Gnome na ubuntu server 12.04

Tematy specyficzne dla poszczególnych window managerów: KDE, GNOME, XFCE, Fluxbox, Blackbox, IceWM, WindowMaker, itd. - wszystko tutaj.
ren0vatio
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Gnome na ubuntu server 12.04

Post autor: ren0vatio »

Witam

Zainstalowałem Ubuntu server 12.04 jednak zapragnąłem przetestować kilka "lajtowych" środowisk graficznych.
Na wstępie chciałbym dodać, że zdaję sobie sprawę, że wersja server najlepiej gdyby nie miała żadnego GUI tylko konsolkę ale tak ja powiedziałem chciałem sobie potestować. Nie miałem problemów z instalacją LXDe natomiast od dwóch dni walczę z Gnome classic i nie mogę sobie dać rady :cry:
W google znalazłem kilkadziesiąt rozwiązań, ale albo nie działają albo instalują ubuntu-desktop wraz z unity i tysiącem innych programów.
Bardzo proszę o podpowiedź jak zainstalować czyste Gnome najlepiej w wersji 2.

Bardoz dziękuję
bear7
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Inne
Architektura: x86_64

Re: Gnome na ubuntu server 12.04

Post autor: bear7 »

Problem jest w tym kolego, że GNOME w wersji, która Cię interesuje, został oficjalnie porzucony/uśmiercony i to, co teraz ma GNOME w nazwie, zwie się GNOME-Shell. GNOME2 zatem już nie zainstalujesz. Ale coś tam się da zrobić. Proponuję, abyś poszukał informacji na temat gnome-session-fallback i jak go odpowiednio skonfigurować, aby funkcjonalnością i wyglądem przypominał starą poczciwą dwójkę.

Jest jeszcze jedna opcja, zwie się MATE - opcja dla tych, co naprawdę nie mogą się pogodzić z uśmierceniem GNOME2.
O pomoc pytaj a forum, a nie przez PW.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Środowiska graficzne”