Alarm o braku miejsca na dysku

Wyłącznie system! Wątpliwości dotyczące aplikacji proszę umieszczać niżej, w odpowiednich forach.
(~death)
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 19.04
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86_64

Alarm o braku miejsca na dysku

Post autor: (~death) »

Chodzi o VPS, co prawda na Debianie, ale to praktycznie ten sam system.
Otóż na owym VPS-ie mam jedynie 10GB miejsca, z czego część (ok. 2GB) zajmuje system. Mam tam też dość dużą bazę danych, która oczywiście stale rośnie. Część jej plików mogę skopiować na inny serwer i podlinkować przez nfs. Sęk w tym, że jak zostanie zbyt mało miejsca na dysku to proces obsługujący tą bazę zostaje zamknięty. Muszę więc monitorować ilość miejsca.

Z tej strony: http://blog.rimuhosting.com/2012/02/20/ ... isk-space/ ściągnąłem i zainstalowałem skrypt, który co godzinę jest uruchamiany. Nie mogę tylko dojść do ładu z cyframi :(

Skrypt operuje na blokach 1K. W konfiguracji zapisałem tak:
MIN_DISK_FREE=1228800 // teoretycznie 600MB
MIN_DISK_FREE_PANIC=1187840 //teoretycznie 580MB

No i dostaję maila z ostrzeżeniem o braku miejsca:
host: xxxxxxxx.xxx
minimun required disk free value (1K blocks / %): 1228800
Filesystem Size Used Avail Use% Mounted on
/dev/xvda1 9.4G 8.4G 605M 94% /
tmpfs 500M 0 500M 0% /lib/init/rw
udev 487M 72K 487M 1% /dev
tmpfs 500M 0 500M 0% /dev/shm
Ale w tym samym czasie Midnight Commander pokazuje na dole panelu wartość np. 1093M/9618M (11%) :confused:

Więc:
1) Ile mam wpisać, żeby faktycznie ostrzegało przy 600/580MB
2) Dlaczego mc pokazuje sumę / i /dev? To ile mam właściwie wolnego miejsca np. na pliki (pomijając to, że baza danych się nie uruchomi przy mniej niż 600MB wolnego miejsca)??
3) Kilka dni temu mc pokazywał ok. 700MB wolnego miejsca, potem baza urosła, proces się wywalił, zwolniłem ok. 100MB miejsca, uruchomiłem proces i zaczęło w mc pokazywać ~1100MB. Czyli tak, jakby wcześniej pokazywało sam / a potem łącznie z /dev. A system nie był resetowany (uptime 22 dni). Czy to możliwe, żeby z zewnątrz przekonfigurować maszynę wirtualną? Nie pamiętam jak wcześniej pokazywało w "df" ale mc na pewno pokazywał tylko / a ogólnie ilość miejsca jest bez zmian (9618MB).
ODPOWIEDZ

Wróć do „Instalacja, aktualizacja i konfiguracja Ubuntu”