Kupno laptopa Lenovo G580 a Ubuntu - prośba o opinie.

Porady sprzętowo-handlowe
mikim
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Kupno laptopa Lenovo G580 a Ubuntu - prośba o opinie.

Post autor: mikim »

Witam.

Niedługo idę na studia i planuję zakupić laptopa, myślę o Lenovo G580 (GeForce 710m, Intel Pendium Dual Core 2020M 2 x 2,4 GHz, 4 GB RAM). Z początku nastawiony byłem na model z Windowsem 8, ale ostatnio zacząłem myśleć o modelu bez systemu i instalacji Ubuntu. Dawno temu miałem przygodę z tym systemem i bardzo mi się podobał jego wygląd. Na laptopie chciałbym wykonywać typowe czynności studenckie, przy czym chciałbym też okazyjnie pograć - pojawia się tu jednak problem, bo większość gier mam na Steamie i nie wiem czy będą one działać. Czy Ubuntu dla nowicjusza (bo nigdy nie okiełznałem tego systemu w wysokim stopniu) będzie odpowiednim systemem?

Pozdrawiam.
eremas
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 12.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64

Re: Kupno laptopa a Ubuntu

Post autor: eremas »

Lenovo jest piekielnie awaryjne. Nie polecam. Z tego co wiem to steam jest pod Ubuntu i dziala lepiej niz pod Windows. Zalezy jakie to studia i co za programy bedziesz uzywal. Kup Dell'a bo ma modele z Ubuntu, a na pewno jest bardziej dostosowany do Ubuntu niz Lenovo.
mikim
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Post autor: mikim »

O modelu, który chcę kupić czytałem bardzo dużo - jest on ogólnie polecany. Poza tym miałbym gwarancję, więc problemu nie ma. Studia humanistyczne, więc programy raczej tekstowe (z synchronizacją z Internetem).

Co to znaczy, że jest bardziej dostosowany? G580 kupię tak czy inaczej, bardzo dobry stosunek cena/jakość, jest to tylko kwestia wyboru systemu.
eremas
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 12.04
Środowisko graficzne: GNOME

Post autor: eremas »

U mojego znajomego padla karta graficzna. CPU byl i7. Rob jak chcesz. To nie moja kasa i nie moj problem. Dell od dawna wspolpracuje z Ubuntu i ma kompy z systemem. Kompy Della sa od projektu dostosowane do Ubuntu.
Awatar użytkownika
igotit4free
Przyjaciel
Przyjaciel

Re: Kupno laptopa Lenovo G580 a Ubuntu - prośba o opinie.

Post autor: igotit4free »

@ mikim: Jeśli tylko masz możliwość kupić komputer z systemem to kupuj, różnica w cenie niewielka a zabezpieczasz się na lata. Jest możliwość instalacji dwóch systemów obok siebie i możesz z niej skorzystać, daje ci to dodatkowe zabezpieczenie na wypadek kłopotów.

Co do modelu G580 to wydaje mi się, że widziałem na forum kilka dotyczących go tematów i dotyczyły one dosyć podstawowych rzeczy, coś tam nie bangla z grafiką, z dźwiękiem i dostępem do sieci ... czyli jakby ze wszystkim? Zresztą wrzuć "G580" w wyszukiwarkę forumową.
eremas pisze:Z tego co wiem to steam jest pod Ubuntu i dziala lepiej niz pod Windows.
"Z tego co wiesz"? To znaczy z czego konkretnie? Wiesz bo używasz? Czy wiesz, bo gdzieś czytałeś? Twoja wypowiedź dotyczy samego Steama, czy konkretnych aplikacji pod niego?
Windows 10 @ GA-P67A-D3-B3, i3-2100 3.10GHz, 8GB RAM, Gigabyte HD6850 1GB RAM
Android 7.0 @ Motorola Moto G4+
ODPOWIEDZ

Wróć do „Co kupić?”