Procesy a głośna praca komputera

Tylko tematy nie mieszczące się powyżej.
Tomikx
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Procesy a głośna praca komputera

Post autor: Tomikx »

Witam,
Banalny tytuł, bo wiadomo, że jakiś proces zawsze "pożera" możliwości procesora. No ale jak się ma 4 i każdy pracuje na 20-30-40%, a w zasadzie nic wielkiego (poza przeglądarką i konsolą) ma się otwarte, to już irytuje, a u mnie to Samsung dość głośno chodzi.
Do niedawna walczyłem z doinstalowaniem sterowników do ATI, a okazało się, że na intelowskim chipsecie chodzi ciszej na Samsungu. Anyway, getting to the point, zauważyłem, że proces udevd zabiera mi sporo procesora, a jak go zatrzymam w procesach to jest cichutko. Tak wygląda print screen z konsoli (w załączeniu). Czy ktoś może mi wytłumaczyć czemu tak się dzieje? I czy nie robię "sobie krzywdy" zatrzymując ten proces? Tak, tak googlowałem w szpiegowskim google sporo :D Ale po to jest forum :D Co zrobić, żeby chodził normalnie jak w win 8 (bo wole Linuxa, ale o kilku godzinach to głowa pęka od tego szumu, a i płytę można ponoć spalić).

(swoją drogą, bo jestem świeżym, niezrażającym się użytkownikiem linuxa Mint 15, siedzącym czasami po nocy, żeby nauczyć się czegoś nowego, to czy naprawdę Ci, którzy się znają muszą odsyłać do google, gdzie jest tyleż samo syfu i mylących informacji, co dobrych?)
Załączniki
top.png
(103.36 KiB) Nie pobierany
Awatar użytkownika
igotit4free
Przyjaciel
Przyjaciel
Architektura: x86_64

Re: Procesy a głośna praca komputera

Post autor: igotit4free »

Nie sądzisz, że pomocna była by informacja o modelu twojego komputera? Niewykluczone, że ktoś na forum zmagał się już z Samsungiem z hybrydą, niewykluczone że w tym dziale jest coś konkretnie pod tą maszynkę ...

Zmień tytuł tematu tak, aby w sposób możliwie precyzyjny przedstawiał sedno sprawy, w której piszesz. Miej na uwadze również zgodność z REGULAMINEMTytuł tematu zmienisz edytując pierwszy postW razie wątpliwości/zastrzeżeń odnośnie powyższej informacji skontaktuj się z moderatorem, który ją wstawił.
Opis problemu jest niewystarczający bądź sens istnienia tematu jest znikomyW razie wątpliwości/zastrzeżeń odnośnie powyższej informacji skontaktuj się z moderatorem, który ją wstawił.

BTW wyniki z konsoli wklejamy na forum jako CODE, a nie linkujemy do bezużytecznych obrazków ... no chyba, że rzecz dotyczy nieopisywalnych problemów z grafiką.
Windows 10 @ GA-P67A-D3-B3, i3-2100 3.10GHz, 8GB RAM, Gigabyte HD6850 1GB RAM
Android 7.0 @ Motorola Moto G4+
Awatar użytkownika
Dwimenor
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Wersja Ubuntu: 13.10
Architektura: x86_64

Re: Procesy a głośna praca komputera

Post autor: Dwimenor »

Z opisu wygląda na problem z zapętlającym się udevem. Wykonaj

Kod: Zaznacz cały

udevadm monitor
W normalnej sytuacji nie powinno nic się wyświetlać (poza standardowym nagłówkiem). W twoim wypadku monitor będzie prawdopodobnie wypluwał spore ilości identycznego tekstu. Skopiuj jakiś większy fragment (tak aby całą pętlę pokazał) i wrzuć na forum.

Poczytaj ten opis błędu na Launchpadzie, może pomoże:
https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+sour ... bug/780266
Poniższe zdanie jest fałszywe.
Powyższe zdanie jest prawdziwe.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Inne”