Co wybrać i czego się spodziewać przy instalacji?

Wyłącznie system! Wątpliwości dotyczące aplikacji proszę umieszczać niżej, w odpowiednich forach.
Aetherus
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 13.10

Co wybrać i czego się spodziewać przy instalacji?

Post autor: Aetherus »

Witam,
na wstępie chciałbym zaznaczyć, że zanim założyłem wątek, przeszukałem cały internet (Google, YouTube etc) i nie znalazłem satysfakcjonujących odpowiedzi na moje pytania.

Zamierzam zainstalować Ubuntu 13.10 obok Windows 7 zdając się tak bardzo jak to możliwe na automat. Mój dysk twardy wygląda tak:
Obrazek

Chcę zainstalować Ubuntu na E: ale zanim się za to zabiorę, prosiłbym aby ktoś rozwiał kilka moich wątpliwości.

- Czy instalator Ubuntu sam wybierze dysk E czy może zmniejszy dysk automatycznie C i stworzy nową partycję? Czego się spodziewać po automacie? Jak on działa?
- Czy jeśli wybiorę E to stracę wszystkie dane z tego dysku?
- Czy automat może sam bez mojej wiedzy wykorzystać partycję odzyskiwania zarezerwowaną przez windows7?
- O co chodzi z instalacją 'na początku' i 'na końcu partycji'?
- Czy muszę koniecznie tworzyć nowe partycje samodzielnie przed instalacją Ubuntu? Jeśli tak to ile/jakie?

Dzięki za odpowiedź!
bear7
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Inne
Architektura: x86_64

Re: Co wybrać i czego się spodziewać przy instalacji?

Post autor: bear7 »

Aetherus pisze: - Czy instalator Ubuntu sam wybierze dysk E czy może zmniejszy dysk automatycznie C i stworzy nową partycję? Czego się spodziewać po automacie? Jak on działa?
Automat (skoro go tak nazywasz), sam nie wybierze dysku E i sam nie zmniejszy dysku C. Zrobi to samo co instalator Windows - usunie partycje i razem z nim dane na dysku.
Aetherus pisze: - Czy jeśli wybiorę E to stracę wszystkie dane z tego dysku?
Tak.
Aetherus pisze: - Czy automat może sam bez mojej wiedzy wykorzystać partycję odzyskiwania zarezerwowaną przez windows7?
Patrz odpowiedź na pierwsze pytanie.
Aetherus pisze: - Czy muszę koniecznie tworzyć nowe partycje samodzielnie przed instalacją Ubuntu? Jeśli tak to ile/jakie?
Możesz spróbować wybrać opcję zainstaluj obok Windows, ale kopia danych raczej (tak czy inaczej) jest zalecana. Co do ile miejsca i jakie, to znajdziesz odpowiedź na forum. Lektura do skorzystania - 91 stron, 1800 postów dotyczących partycjonowania, formatowania i współdzielenia dysku pomiędzy Windows i Linuks: viewtopic.php?f=133&t=37350.
Aetherus pisze: - O co chodzi z instalacją 'na początku' i 'na końcu partycji'?
Odpowiedź na pytanie również znajdziesz w powyższym sznurku. Krótko, gdzie zainstalujesz Linuksa nie ma znaczenia. Windows może strzelać fochy, gdy nie jest na początku.

Wybacz, ale muszę to napisać. Jak nosisz się z zamiarem zmiany zawodu, to o ile jeszcze nie jesteś, to byłbyś dobrym sprzedawcą:
Aetherus pisze: - przeszukałem cały internet (Google, YouTube etc) i nie znalazłem satysfakcjonujących odpowiedzi na moje pytania.
I zrobiłeś to w 20 minut pomiędzy zarejestrowaniem się na forum i założeniem tego wątku?

Powyższy sznurek oraz przewodnik Ubuntu 12.04 powinny rozwiać twoje wątpliwości. Jeżeli nie, to skorzystaj z forumowej wyszukiwarki.
O pomoc pytaj a forum, a nie przez PW.
Aetherus
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Ok, to może inaczej. Chcę zainstalować Ubuntu obok Windowsa na E. Czy stracę dane znajdujące się na tym dysku czy nie?
I zrobiłeś to w 20 minut pomiędzy zarejestrowaniem się na forum i założeniem tego wątku?
Nie. Rejestracja na forum nie jest konieczna, że by je przeglądać. W necie grzebałem sporo od kilku dni zanim zdecydowałem się zarejestrować na tym forum.

Proszę tylko o krótką odpowiedź na moje pytanie albo krótkie zobrazowanie tego, co może mnie spotkać przy instalacji takiej opcji, bez zbędnych pouczeń, wywyższania się ani innych zbędnych, chamskich odzywek. Łatwo jest na każdy problem odpisywać 'poszukaj sobie w Google', trudniej jest naprawdę pomóc.

Na innych forach ludzie piszą, że instalacja obok Windows nie wiąże się z utratą danych, natomiast w waszych poradnikach wręcz przeciwnie. To jak to w końcu będzie? Mogę włożyć płytę z Ubuntu i zainstalować obok Windows nie martwiąc się że instalator wyczyści mi całą partycję, czy nie?
Awatar użytkownika
michas2224
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Wersja Ubuntu: 12.04
Środowisko graficzne: Unity

Post autor: michas2224 »

Aetherus pisze:Na innych forach ludzie piszą, że instalacja obok Windows nie wiąże się z utratą danych, natomiast w waszych poradnikach wręcz przeciwnie. To jak to w końcu będzie? Mogę włożyć płytę z Ubuntu i zainstalować obok Windows nie martwiąc się że instalator wyczyści mi całą partycję, czy nie?
Jeśli nie masz wolnej partycji to jakieś dane będziesz musiał utracić i zainstalować gdzieś tego linuxa, domniemam że chcesz to zrobić na Dysku E. Jeśli zrobisz tak jak w poradnikach to nie będzie ryzyka utraty innych partycji. Istnieje także możliwość wydzielenia miejsca z partycji już istniejących tyle że musiałbyś sie zainteresować ntfsresize i fatresize
bear7
Przyjaciel
Przyjaciel

Aetherus pisze:Ok, to może inaczej. Chcę zainstalować Ubuntu obok Windowsa na E. Czy stracę dane znajdujące się na tym dysku czy nie?
Na to pytanie już otrzymałeś odpowiedź:
bear7 pisze:[
Aetherus pisze: - Czy jeśli wybiorę E to stracę wszystkie dane z tego dysku?
Tak.
Aetherus pisze: Proszę tylko o krótką odpowiedź na moje pytanie albo krótkie zobrazowanie tego, co może mnie spotkać przy instalacji takiej opcji, bez zbędnych pouczeń, wywyższania się ani innych zbędnych, chamskich odzywek. Łatwo jest na każdy problem odpisywać 'poszukaj sobie w Google', trudniej jest naprawdę pomóc.
Jeszcze trudniej jest się powtarzać i w kółko przepisywać jedno i to samo.
Aetherus pisze:Na innych forach ludzie piszą, że instalacja obok Windows nie wiąże się z utratą danych, natomiast w waszych poradnikach wręcz przeciwnie. To jak to w końcu będzie? Mogę włożyć płytę z Ubuntu i zainstalować obok Windows nie martwiąc się że instalator wyczyści mi całą partycję, czy nie?
Chcesz poradę? To przed instalacją czegokolwiek, zrób kopię najważniejszych danych, partycji ratunkowej Windows i poczytaj przewodnik Ubuntu 12.04 oraz informacje zawarte w wątku, do którego podałem Ci link wcześniej. To ty będziesz siedział przed komputerem i przeprowadzał instalację. Podczas instalacji Ubuntu jest kilka możliwości i jedną z nich jest instalacja obok Windows. W teorii, powinno być ok, w praktyce różnie to bywa, bo użyszkodnik przeprowadzający instalację jest nieostrożny.
pavbaranov
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Środowisko graficzne: KDE Plasma

Post autor: pavbaranov »

Aetherus pisze:Ok, to może inaczej. Chcę zainstalować Ubuntu obok Windowsa na E. Czy stracę dane znajdujące się na tym dysku czy nie?
Na tak postawione pytanie odpowiedź brzmi: i tak, i nie. Wszystko zależy od Ciebie, Twojej uwagi przy instalacji itp. itd. Tak jak Ci napisano już w tym wątku - dla pewności zrób kopię tych danych, o które się obawiasz.

Instalację czegokolwiek, także Ubuntu, należy dokonać z dużym rozmysłem i odpowiadając logicznie i konkretnie na pytania instalatora. Zrobi to co Ty będziesz chciał, a nie to co sobie ubzdura. W szczególności, w pewnym momencie instalator dochodzi do opcji partycjonowanie dysku itp. Innymi słowy pyta Cię o to gdzie owe Ubuntu zainstalować. Poradników jak to zrobić prawidłowo od zatrzęsienia w necie, więc nie pitol nam, że coś tam szukałeś. Pierwsze lepsze jest choćby tu: http://dedoimedo.com/computers/dual-boo ... buntu.html i choć dość wiekowe, to nie bardzo się zmieniło. Tak jak Tobie się nie chce szukać, tak i pewnie nam nie bardzo chce się za Ciebie szukać gotowych rozwiązań. Przykład wyżej pokazuje, że są. Pewnie są również na help.ubuntu.com i askubuntu.com. Szukajcie, a znajdziecie - jak mawia Księga.
Aetherus
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Dzięki za pomoc. Czytałem gdzieś, że w 13.10 (z tego co zdążyłem się zorientować 12.04 to trochę inna bajka jeśli chodzi o instalację) instalator sam 'inteligentnie' wykorzysta wolne miejsce dysku na utworzenie potrzebnych partycji dla Ubuntu. Rozumiem, że zmniejszyłby np partycję E o parę giga wolnego miejsca i to wolne miejsce przeznaczył dla Ubuntu. Czy wtedy też tracę wszystkie dane z E? W odpowiedzi na to pytanie poradniki stoją ze sobą w sprzeczności i jest sporo domniemywania typu 'możesz stracić dane ale nie musisz' a ja chce konkretów. Wygląda na to, że tak naprawdę to nie wiadomo co się stanie. Czy proces dzielenia partycji na mniejsze wiąże się z utratą danych?
pavbaranov
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Środowisko graficzne: KDE Plasma

Post autor: pavbaranov »

W każdym systemie "instalator sam inteligentnie wykorzysta". Problem jedynie w tym, że nikt, nikogo nie zwolni z jego inteligencji. Przecież to "automat". Dużo potrafi, ale wyłącznie tak, jak go użytkownik pokieruje. Skąd np. instalator ma wiedzieć, czy Twoim zamiarem nie jest usunięcie tych OSów, które masz na dysku? Po prostu musisz przeczytać o tym jak zainstalować Ubuntu, tak by nie ruszyć newralgicznych danych (najlepiej je zarchiwizować), a potem z dużym rozsądkiem przejść przez instalację. Jeśli to będziesz robić po raz pierwszy, to dobrze, by Ci ktoś pokazał jak to zrobić bez wpływu na inne OSy, a jeśli nie masz takiej osoby - wydrukować sobie jakiś howto. Jeśli ją przeprowadzisz toczka w toczkę jak napisano, nie powinieneś utracić niczego, czego sam nie zadeklarowałeś do utraty.
Wiadomo co się stanie. Natomiast nie wiadomo, co Ty zrobisz instalując.
bear7
Przyjaciel
Przyjaciel

Aetherus pisze:Czy proces dzielenia partycji na mniejsze wiąże się z utratą danych?
*Dokonujesz zmian w strukturze danych na dysku - ryzyko zawsze jest.
Aetherus pisze:DCzytałem gdzieś, że w 13.10 (z tego co zdążyłem się zorientować 12.04 to trochę inna bajka jeśli chodzi o instalację) instalator sam 'inteligentnie' wykorzysta wolne miejsce dysku na utworzenie potrzebnych partycji dla Ubuntu.
Jesteś w stanie w pełni zaufać instalatorowi, że "inteligentnie" wykorzysta wolną przestrzeń? Jesteś skłonny zaryzykować utratę danych?
Aetherus pisze:Rozumiem, że zmniejszyłby np partycję E o parę giga wolnego miejsca i to wolne miejsce przeznaczył dla Ubuntu. Czy wtedy też tracę wszystkie dane z E?
Wtedy nie. Zmiana rozmiaru - w tym przypadku zmniejszenie partycji - nie powinno spowodować utraty danych, ale na wszelki wypadek raz jeszcze przeczytaj, to co napisałem wyżej (zdanie, które zaczyna się od gwazdki *).

Jeszcze jedno. Na twoim zrzucie widoczne są 3 partycje. Instalator Windows dość często przechowywany jest teraz na partycji ratunkowej, która to jest ukryta. W takim przypadku, na twoim dysku będą już 4 partycje podstawowe i tu będzie problem, bo na dysku mogą być tylko 4 partycje podstawowe. Jeżeli tak jest, to partycję E, będziesz musiał usunąć i w jej miejsce utworzyć partycję rozszerzoną wewnątrz której, będziesz mógł utworzyć partycje logiczne. Linux z nimi problemu nie ma.

Masz już pobrany i wypalony obraz Ubuntu? Jak tak, to wystartuj z nośnika instalacyjnego i wybierz tryb "wypróbuj Ubuntu" i jak się uruchomi system z płyty, to odpal terminal i klepnij polecenia:

Kod: Zaznacz cały

sudo fdisk -l

sudo parted --list
Wyniki poleceń wrzuć na forum pomiędzy znacznikami CODE.

-- 20 paź 2013 18:38 --

Zerknij do tego działu. Może znajdziesz kogoś w swoim mieście, kto pomoże Ci przy instalacji: viewforum.php?f=200.
norvoles
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek

Post autor: norvoles »

@Aetherus
W każdym przypadku, gdy w odniesieniu do jakiegokolwiek softu pada określenie inteligentny należy zachować najwyższe środki ostrożności.
Moim zdaniem, nie należy ingerować w strukturę dysku z poziomu instalatora Ubuntu. Na LiveCD powinien być zainstalowany program GParted, dzięki któremu łatwiej i praktycznie bezstresowo wydzielisz potrzebne miejsce. Potem mając wydzieloną partycję (lub partycje), instalujesz.
Aetherus
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

ubuntu@ubuntu:~$ sudo fdisk -l

Disk /dev/sda: 1000.2 GB, 1000204886016 bytes
255 heads, 63 sectors/track, 121601 cylinders, total 1953525168 sectors
Units = sectors of 1 * 512 = 512 bytes
Sector size (logical/physical): 512 bytes / 512 bytes
I/O size (minimum/optimal): 512 bytes / 512 bytes
Disk identifier: 0xf87da168

Device Boot      Start         End      Blocks   Id  System
/dev/sda1   *        2048      206847      102400    7  HPFS/NTFS/exFAT
/dev/sda2          206848   204802047   102297600    7  HPFS/NTFS/exFAT
/dev/sda3       204802048  1064962047   430080000    7  HPFS/NTFS/exFAT
/dev/sda4      1064962048  1953521663   444279808    7  HPFS/NTFS/exFAT
ubuntu@ubuntu:~$ sudo parted --list
Model: ATA WDC WD1001FALS-0 (scsi)
Disk /dev/sda: 1000GB
Sector size (logical/physical): 512B/512B
Partition Table: msdos

Number  Start   End     Size   Type     File system  Flags
 1      1049kB  106MB   105MB  primary  ntfs         boot
 2      106MB   105GB   105GB  primary  ntfs
 3      105GB   545GB   440GB  primary  ntfs
 4      545GB   1000GB  455GB  primary  ntfs

Warning: Unable to open /dev/sr0 read-write (Read-only file system).  /dev/sr0
has been opened read-only.
Error: Can't have a partition outside the disk!                           

ubuntu@ubuntu:~$ 

Są 4 partycje. Chyba wstrzymam się z instalacją dopóki nie zaopatrzę się w porządny dysk zewnętrzny.
Wielkie dzięki za pomoc. Dowiedziałem się tego czego chciałem się dowiedzieć. Myślę, że temat można zamknąć.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Instalacja, aktualizacja i konfiguracja Ubuntu”