KDE 4.11 po instalacji sterowników ati catalyst 13.10 brak efektów wizualnych

Karty graficzne, dźwiękowe, tv, monitory etc.
arturw
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Architektura: x86_64

KDE 4.11 po instalacji sterowników ati catalyst 13.10 brak efektów wizualnych

Post autor: arturw »

Witam jak w temacie po instalacji własnościowych sterowników ati catalyst 13.10 zniknęły mi efekty wizualne pulpitu tzn chodzi mi o przezroczyste okna, pasek zadan i inne.
KDE 4.11
kubuntu 13.10
Czy jest na to jakaś rada pozdrawiam Artur

-- 3 sie 2013, o 13:50 --

Dobra rozwiązane wystarczyło zmienić tryb kompozycji w Ustawienia systemowe > Efekty pulpitu >> Zaawansowane Tryb kompozycji z Open GL na XRender
Awatar użytkownika
Ironclad
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 14.04

Re: KDE 4.11 po instalacji sterowników ati catalyst 13.10 brak efektów wizualnych

Post autor: Ironclad »

A dlaczego korzystasz z tak wczesnej wersji Kubuntu 13.10? jesteś beta testerem? o ile wiem to obecne wydanie to Alfa 2. Ja używam Kubuntu 13.04 i KDE 4.10.95, żadnych problemów z OpenGL. Do wydania stabilnej wersji minie zapewne jeszcze ok 3 msc., więc sporo czasu.
arturw
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Re: KDE 4.11 po instalacji sterowników ati catalyst 13.10 brak efektów wizualnych

Post autor: arturw »

Dzięki, nie mam pojęcia czemu używam akurat tej wersji, kilka dni temu została zainstalowana i tak juz zostało. Pujde za twoja rada i przeinstaluje system na 13.04
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: 21.10
Kontakt:

Post autor: e X t 7 3 »

arturw pisze:... Dobra rozwiązane wystarczyło zmienić tryb kompozycji w Ustawienia systemowe > Efekty pulpitu >> Zaawansowane Tryb kompozycji z Open GL na XRender
Cóż Xrander to nie jest "rozwiązanie" = nie masz absolutnie wsparcia sprzętowego dla efektów. Też zauważyłem, że pod Catalystami [13.3 beta3 - obecnie jedynymi bez błędów - od 13.4 maja spore problemy - to już epopeja i mam nadzieje ze mając już tony zgłoszeń szybko to naprawią] nie wspiera nowego modelu kompozycji ... ciekawe, czy to ulegnie zmianie. Nie testowałem na Nvidii i tu nie wiem. Na otwartych sterownikach działa.

Pozdrawiam
Nie ma rzeczy niemożliwych ... są tylko trudne do zrobienia ;)

Moje kernele oraz skrypty:

NeteXt'73 - instalator kerneli i skryptów oraz optymalizator systemu w jednym > netext73.pl
ODPOWIEDZ

Wróć do „Multimedia - karty graficzne, dźwiękowe, telewizyjne, drukarki, skanery”