PolicyKit nie startuje z systemem

Tematy specyficzne dla poszczególnych window managerów: KDE, GNOME, XFCE, Fluxbox, Blackbox, IceWM, WindowMaker, itd. - wszystko tutaj.
sh4d7
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Xfce
Architektura: x86
Kontakt:

PolicyKit nie startuje z systemem

Post autor: sh4d7 »

Hej,

przez "przypadek" zdarzyło mi się usunąć z autostartu PolicyKit. Przy ponownym uruchomieniu i zalogowaniu się wywala mnie spowrotem do display managera. Xy nie chcą się włączyć, więc próbowałem dodać go ręcznie w konsoli, lecz bez skutecznie. Co tu zdziałać, bym komendą mógl go przywrócić? ;-) xfce4.10
bear7
Przyjaciel
Przyjaciel
Środowisko graficzne: Inne
Architektura: x86_64

Re: PolicyKit nie startuje z systemem

Post autor: bear7 »

Pierwsze co bym spróbował, to:

Kod: Zaznacz cały

sudo apt-get install --reinstall policykit
EDIT: Paczka może mieć inną nazwę, bodajże policykit-1 - tak przynajmniej podpowiada google. Wybacz, chwilowo bez dostępu do Ubuntu.
O pomoc pytaj a forum, a nie przez PW.
sh4d7
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Kontakt:

kurcze, nawet o tym nie pomyślałem, dzięki misiaku :D dokładnie, zwał się on policykit-1 i już dziada przeinstalowałem, kolejny był zeitgeist datahub, gdyż on też uległ wyłączeniu - niestety, oba przypadki nic nie dały. może lepiej usune je wraz z danymi, tylko, czy te pakiety nie mają nic w sobie, co by byto "przydatne" i mogę je w pełni odinstalować i ponownie zainstalować? jeśli to mało co da, to w czym wówczasz może leżeć przyczyna? nie przypominam sobie, abym cokolwiek innego majstrował, hm..
bear7
Przyjaciel
Przyjaciel
Środowisko graficzne: Inne
Architektura: x86_64

Post autor: bear7 »

w czym wówczasz może leżeć przyczyna?
Wybacz, nic do głowy teraz nie przychodzi. Można jeszcze pomyśleć, i przeinstalować całe środowisko... Nie wiem, jak instalowałeś xfce, ale albo:

sudo apt-get install --reinstall xubuntu-desktop
albo:

sudo apt-get install --reinstall xfce4-panel
Wybacz, ale sam z XFCE nie korzystam, więc liczę, że wiesz co robisz, albo sam weryfikujesz to, co Ci podaję... :wink:
O pomoc pytaj a forum, a nie przez PW.
sh4d7
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Kontakt:

heh, ironia. wyrzuciłem pół środowiska na śmietnik, a gdy je pozbierałem - co najśmieszniejsze - problem wcale nie znikł ;) chyba nic z tego, te moje majsterkowanie zawsze kończy się na tym, że jedyną racjonalną opcją zostaję reinstall OSa i tak chyba teraz, zapewne będzie to o wiele szybsze. dobrze, że chociaż na pendrive mam tą wersję... 4 dzień jestem w tym stanie - instalacja, 10-12h i reinstallacja :( utknąłem w czaso przestrzeni.
marcin1982
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon

Post autor: marcin1982 »

Zainstaluj pakiet policykit-1-gnome, dostarcza pliku:

root@debian ~ % apt-file search polkit-gnome-authentication-agent-1.desktop  
policykit-1-gnome: /etc/xdg/autostart/polkit-gnome-authentication-agent-1.desktop
ODPOWIEDZ

Wróć do „Środowiska graficzne”