Jak postawić serwer www z obsługą domen...

Tutaj można zadać pytanie, jeśli Linuksa widzi się pierwszy raz w życiu ;)
nawasaqi
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 12.04
Środowisko graficzne: Brak
Architektura: x86_64

Jak postawić serwer www z obsługą domen...

Post autor: nawasaqi »

Witam serdecznie
Nurtuje mnie pytanie postawiłem sobie dla zabawy serwer Ubuntu 12.04 Server.
Następnie dograłem sobie ZPanel http://www.zvps.co.uk/zpanelcp/ubuntu-12-04 który zainstalował wszystko sobie tak mniemam php, mysql, apache, phpmyadmin etc. tworzę sobie tam domenę załóżmy darmowadomena.tk wrzucam pliki strona wewnątrz sieci czyli poprzez LAN mi działa.

I tak serwer stoi za natem w sieci lokalnej czyli mam router który dzieli sieć na inne komputery między innymi jest kabelek do serwera. Adres IP zewnętrzny mam stały.

I teraz pytanie jakie moduły mi są jeszcze potrzebne albo prace bym mógł przekierować sobie np. darmową domenę http://darmowadomena.tk/ na mój serwer ?? czyli wchodzę na darmowadomena.tk i przekierowuje mnie na mój serwer gdzie znajdują się wszystkie pliki ?? Nadmienię iż mam 6 różnych domen :pt36:

Rozumiem że odpowiedzialny jest za to DNS który będzie wskazywał na mój adres IP ??

Czy można zrobić coś takiego za natem coś ala hosting na własne potrzeby przekierowując porty na routerze etc ??

Z góry dziękuję za pomoc...
Awatar użytkownika
Hadret
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: inny OS
Architektura: x86_64
Kontakt:

Re: Jak postawić serwer www z obsługą domen...

Post autor: Hadret »

Możesz. Dobrze, że masz stały adres IP, bo to na niego możesz wskazać domeny, a następnie z routera odpowiednio NATować je do właściwych vhostów. Tylko router musi to obsłużyć i tyle.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Przedszkole Linuksa”