Grub nie działa, wybieranie systemu

Wyłącznie system! Wątpliwości dotyczące aplikacji proszę umieszczać niżej, w odpowiednich forach.
Istquai
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 12.04
Architektura: x86_64

Grub nie działa, wybieranie systemu

Post autor: Istquai »

Cześć,
na jednej partycji windows7, na osobnej ubuntu 12.04 lts, po instalacji nie mam wyboru systemu, odrazu ładuje się windows. Probowałem setki komend w terminalu poprzed livecd i nic... mozna wygenerowac jakies logi i sprawdzilisbyscie co jest nie tak?

btw, tak wiem.. jest setki poradnikow w sieci jak zainstalowac grub ale u mnie zaden sposob nie działa ;(

Ostatni sposob ktorego uzywałem to:

Kod: Zaznacz cały

sudo mount /dev/sda5 /mnt
sudo mount --bind /dev /mnt/dev
sudo mount --bind /proc /mnt/proc
sudo chroot /mnt
grub-install /dev/sda1 (po wpisaniu komendy "fdisk -l" przy na sda1 mam windows i zaznaczona gwiazdke boot)
grub-install --recheck /dev/sda1
update-grub2 (i tutaj na koniec wyskakuje "Cannot find list of partitions. Try mount /sys.")
bear7
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Inne

Re: Grub nie działa, wybieranie systemu

Post autor: bear7 »

Co to za sprzęt? Siedzi w nim stary poczciwy BIOS, czy może UEFI?

-- 12 paź 2013 18:59 --
Istquai pisze: btw, tak wiem.. jest setki poradnikow w sieci jak zainstalowac grub ale u mnie zaden sposob nie działa ;(

Kod: Zaznacz cały

grub-install /dev/sda1 (po wpisaniu komendy "fdisk -l" przy na sda1 mam windows i zaznaczona gwiazdke boot)
Bo w złym miejscu instalujesz. Nie na partycji sda1, tylko w MBR dysk sda. Zaglądnij do poradnika echinosa: viewtopic.php?f=146&t=123055.
O pomoc pytaj a forum, a nie przez PW.
Istquai
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 12.04

Re: Grub nie działa, wybieranie systemu

Post autor: Istquai »

stary bios. uefi to jakas nowosc gdzie mozna posługiwac sie myszką?

co to tej komendy to błąd popełniłem, tam nie powinno byc tej jedynki. instaluję na sda
ODPOWIEDZ

Wróć do „Instalacja, aktualizacja i konfiguracja Ubuntu”