Ubuntu niedziałające klawisze funkcyjne

Tutaj można zadać pytanie, jeśli Linuksa widzi się pierwszy raz w życiu ;)
Doominq
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 14.04
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86_64

Ubuntu niedziałające klawisze funkcyjne

Post autor: Doominq »

Cześć,
na początku chciałbym się przywitać, bo jestem nowy na forum :)
Więc, przygodę z linuxem miałem kilka lat temu. Generalnie lubiłem ten system, ale jakoś ciężko przesiąść było sie z windowsa.
Wczoraj postanowiłem zakończyć przygodę z systemem MSu i zainstalować ubuntu. Ogólnie rzecz biorąc z systemem nie mam większych problemów. Sterowniki zainstalowały się automatycznie, wszytsko działa, poza klawiszami funkcyjnymi. Tzn. działają przyciski od jasności ekranu, ale jest problem z tymi od dźwięku. Gdy nacisnę go raz, głos albo się ściszy, albo wzrasta na maxa i zazwyczaj po tym muszę zrobić restar, gdyż nic nie mogę wpisać i 'nie działa' prawy przycisk myszy.
Mam laptopa Samsung NP350V5C-S0CPL.

Mam też jeszcze jedno pytanie. Laptop posiada hybrydową grafikę ATI/INTEL sterowniki zainstalowały się te od ubuntu. Generalnie działają - nawet przełączanie grafiki z czym nawet na Windowsie był problem. Jednak, czy zostać na nich ? czy może Warto zaisntalować sterowniki ze strony AMD ?

Z góry dziękuję :)
bear7
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Inne
Architektura: x86_64

Re: Ubuntu niedziałające klawisze funkcyjne

Post autor: bear7 »

Co do opisanego przez Ciebie problemu z używaniem klawiszy funkcyjnych, to na Launchpadzie jest zgłoszenie, ale rozwiązania brak: https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+sour ... ug/1094066. Zgłoszenie dość świeże, więc może warto się dopisać lub chociaż obserwować.

A co do drugiego problemu, to zapoznaj się z regulaminem i zasadami panującymi na forum:
Na Forum panuje zasada:jeden temat = jeden problemZastosuj się do tej zasady i opisz w osobnych tematach niezwiązane ze sobą wątki z Twojej wiadomościW razie wątpliwości/zastrzeżeń odnośnie powyższej informacji skontaktuj się z moderatorem, który ją wstawił.

EDIT: coś takiego jeszcze znalazłem: showthread.php?t=2050217.
O pomoc pytaj a forum, a nie przez PW.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Przedszkole Linuksa”