Ubuntu nie bootuje się z pendrive'a

Wyłącznie system! Wątpliwości dotyczące aplikacji proszę umieszczać niżej, w odpowiednich forach.
dawidos160
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Ubuntu nie bootuje się z pendrive'a

Post autor: dawidos160 »

Witam,

Mam ogromny ( jak dla mnie ;) ) problem - mianowicie ani Ubuntu 12.04 ani 13.04 nie startuje mi z USB. Testowane na dwóch maszynach - laptopie Dell Latitude E4310 i stacjonarce. Obraz nagrywany UltraIso - pokazuje się "start booting from usb drive" i linijkę pod tym "syslinux ..." i na tym stoi. W przypadku unetbootin i LiLi Usb Creator jest tylko migające "_" - spotkał się ktoś z problemem ? Próbowałem przeszukać internet, ale albo nikt nie wyczerpał ścieżki tak mocno jak ja albo ma problem w późniejszym etapie.

Ed: znalazłem innego pendrive'a i sytuacja ta sama...
Ostatnio zmieniony 13 lip 2013, 08:58 przez dawidos160, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
enedil
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: i3
Architektura: x86_64
Kontakt:

Re: Problem z instalacją Ubuntu z pendrive

Post autor: enedil »

Spróbuj yumi na Windowsa, mi zawsze działał.
Dobrze jest, psiakrew, a kto powie, że nie, to go w mordę!

~moderatorzy
chp
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

Re: Ubuntu nie bootuje się z pendrive'a

Post autor: chp »

No właśnie, próbowałem niedawno wgrać obraz przez Yumi na 8GB gwizdek i program mi zakomunikował, że pendrive prawdopodobnie nie będzie urządzeniem startowym. Sformatowałem gwizdek, ponowiłem proces, ale komunikat się powtórzył. Ktoś z Kolegów zna temat?
bear7
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Inne
Architektura: x86_64

Re: Ubuntu nie bootuje się z pendrive'a

Post autor: bear7 »

Pod jakim systemem przygotowujesz te pendivy? Jeżeli spod Ubuntu, to możesz spróbować polecenie:

Kod: Zaznacz cały

dd if=OBRAZ_ISO of=/dev/sdX
gdzie:
obraz_iso, to pełna ścieżka do pliku z obrazem ISO oraz oczywiście nazwa pliku,
/dev/sdX, to ścieżka do twojego pendrive. W jaki sposób system wykrył pendriva, sprawdzisz chociażby poleceniem:

Kod: Zaznacz cały

lsblk
Oczywiście, nie muszę tłumaczyć, że jeżeli coś jest na tym pendrivie, po wykonaniu powyższego polecenia wyparuje. Podobnie może stać się z danymi na twoim dysku, gdy go wybierzesz, zamiast pendrive. Także ostrożnie proszę. :wink:
O pomoc pytaj a forum, a nie przez PW.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Instalacja, aktualizacja i konfiguracja Ubuntu”