Rozwiązanie - Drukarka HP ucina nagłówki/stopki/marginesy
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 12.04
- Środowisko graficzne: Unity
- Architektura: x86_64
Rozwiązanie - Drukarka HP ucina nagłówki/stopki/marginesy
Dość długo męczyłem się z problemem ucinania części wydruku będącej blisko krawędzi kartki na drukarce HP InkAdv K209-a (inne HP-ki pewnie też to mają). Próbowałem na wiele sposobów wyeliminować ten efekt - w sumie to jako tako działało jedynie skalowanie strony. Mam jeszcze 2 laserówki więc jakoś nie spędzało mi to snu z powiek, ale dzisiaj udało mi się przypadkiem rozwiązać problem i postanowiłem się tym podzielić. Rzecz jest banalna - należy zmienić w ustawieniach drukarki rozmiar strony z "A4 210x297mm" na "A4 Borderless 210mmx297mm". Po tym zabiegu drukarka działa jak marzenie. Temat może znany dla wyjadaczy, ale nowicjuszom może się przydać, bo ani szukajka forumowa, ani wójek google mi nie pomogły.
-
- Zakręcona Traszka
- Wersja Ubuntu: 24.04
- Środowisko graficzne: KDE Plasma
Re: Rozwiązanie - Drukarka HP ucina nagłówki/stopki/marginesy
Mam tez kombajn HP Photosmart C4400 series, u mnie wystarczylo zainstalowac HPlip Status Service i zaczelo nie obcinac marginesow.
A obcinalo
wydrukowalem koledze bilet z UK do PL firmy WizzAir i nie wpuscili go na poklad obciety zostal kod - po dlugich dyskusjach polecial 
A obcinalo

- - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Lenovo G50
Lenovo G50
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 12.04
- Środowisko graficzne: Unity
HPlip status service też próbowałem - niestety sama instalacja nic nie dała. Jestem jeszcze ciekaw czy bez niego istnieje taki format kartki dla drukarki jak A4 borderless - bo tego nie sprawdziłem.
Mi ucinało trochę bilety na pkp. Na szczęście nigdy nie miałem problemów z tego powodu, bo kod QR jest w środkowej części kartki.
Mi ucinało trochę bilety na pkp. Na szczęście nigdy nie miałem problemów z tego powodu, bo kod QR jest w środkowej części kartki.
Rozwiązanie w moim przypadku było proste, ale jak piszą inni w innych przypadkach i innych drukarkach hp też działa:
Chodzi o pewien typ sterownika HP:
W przypadku 12.04 LTS - zmienić należy sterownik drukarki. Najlepiej w:
1. ustawieniach "szczegóły sterownika" -> zmień.
2. Wyszukaj Hp
3. Wyszukaj swoją drukarkę u mnie np. HP Deskjet 5652 i teraz są dwa
4. Ten który zawiera hpcups nie instalować (nawet jeśli jest proponowany jako zalecany)
5. Zainstaluj taki, który zawiera hpijs i będzie działać!
Jeśli wybierzesz ten sterownik z hpijs, to tam jest w sumie tylko jeden format A4, możesz tam sobie ustawiać dodatakowo margimesy, ale bez ustawiania nic już nie obcina.
Sądzę, że to chyba błąd sterownika, bo głośno o tym na wielu forach na świecie.
Chodzi o pewien typ sterownika HP:
W przypadku 12.04 LTS - zmienić należy sterownik drukarki. Najlepiej w:
1. ustawieniach "szczegóły sterownika" -> zmień.
2. Wyszukaj Hp
3. Wyszukaj swoją drukarkę u mnie np. HP Deskjet 5652 i teraz są dwa
4. Ten który zawiera hpcups nie instalować (nawet jeśli jest proponowany jako zalecany)
5. Zainstaluj taki, który zawiera hpijs i będzie działać!

Jeśli wybierzesz ten sterownik z hpijs, to tam jest w sumie tylko jeden format A4, możesz tam sobie ustawiać dodatakowo margimesy, ale bez ustawiania nic już nie obcina.
Sądzę, że to chyba błąd sterownika, bo głośno o tym na wielu forach na świecie.