Sony Xperia SP - brak automatycznego montowania urządzenia w trybie przesyłania multimediów.

Karty graficzne, dźwiękowe, tv, monitory etc.
Awatar użytkownika
Meliegree
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 13.04
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86_64

Sony Xperia SP - brak automatycznego montowania urządzenia w trybie przesyłania multimediów.

Post autor: Meliegree »

Witam.

Posiadam laptopa z systemem Ubuntu 13.04 (świeżo zainstalowany i skonfigurowany) oraz telefon Xperia SP działający pod androidem w wersji 4.1.2. O ile sama pamięć masowa działa bez problemu o tyle problem jest z ważniejszą dla mnie opcją tj. podłączeniem telefonu w trybie przesyłania multimediów. Telefon jest wykrywany za pomocą polecenia lsusb:

Kod: Zaznacz cały

1 Device 002: ID 8087:0024 Intel Corp. Integrated Rate Matching Hub
Bus 002 Device 002: ID 8087:0024 Intel Corp. Integrated Rate Matching Hub
Bus 001 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub
Bus 002 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub
Bus 001 Device 003: ID 0bda:0139 Realtek Semiconductor Corp. Card reader
Bus 001 Device 004: ID 0489:e00d Foxconn / Hon Hai Broadcom Bluetooth 2.1 Device
Bus 002 Device 022: ID 0fce:5195 Sony Ericsson Mobile Communications AB 
Bus 002 Device 003: ID 04f2:b272 Chicony Electronics Co., Ltd Lenovo EasyCamera
zastosowałem się do poleceń ze strony http://developer.android.com/tools/device.html instalując także za pomocą apt-get adb/fastboot jednak bez rezultatu - telefon mimo że podłączony i odblokowany nie jest widoczny w systemie. Problem jest o tyle dziwny, że na innych dystrybucjach (mint/debian/fedora) problemu nie miałem z telefonem.
Przeszukałem internet i zainstalowałem mtpfs i go-mtpfs (choć nie wiem czy obydwa są niezbędne) co częściowo rozwiązało mój problem. Obecnie żeby w trybie przesyłania multimediów zamontować/odmontować telefon muszę w terminalu wpisać polecenie go-mtpfs /media/MyAndroid oraz sudo fusermount -u /media/MyAndroid by telefon odmontować. Nie jest to do końca zadowalające i chciałbym by telefon montował się automatycznie po podłączeniu jak robił to na innych systemach. Czy i jak mogę tego dokonać? Zakładam, że się da skoro działało na innych dystrubucjach.
Awatar użytkownika
mistrz1
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Lokalizacja: Związek Socjalistycznych Republik Europejskich. Dystrykt – Polska

Re: Sony Xperia SP - brak automatycznego montowania urządzenia w trybie przesyłania multimediów.

Post autor: mistrz1 »

Sprawdź, jak masz ustawione w telefonie, w jaki sposób ma być widoczny. U mnie Xperia pokazywana jest jako urządzenie multimedialne. Mogę przeglądać wszystkie katalogi i pliki.
"Jeśli robisz to, co zawsze robiłeś, masz to, co zawsze miałeś" – Sokrates
Chwała Rosji! :) :clap:
Awatar użytkownika
Meliegree
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 13.04
Środowisko graficzne: Unity

Re: Sony Xperia SP - brak automatycznego montowania urządzenia w trybie przesyłania multimediów.

Post autor: Meliegree »

Jak napisalem - opcja przesyłania multimediów do tego jest to urządzenie developerskie a więc ma włączoną opcję debugowania poprzez USB. Standardowe ustawienia które po podłączeniu powinny sprawić, że widoczna byłaby karta SD oraz pamięć wewnętrzna. Ustawienia standardowe dla telefonu i działające na wszystkich innych systemach przy minimum mojego wkładu.

Możliwe, że u Ciebie działa - parę telefonów jest wspieranych i działają od samego początku. Inne, takie jak mój wymagały odrobiny pracy (choćby link google dla developerów) ale zwykle prędzej czy później działały. Tutaj nie dość, że musiałem grzebać więcej niż zwykle to zatrzymałem się na etapie kiedy montuje się tylko z terminala co jest dosyć niewygodne. Jedyne w miarę wygodne rozwiązanie na jakie wpadlem to stworzenie dwóch aktywatorów na pulpicie - jeden do montowania a drugi odmontowywania urządzenia. Jeżeli ktoś ma lepszy pomysł - chętnie wypróbuję.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Multimedia - karty graficzne, dźwiękowe, telewizyjne, drukarki, skanery”