Dwukrotnie dłuższy start systemu

Tutaj można zadać pytanie, jeśli Linuksa widzi się pierwszy raz w życiu ;)
jaroslawgrzadziel
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 12.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64

Dwukrotnie dłuższy start systemu

Post autor: jaroslawgrzadziel »

Witam, jestem bardzo świeżym posiadaczem systemu Ubuntu 12.04 PP. W zasadzie mam go od miesiąca, ale ciągle coś przeinstalowuje, grzebie w ustawieniach i samym systemie żeby lepiej zrozumieć strukturę i jego funkcjonowanie. Bardzo często doprowadzało to do "crashy" i trzeba było wgrywać system na nowo. Jednak w tym momencie skonfigurowałem system idealnie pod siebie, tak że niczego mi nie brakuje i wszystko w nim działa tak jak sobie tego życzyłem.

Jednak po kilku operacjach (m.in instalacja sterowników do karty graficznej, instalacja bumblebee itp) system zaczął włączać się dwa razy dłużej niż do tej pory. Wcześniej wystarczało mu ok 40 sekund od wciśnięcia "power" a teraz trwa to ponad minutę. Oto parametry laptopa oraz ostatnie manewry:

Laptop Asus K52JC
RAM: 4 GB
Procesor: coś ok. 2,7 Ghz x 2 rdzenie
Wersja systemu: 64 bitowa 12.04 Przyjazny Puchacz.
Korzystam ze środowiska GNOME + Cairo Dock. Brak jakichś dodatkowych bajerów, brak wodotrysków itp. Wszystko chodziło dobrze do momentu... właśnie nie wiem do którego. Załączam wynik z bootcharta, może ktoś będzie w stanie mi pomóc.

---edit---
oczywiście zapomniałem wspomnieć: korzystam z 2 kart graficznych: zintegrowana IntelHD oraz dodatkowa Nvidia Geforce 310M. Zainstalowałem bumblebee, jednak nie po to aby korzystać z niego do obsługi lepszej karty, tylko do podobno mniejszej energożerności laptopa. Być może pomieszałem coś ze sterownikami, być może źle zainstalowałem bumblebee, a być może coś się gryzie tutaj (np. CUDA).

Z góry dziękuję

-- 30 lip 2013, o 15:25 --

Nikt nie zechce pomóc? Przekopałem forum ale nie znalazłem odpowiedzi na mój problem.
Załączniki
jarek-komputer-precise-20130730-3.png
Log z bootchart'a
(499.6 KiB) Nie pobierany
ODPOWIEDZ

Wróć do „Przedszkole Linuksa”