Partycje Advanced Format - jak to zrobić?

Wyłącznie system! Wątpliwości dotyczące aplikacji proszę umieszczać niżej, w odpowiednich forach.
chp
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

Partycje Advanced Format - jak to zrobić?

Post autor: chp »

Dysk WD z technologią AF. Wczoraj spróbowałem tego:
fdisk -u -H 224 -S 56 /dev/sdX
zgodnie z opisem:

http://gagor.pl/2012/11/lvm-na-raid5-i- ... orami-4kb/

Niestety w dalszym ciągu fdisk podaje:
sector size (logical/physical): 512bytes/4096bytes
chociaż owe 512 powinno zniknąć. Dodatkowo (być może popełniłem jakiś dodatkowy błąd, chociaż aktualnie nic takiego nie kojarzę) po zainstalowaniu kolejno XP (jednak patrycja główna NTFS), debiana (partycje logiczne / i /home) i ubuntu (lvm+luks) podczas kończenia ostatniej instalacji grub wyrzucił mi czerwony ekran nie mogąc nic zapisać do MBR. No i zastanawiam się, czy to nie jest "zasługa" tego dłubania przy wielkości sektora. Niby pierwsza partycja zaczyna się od 2048 sektora, ale kto ich tam wie...

Nasuwają mi się dwa pytania:

1. czy ktoś z Kolegów już to robił i czy może się pochwalić JAK?
2. być może lepiej jest jednak zostawić wielkość sektora w spokoju, niech sobie firmware dysku tłumaczy te logiczne 512b na fizyczne 4096b i tyle?
Awatar użytkownika
enedil
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: i3
Architektura: x86_64
Kontakt:

Re: Partycje Advanced Format - jak to zrobić?

Post autor: enedil »

Na razie są tylko dyski, które sobie tak tłumaczą, jest to jakby "pomost" pomiędzy starymi dyskami, a tymi, które wyjdą za kilka lat. W GParted wystarczy ustawić wyrównanie partycji do 1 MB, będzie git ;-)
Dobrze jest, psiakrew, a kto powie, że nie, to go w mordę!

~moderatorzy
chp
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

Post autor: chp »

Czyli, jeżeli dobrze rozumiem, można te sektory ustawić różnie na różnych partycjach? Np. partycję XP zostawić z sektorem 512b, a partycje przeznaczone pod linuksy przestawić z poziomu gparted na "rounded to cylinder"? Nawet jeśli tak, to trzeba najpierw zainstalować linuksa, żeby mieć to graficzne gparted i potem zmieniać (przesuwać) granice partycji - to nieeleganckie rozwiązanie. Wolałbym jednak coś konsolowego, żeby te partycje odpowiednio skonfigurować PRZED instalacją linuksów.
Awatar użytkownika
enedil
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: i3
Architektura: x86_64
Kontakt:

Post autor: enedil »

Wszystkie sektory są wyrównane do 4 kB, nawet na Windowsie, tylko system operacyjny odczytuje je jako 512 B. Co do gParted, to starczy pobrać livecd gParted i odpowiednio podzielić. U mnie po niepoprawnym partycjonowaniu gparted rozpoznawał dysk jako nieprzydzielony. Z twojej ostatniej wypowiedzi wnioskuję, że jeszcze nie zainstalowałeś XP. Wtedy uruchamiasz wspomnianego wyżej livecd gParted, ustawiasz partycje dla Windowsa i Linuksa i linstalujesz już nie przejmując się układem partycji.
Dobrze jest, psiakrew, a kto powie, że nie, to go w mordę!

~moderatorzy
ODPOWIEDZ

Wróć do „Instalacja, aktualizacja i konfiguracja Ubuntu”