Instalacja Kernela (wgranie nowego kernela) POMOCY -> ZAPLACE
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 12.04
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86_64
- Kontakt:
Instalacja Kernela (wgranie nowego kernela) POMOCY -> ZAPLACE
Witam, jestem laikiem w LINUXie. Mam server dedykowany w OVH. I potrzebuje zainstalować tam wirtualna maszyne np VirtualBox.
Niestety gdy już zainstaluje program i chce uruchomić utworzony system aby go zainstalować na wirtualnej maszynie wyskakuje mi błąd. Że błąd przy kernelu.
Support odpisał mi że:
> > > Kernele OVH mają zablokowaną obsługę modułów. Nie dodadzą Państwo innego modułu. Nie skompulują Państwo modułu gdyż nie dostarczane są nagłówki dla tych kerneli.
> > > W takiej sytuacji muszą Państwo zainstalować własny kernel z odblokowaną obsługą modułów.
Teraz zwracam sie z prośbą o pomoc z zainstalowaniem nowego Kernela. Oraz odblokowanie obsługi modułów.
Po wpisaniu polecenia: "uname -r" pokazał się namiary na aktualny kernel, jest to: 3.8.13-xxxx-grs-ipv6-64
PS. Mogę zapłacić komuś za pomoc w zrobieniu tego czegoś, nie ze ktoś mi wykona tylko że ktoś mnie nauczy bo chciałbym to umieć!
Kontakt gg: 37773763
lub tutaj na forum, ale to wtedy ta komunikacja się wydłuża, a mi zależy na czasie.
Niestety gdy już zainstaluje program i chce uruchomić utworzony system aby go zainstalować na wirtualnej maszynie wyskakuje mi błąd. Że błąd przy kernelu.
Support odpisał mi że:
> > > Kernele OVH mają zablokowaną obsługę modułów. Nie dodadzą Państwo innego modułu. Nie skompulują Państwo modułu gdyż nie dostarczane są nagłówki dla tych kerneli.
> > > W takiej sytuacji muszą Państwo zainstalować własny kernel z odblokowaną obsługą modułów.
Teraz zwracam sie z prośbą o pomoc z zainstalowaniem nowego Kernela. Oraz odblokowanie obsługi modułów.
Po wpisaniu polecenia: "uname -r" pokazał się namiary na aktualny kernel, jest to: 3.8.13-xxxx-grs-ipv6-64
PS. Mogę zapłacić komuś za pomoc w zrobieniu tego czegoś, nie ze ktoś mi wykona tylko że ktoś mnie nauczy bo chciałbym to umieć!
Kontakt gg: 37773763
lub tutaj na forum, ale to wtedy ta komunikacja się wydłuża, a mi zależy na czasie.
- jacekalex
- Gibki Gibbon
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: MATE
Re: Instalacja Kernela (wgranie nowego kernela) POMOCY -> ZAPLACE
Daj spokój z Virtualboxem.
Jak musisz, to użyj KVM, dużo lepiej się nadaje na dedyk niż VB.
I lepiej nie ładuj kernela z ładowalnymi modułami, przy ewentualnym włamaniu przez dziurawy serwer ftp,
ktoś Ci może podrzucić jakiś trefny moduł, i nawet za pół roku nie znajdziesz, co się dzieje..
Bezpieczniej jest sobie skompilować jajo z grsec, paxem i kvm do wirtualek, wszystko pakując statycznie, bez zewnętrznych modułów.
Ale oczywiście, żeby zajmować się dedykiem na LInuxie, trzeba znać nieźle samego Linuxa, bo inaczej można bardzo łatwo wszystko totalnie spartolić, jak się nie zna wszystkich skutków swoich działań, i jak ktoś nie rozumie, jak ten system działa.
Pozdro

I lepiej nie ładuj kernela z ładowalnymi modułami, przy ewentualnym włamaniu przez dziurawy serwer ftp,
ktoś Ci może podrzucić jakiś trefny moduł, i nawet za pół roku nie znajdziesz, co się dzieje..
Bezpieczniej jest sobie skompilować jajo z grsec, paxem i kvm do wirtualek, wszystko pakując statycznie, bez zewnętrznych modułów.
Ale oczywiście, żeby zajmować się dedykiem na LInuxie, trzeba znać nieźle samego Linuxa, bo inaczej można bardzo łatwo wszystko totalnie spartolić, jak się nie zna wszystkich skutków swoich działań, i jak ktoś nie rozumie, jak ten system działa.
Pozdro

Problemy rozwiązujemy na forum nie na PW -> Niech inni na tym skorzystają.
Komputer jest jak klimatyzacja - gdy otworzysz okna, robi się bezużyteczny...
Linux User #499936
Inny OS: Gentoo Linux
Linux User #499936

-
- Piegowaty Guziec
- Kontakt:
Mistrzu
Bo mi chodzi żeby uruchomić windowsa na linuxie.
Czyli jak mam zrobic z tym KVM?
Jak skompilować jajo z grsec, paxem i kvm do wirtualek?
PS. Widzę ze masz dużą wiedzę, pomógłbyś ?
Czyli lepiej zainstalować "Kernel Based Virtual Machine"? A działa podobnie jak VirtualBox?jacekalex pisze:Daj spokój z Virtualboxem.
Bo mi chodzi żeby uruchomić windowsa na linuxie.
Czyli jak mam zrobic z tym KVM?
Jak skompilować jajo z grsec, paxem i kvm do wirtualek?
PS. Widzę ze masz dużą wiedzę, pomógłbyś ?
Ostatnio zmieniony 05 lip 2013, 11:20 przez mipie, łącznie zmieniany 1 raz.
- jacekalex
- Gibki Gibbon
Działa identycznie, nie ma tylko takich ładnych klikanych konfiguratorów.
Jest teoretycznie virsh i virt-manger, ale ciągle w nich jakieś błędy wychodzą.
Ja wolę maszyny wirtualne skryptami obrabiać- skrypta sam sobie napiszę, i jak coś spartolę, to zaraz poprawiam, bo wiem gdzie i co robiłem.
przykładowo:
A tu masz Ubuntowe wiki:
https://help.ubuntu.com/community/KVM
I tylko nie bardzo rozumiem, po co Ci Windows na dedyku z Linuxem, w domu i biurze nie starczy?
Serwery dedykowane są do potężnych usług internetowych, co ma na tym Windowsie działać?
Pytam, bo dla średnio rozgarniętego skrypciarza, lub początkującego hakera, Windows dostępy przez internet, to 15 minut zabawy.
Jest teoretycznie virsh i virt-manger, ale ciągle w nich jakieś błędy wychodzą.
Ja wolę maszyny wirtualne skryptami obrabiać- skrypta sam sobie napiszę, i jak coś spartolę, to zaraz poprawiam, bo wiem gdzie i co robiłem.
przykładowo:
Kod: Zaznacz cały
#!/bin/bash
qemu-kvm -hda /media/box/Debian.img -m 512 -net nic,macaddr=00:1d:92:ab:3f:78 -net tap,ifname=tap0,script=no,downscript=no -nographic -alt-grab -name Debian -boot d
https://help.ubuntu.com/community/KVM
I tylko nie bardzo rozumiem, po co Ci Windows na dedyku z Linuxem, w domu i biurze nie starczy?
Serwery dedykowane są do potężnych usług internetowych, co ma na tym Windowsie działać?
Pytam, bo dla średnio rozgarniętego skrypciarza, lub początkującego hakera, Windows dostępy przez internet, to 15 minut zabawy.

Linux User #499936
Linux User #499936

-
- Piegowaty Guziec
- Kontakt:
Mistrzu potrzebuje windows'a do postawienia pewnego programu i jest on tylko i wyłącznie obsługiwany przez Windows Xp.
I do tego też programu kupiłem serwer dedykowany z Ubuntu. Myślałem że nie będzie problemu z VirtualBox'em i postawieniem systemu, ale OVH ma wyłączone możliwość dodawania modułów.
I teraz leże i kwiczę bo nie umiem tego problemu przeskoczyć.
Umiał byś to zrobić? Dam Ci dostep do serwera i byś popatrzył co i jak? A potem mi wytłumaczył tak łopatologicznie co i jak.
Bo ja tylko chce Windowsa odpalić potem już sobie dam rade
Edit:
Bo czytając ten artykuł: http://wiedza.it/linux/jak-uruchomic-wi ... m-linuxie/
-- 5 lip 2013, o 12:08 --
Kur*** nie wierze, zrobiłem tak jak w tej instrukcji: http://www.howtogeek.com/117635/how-to- ... on-ubuntu/
I już mi się instaluje WINDOWS XP, jak to będzie działać to chce Ci "jacekalex" postawić flaszke
I do tego też programu kupiłem serwer dedykowany z Ubuntu. Myślałem że nie będzie problemu z VirtualBox'em i postawieniem systemu, ale OVH ma wyłączone możliwość dodawania modułów.
I teraz leże i kwiczę bo nie umiem tego problemu przeskoczyć.
Umiał byś to zrobić? Dam Ci dostep do serwera i byś popatrzył co i jak? A potem mi wytłumaczył tak łopatologicznie co i jak.
Bo ja tylko chce Windowsa odpalić potem już sobie dam rade

Edit:
Bo czytając ten artykuł: http://wiedza.it/linux/jak-uruchomic-wi ... m-linuxie/
Wyczytałem że serwery z OVH nie będą działać z KVM i tak i tak bo nie można używać modułów. Wiec chyba musze i tak i tak zainstalować Kernel z tymi modułami co są potrzebne do KVM, tylko że ja nie mam bladego pojęcia jak ;(KVM nie będzie hulał w naszym systemie jeśli nie zostanie zapakowany odpowiedni moduł ORAZ jeśli nie ma dla niej wsparcia od procesora. Ciekawostką jest fakt, że domyślne serwery dedykowane, sprzedawane przez OVH, mają wyłączoną opcję używania modułów z racji wykorzystania ichniejszego jajka. Co za tym idzie – w ofercie jest napisane: „serwer super do wirtualizacji” a pod linuxem nie da się jej uruchomić. Może poza parawirtualizacją w postaci na przykład OpenVZ.
-- 5 lip 2013, o 12:08 --
Kur*** nie wierze, zrobiłem tak jak w tej instrukcji: http://www.howtogeek.com/117635/how-to- ... on-ubuntu/
I już mi się instaluje WINDOWS XP, jak to będzie działać to chce Ci "jacekalex" postawić flaszke

- jacekalex
- Gibki Gibbon
OVH udostępnia konfigi do swoich kerneli, można ściągnąć źródła, wrzucić konfig z OVH, włączyć w nim, co potrzebne dodatkowo, skompilować, i po krzyku.
Inna sprawa, ze taki dedyk w internecie, to zabawa dla kogoś, kto nieźle zna Linuxa, a nie kogoś, kto pierwszy raz w życiu konsolę na oczy zobaczył.
Ten program, co wymaga Windowsa, ma może jakąś nazwę?
Czy to jest strasznie wielka tajemnica?
Inna sprawa, ze taki dedyk w internecie, to zabawa dla kogoś, kto nieźle zna Linuxa, a nie kogoś, kto pierwszy raz w życiu konsolę na oczy zobaczył.

Ten program, co wymaga Windowsa, ma może jakąś nazwę?
Czy to jest strasznie wielka tajemnica?

Linux User #499936
Linux User #499936

-
- Piegowaty Guziec
- Kontakt:
Nie ma nazwy, bo to program pisany przez programista dla mojej firmy. Ale to nie jest istotne.
Mimo wszystko dalej nie działa. Brakuje modułów.
Zrobi mi ktoś? Zapłacę.
Zrobi mi ktoś? Zapłacę.
- ethanak
- Wygnańcy
- Architektura: x86
- Kontakt:
a pod wine ten niewątpliwie genialny produkt nie będzie działać?
co do pytania "czy ktoś to zrobi" - mogę zapytać kumpla. tyle że jeśli kupujesz dedyki w ovh to możesz się liczyć z tym, że sumy na fakturze możesz nie przełknąć.
co do pytania "czy ktoś to zrobi" - mogę zapytać kumpla. tyle że jeśli kupujesz dedyki w ovh to możesz się liczyć z tym, że sumy na fakturze możesz nie przełknąć.
- jacekalex
- Gibki Gibbon
Tu wyślij psa, żeby złapał programistę za nabiał, i tak długo potrzymał, aż ten przepisze program na Linuxa, albo da źródła programu.mipie pisze:Nie ma nazwy, bo to program pisany przez programista dla mojej firmy. Ale to nie jest istotne.
Zrobi mi ktoś? Zapłacę.

Jeżeli są źródła programu, albo nawet jak ich nie ma, ale program robi jakieś proste rzeczy,
to wystarczy sprawdzić, co ten tajemniczy program robi, i zawsze da się wykombinować rozwiązanie sieciowe, czy to w postaci skryptu php lub cgi do umieszczenia na serwerze www, czy jakoś inaczej.
Do tego jest cała masa darmowego oprogramowania na wolnych licencjach, które można dowolnie przerabiać i modyfikować, żeby osiągnąć potrzebną funkcjonalność.
W każdym razie, jak się zamawia prywatne rozwiązanie programistyczne, to trzeba to robić z głową i z wyobraźnią.
Linux User #499936
Linux User #499936

-
- Piegowaty Guziec
- Kontakt:
Czyli nikt mi tej konfiguracji tutaj nie zrobi?
- jacekalex
- Gibki Gibbon
To nie jest zwykła konfiguracja, trzeba albo zainstalować dystrybucyjny kernel na serwerze, co może spowodować trochę kłopotów z ładowaniem sterowników z odpowiednimi parametrami, albo skompiluje kernel z potrzebnymi modułami zoptymalizowany pod odpowiednie zastosowanie i serwer.mipie pisze:Czyli nikt mi tej konfiguracji tutaj nie zrobi?
Do tego maszyna wirtualna, konfiguracja, instalowanie na niej WIndowsa, konfigurowanie dostępu do tego Windowsa przez internet.
Tutaj jeszcze nie ma problemu, pod warunkiem, że nie trzeba ponosić odpowiedzialności za bezpieczeństwo tego Windowsa w internecie, bo to już jest kwadratura koła.
I w dodatku jest jakaś tajemnicza aplikacja na Windows, która nie wiadomo, co robi, jakie ma wymagania, w czym w ogóle jest napisana, czy w javie, czy wymaga serwera MSSQL, czy czegoś innego, itp.
To nie jest normalna konfiguracja, to jest więcej pieprzenia, niż z serwerem www/poczta/ssh/ftp,
i w dodatku wynik takiego certolenia jest trudny do przewidzenia.
Poszukaj sobie na miejscu jakiegoś administratora, który się za to weźmie.
Przez internet ciężko jest coś zaproponować, bo trochę za dużo niewiadomych w tym bajzlu jest.
To by było na tyle

Linux User #499936
Linux User #499936

-
- Sędziwy Jeż
- Środowisko graficzne: Inne
- Kontakt:
Jeżeli jest to serwer w OVH to oni udostępniają taki system o nazwie Proxmox. Jest to system specjalnie do wirtualizacji. Zainstaluj go zamiast Ubuntu. On ma gotowy panel www do zarządzania maszynami wirtualnymi i w tym panelu możesz sobie wyklikać maszynę wirtualną na której zainstalujesz sobie Windows XP. Na pewno na Proxmox'ie można takie vm'y odpalać zaraz po instalacji systemu i Windows XP powinien działać - sam miałem wirtualkę z Win XP na takim Proxmox'ie i nie było z tym problemu.
-
- Piegowaty Guziec
- Kontakt:
Chwile wcześniej co dodałeś ten post, rozmawiałem z pewnym administratorem i powiedział mi dokładnie to samo. I tak sobie kombnowałem instalowałem itd. I jak chce uruchomić wirtualna maszyne z XP na tym proxmox'ie to wywala mi błąd: TASK ERROR: No accelerator found!slawek1082 pisze:Jeżeli jest to serwer w OVH to oni udostępniają taki system o nazwie Proxmox. Jest to system specjalnie do wirtualizacji. Zainstaluj go zamiast Ubuntu. On ma gotowy panel www do zarządzania maszynami wirtualnymi i w tym panelu możesz sobie wyklikać maszynę wirtualną na której zainstalujesz sobie Windows XP. Na pewno na Proxmox'ie można takie vm'y odpalać zaraz po instalacji systemu i Windows XP powinien działać - sam miałem wirtualkę z Win XP na takim Proxmox'ie i nie było z tym problemu.
Czym to jest?
-- 7 lip 2013, o 11:44 --
Zainstalowałem windowsa na maszynie wirtualnej, ale niestety nie mam w nim internetu. Jak skonfigurować na niej internet?