Niepotrzebne wpisy dotyczące automatycznego montowania partycji

Jeśli już na pewno nie da się umieścić posta wyżej.
tykis
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 12.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64

Niepotrzebne wpisy dotyczące automatycznego montowania partycji

Post autor: tykis »

Witam.
Na forum jestem nowy, ale z ubuntu spedziłem juz troche ponad rok czasu :)
Mimo ze system nie jest mi tak znany jak rodzina windows, ale uwazam go jak najbardziej przyjazny i zdecydowanie lepszy do pracy.
Mam ubuntu zainstalowane obok win7, zeby ulatwic sobie zycie zainstalowalem narzedzie konfiguracji ntfs, gdzie ustawilem zeby automatycznie montowalo mi wszystkie windowsowskie partycje. Po reinstalacji windowsa i odpieciu jednego z dyskow twardych (gdzie trzymalem tylko kopie zapasowe i filmy) przed ekranem logowania do ubuntu pokazuje mi sie informacja ze dysk C nie jest obecny, nacisnij S aby pominąć lub M aby przywrócić manualnie - o czym nie mam pojecia jak to zrobic - to samo dla partycji dysku ktory odlaczylem. Zauważyłem tez ze po zalogowaniu nie chce mi automatycznie montowac partycji C - tam gdzie mam windowsa - przed reinstalka bylo normalnie, pisze ze tylko root moze zamontowac ta partycje - z resztą partycji na tym samym dysku nie ma problemu. Po recznym zamontowaniu przez terminal nie ma problemu.
Teraz pytanie, jak usunąć/zmienić automatyczne montowanie , żeby sie pytal przed logowaniem i co dlaczego nie mozna zamontowac partycji systemowej windowsa bez uprawnien roota i jak to zmienic (nadać takie uprawnienia narzedziu ntfs?)
Z gory dziekuje za pomoc.
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 08 sie 2013, 09:47 przez tykis, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Tomfoc
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon
Wersja Ubuntu: 22.04
Środowisko graficzne: GNOME

Re: Kilka problemów automatycznym montowaniem partycji

Post autor: Tomfoc »

W pliku /etc/fstab masz wykaz partycji dyskowych i punktów ich montowania. Każda partycja ma swój nr UUID. Kiedy reinstalowałeś Windows, zmianie uległ ten nr UUID windowsowej partycji. Z tego powodu nie jest ona automatycznie montowana. Musisz ustalić poleceniem blkid jakie teraz jest UUID partycji i dokonać zmian w /etc/fstab. Piszesz o odłączeniu dysku - skoro jest odłączony, to nie może być zamontowany - trzeba usunąć z /etc/fstab wpisy dotyczące odłączonego dysku.
bear7
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Inne

Re: Kilka problemów automatycznym montowaniem partycji

Post autor: bear7 »

Zmień tytuł tematu tak, aby w sposób możliwie precyzyjny przedstawiał sedno sprawy, w której piszesz. Miej na uwadze również zgodność z REGULAMINEM
Tytuł tematu zmienisz edytując pierwszy post
W razie wątpliwości/zastrzeżeń odnośnie powyższej informacji skontaktuj się z moderatorem, który ją wstawił.

Zanim ponownie wpiszesz w tytule tematu słowo PROBLEM zapoznaj się z REGULAMINEM
W razie wątpliwości/zastrzeżeń odnośnie powyższej informacji skontaktuj się z moderatorem, który ją wstawił.
O pomoc pytaj a forum, a nie przez PW.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ostatnia deska ratunku”