Rozwiązanie - Drukarka HP ucina nagłówki/stopki/marginesy

Karty graficzne, dźwiękowe, tv, monitory etc.
charles1510
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 12.04
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86_64

Rozwiązanie - Drukarka HP ucina nagłówki/stopki/marginesy

Post autor: charles1510 »

Dość długo męczyłem się z problemem ucinania części wydruku będącej blisko krawędzi kartki na drukarce HP InkAdv K209-a (inne HP-ki pewnie też to mają). Próbowałem na wiele sposobów wyeliminować ten efekt - w sumie to jako tako działało jedynie skalowanie strony. Mam jeszcze 2 laserówki więc jakoś nie spędzało mi to snu z powiek, ale dzisiaj udało mi się przypadkiem rozwiązać problem i postanowiłem się tym podzielić. Rzecz jest banalna - należy zmienić w ustawieniach drukarki rozmiar strony z "A4 210x297mm" na "A4 Borderless 210mmx297mm". Po tym zabiegu drukarka działa jak marzenie. Temat może znany dla wyjadaczy, ale nowicjuszom może się przydać, bo ani szukajka forumowa, ani wójek google mi nie pomogły.
JerryG
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Wersja Ubuntu: 24.04
Środowisko graficzne: KDE Plasma

Re: Rozwiązanie - Drukarka HP ucina nagłówki/stopki/marginesy

Post autor: JerryG »

Mam tez kombajn HP Photosmart C4400 series, u mnie wystarczylo zainstalowac HPlip Status Service i zaczelo nie obcinac marginesow.

A obcinalo :-x wydrukowalem koledze bilet z UK do PL firmy WizzAir i nie wpuscili go na poklad obciety zostal kod - po dlugich dyskusjach polecial :mrgreen:
- - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Lenovo G50
charles1510
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 12.04
Środowisko graficzne: Unity

Post autor: charles1510 »

HPlip status service też próbowałem - niestety sama instalacja nic nie dała. Jestem jeszcze ciekaw czy bez niego istnieje taki format kartki dla drukarki jak A4 borderless - bo tego nie sprawdziłem.

Mi ucinało trochę bilety na pkp. Na szczęście nigdy nie miałem problemów z tego powodu, bo kod QR jest w środkowej części kartki.
cybertex
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Post autor: cybertex »

Rozwiązanie w moim przypadku było proste, ale jak piszą inni w innych przypadkach i innych drukarkach hp też działa:

Chodzi o pewien typ sterownika HP:

W przypadku 12.04 LTS - zmienić należy sterownik drukarki. Najlepiej w:

1. ustawieniach "szczegóły sterownika" -> zmień.
2. Wyszukaj Hp
3. Wyszukaj swoją drukarkę u mnie np. HP Deskjet 5652 i teraz są dwa
4. Ten który zawiera hpcups nie instalować (nawet jeśli jest proponowany jako zalecany)
5. Zainstaluj taki, który zawiera hpijs i będzie działać! :)

Jeśli wybierzesz ten sterownik z hpijs, to tam jest w sumie tylko jeden format A4, możesz tam sobie ustawiać dodatakowo margimesy, ale bez ustawiania nic już nie obcina.
Sądzę, że to chyba błąd sterownika, bo głośno o tym na wielu forach na świecie.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Multimedia - karty graficzne, dźwiękowe, telewizyjne, drukarki, skanery”