10.04 LTS w 12.04?
Awatar użytkownika
enedil
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Środowisko graficzne: i3
Kontakt:

Post autor: enedil »

Szukasz źródła, kompilujesz i instalujesz ;-)
Dobrze jest, psiakrew, a kto powie, że nie, to go w mordę!

~moderatorzy
ODPOWIEDZ

Wróć do „Instalacja, aktualizacja i konfiguracja Ubuntu”