Plusy/minusy baz wbudowanych i normalnych

Instalacja i konfiguracja oprogramowania sieciowego.
filip_b
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 13.04
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86_64

Plusy/minusy baz wbudowanych i normalnych

Post autor: filip_b »

Witam wszystkich ponownie, zwracając uwagę na moje wcześniejsze tematy na forum jasne stanie się to że jestem bardzo początkującym użytkownikiem. Wśród wielu, wielu spraw dla mnie jeszcze niezrozumiałych jest jedna rzecz która bardzo mnie ciekawi.
Chodzi mianowicie o kluczowe różnice oraz plusy i minusy wykorzystywania baz wbudowanych (embedded) w niektórych aplikacjach serwerowych zamiast baz (nie wiem czy dobrze to ujmę) normalnych czyli takich co sobie tam siedzą w mysql. Kilka aplikacji z których korzystałem na swoim VPS miało taką opcję (działanie na bazie wbudowanej lub normalnej) z czego dwa serwery pracują na wbudowanej do tej pory.
Czy jest coś na co powinienem uważać lub na co zwracać szczególną uwagę wykorzystując bazy wbudowane?
xwizard
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 17.10
Środowisko graficzne: GNOME

Re: Plusy/minusy baz wbudowanych i normalnych

Post autor: xwizard »

Z punktu widzenia komercyjnego programisty z doświadczeniem: to zależy.
Ma na to wpływ wiele czynników. Co aplikacja robi? ile danych trzyma? Jak ważne są te dane? Jak ważna jest aplikacja? Jakie są koszty utrzymania/licencji baz?
Na twoje pytanie o "kluczowe różnice" odpowiedzieć nie umiem. Narzędzia dobiera się do potrzeb zazwyczaj.
Jeśli chodzi o bazy wbudowane, to często stawia się na nich na przykład środowiska testowe, albo lokalne. Ja używałem HSQLDB w tym celu, popularne jest również H2. Być może SQLite - nie wiem, nie moja działka :)
filip_b
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 13.04
Środowisko graficzne: Unity

Post autor: filip_b »

Bardzo dziękuję za odpowiedź.

Z punktu widzenia laika, amatora i entuzjasty muszę w takim razie wycenić dane które w danych bazach się znajdują na 0. Poza ewentualnymi wyzwiskami użytkowników w przypadku ich utraty bazy są do odbudowania w krótkim czasie. Interesuje mnie jak wygląda wydajność szybkość działania i łatwość backupu/restore. Czy jak ktoś się uczy lepiej jest edukować się na wbudowanych czy może niekoniecznie. Wydajność raczej nie powinna mieć znaczenia przy usługach z których korzysta jednocześnie do 100 klientów (tak mi się wydaje)
xwizard
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk

Znów trudno odpowiedzieć. Nie podałeś żadnych szczegółów ani nawet nazw, za wyjątkiem MySQL. Jeśli chodzi o tę bazę, to jest bardzo popularna i warto znać podstawy administracji. Ale co ja się tam znam, nie jestem adminem ani tym bardziej DBA :P
Awatar użytkownika
ethanak
Wygnańcy
Wersja Ubuntu: 12.04
Architektura: x86
Kontakt:

Post autor: ethanak »

Błogosławieni niech będą ci, którzy nie mając nic do powiedzenia nie ubierają tego w słowa...
xwizard
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk

ethanak pisze:Błogosławieni niech będą ci, którzy nie mając nic do powiedzenia nie ubierają tego w słowa...
Hipokryzja :)
Awatar użytkownika
ethanak
Wygnańcy
Wersja Ubuntu: 12.04
Architektura: x86
Kontakt:

Post autor: ethanak »

ludzie dzielą się na trzy kategorie: kanalie, hipokrytów i barany. mając taki wybór mam zaszczyt zaliczać się do łotrów...
ODPOWIEDZ

Wróć do „Sieci, serwery, Internet”