[Solved] Nie mogę zalogować się na swoje konto po modyfikacji Gruba

Wyłącznie system! Wątpliwości dotyczące aplikacji proszę umieszczać niżej, w odpowiednich forach.
neuromance_r
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 12.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64

[Solved] Nie mogę zalogować się na swoje konto po modyfikacji Gruba

Post autor: neuromance_r »

Witam

Na początek dzień dobry bo jestem nowy :)

Problem: Nie mogę zalogować się na swoje konto. Po wpisaniu hasła powraca na stronę logowania. Konto gościa działa poprawnie

Prawdopodobna przyczyna: Chciałem wyłączyć splasha aby podczas uruchamiania systemu był widoczny tylko tekst. Aby tego dokonać wyczytałem gdzieś, że należy zmodyfikować gruba w związku z czym dokonałem zmiany w "/etc/default/grub" i zmieniłem linijkę

Kod: Zaznacz cały

GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT  "quiet splash"

na

GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT "text"

a następnie

update-grub
Z racji tego, że powyższa zmiana nie była zadowalająca (przy ładowaniu systemu brak grafiki tylko fioletowy kolor oraz tekstowy ekran logowania) zmieniłem powyższe ustawienia na poprzedniego czyli z "text" na "quiet splash" oraz aktualizacja gruba. Po wykonaniu tych czynności nie mogę zalogować się na swoje konto.

Proszę o pomoc w rozwiązaniu problemu i przy okazji wskazówkę czy powyższy sposób wyłączenia splasha miał w ogóle sens.

Edit

Problem rozwiązałem sam. Pomogło

sudo chown -R user:user /home/user
ODPOWIEDZ

Wróć do „Instalacja, aktualizacja i konfiguracja Ubuntu”